4. měsíc těhotenství: Těšte se na návrat ztracené energie | Blog Mall.cz
4. měsíc těhotenství: Těšte se na návrat ztracené energie

4. měsíc těhotenství: Těšte se na návrat ztracené energie

Je to tak, čtvrtý měsíc je pro většinu maminek vysvobozením z ranních nevolností. Od 14. týdne navíc vstupujete do druhého trimestru, který je bez nadsázky nejhezčím obdobím v těhotenství.

Pokud jste to ještě neudělala, je čtvrtý měsíc ideálním časem, kdy můžete svému okolí prozradit sladké tajemství, že očekáváte narození potomka. Velmi pravděpodobně začíná být těhotenství na vás znát. I když na pořádné těhotenské bříško si ještě chvíli počkáte, tak můžete mít problém dopnout své staré džíny. Také ta nová sukně vám může přijít najednou těsnější. Pokud už je vám vaše stávající oblečení nepohodlné, je načase se porozhlédnout po těhotenském oblečení. S jeho nákupem to ale nemusíte přehánět.

Jak roste miminko v bříšku

Čtvrtý měsíc je důležitý zejména pro vnitřní vývoj. Uzrávají žlázy s vnitřní sekrecí a začínají produkovat hormony, už je také možno rozlišit pohlaví plodu. Dobře je také vyvinuta tvář a je finálně dokončena tzv. embryogeneze. Výživu plodu již zajišťuje placenta, o které se začíná hovořit až ve 12. týdnu (předstupněm placenty je chorion, ale o tom se gynekolog málokdy zmíní).

Jak roste plod

Růst plodu pokračuje v rychlém tempu, ve 12. týdnu dosahuje délky 7 – 9 cm, v 16. týdnu už je to 10 – 16 cm.

Jaké vyšetření vás čeká ve 4. měsíci?

Ultrazvukové vyšetření jste absolvovala na konci 1. trimestru. Další kontrola u vašeho lékaře vás čeká v 16. týdnu. Pokud měl lékař pochybnosti o výsledcích ultrazvukového vyšetření, pravděpodobně vás právě v 16. týdnu odešle na odběr plodové vody. Amniocentéza se provádí u žen, u kterých je zvýšené riziko genetické nebo vývojové vady. Dříve se plošně odebírala plodová voda rodičkách starším 35 let, dnes je praxe jiná a na vyšetření se odesílají jen ženy s pozitivním screeningem.

V 16. týdnu vás čeká také klasická poradna u gynekologa zahrnující měření tlaku, hmotnosti, vyšetření moči a u většiny gynekologů také ultrazvukové vyšetření. To se však může lišit lékař od lékaře, ne každý gynekolog totiž provádí při každé poradně kontrolní ultrazvuk. Často je to bráno jako nadstandard, za který si těhotná žena připlácí v rámci paušálního poplatku za těhotenství.

Cvičení ano, ale s mírou

Cvičení se v těhotenství vzdávat rozhodně nemusíte, ba naopak. Povzbudí váš krevní oběh a zlepší vaši fyzičku, což oceníte zejména při porodu. Za ideální pohyb se považuje svižná chůze a plavání. Nezapomínejte také na relaxaci a odpočinek, který je důležitý. Stres může mít neblahý vliv na miminko. Začít můžete také trénovat správné dýchání.

Nezapomínejte ani na péči o sebe a začněte se pravidelně mazat, zejména bříško, prsy a stehna, která jsou náchylná ke vzniku strií (pajizévek). Ty vznikají v důsledku rychlého růstu, kdy dochází ke ztenčení kůže. Věděla jste, že ke vzniku strií jsou údajně náchylnější blondýnky a zrzky, protože mají světlejší kůži? Důležitou roli zde hraje ovšem také genetika a není řečeno, že brunetkám se strie vyhnou a každá blondýnka bude mít strie. Rovněž pijte hodně tekutin, abyste tak předešla zácpě.

Témata:
  těhotenství, porod