Batátová polévka s mrkví

Datum přidání: 28. 9. 2015

Batátová polévka s mrkví

Co lépe zahřeje v chladném počasí než teplá polévka a pokud ještě zasytí… Pro děti ideální rychlá večeře. Rodiče si mohou přidat více štiplavého a zahřátí bude maximální.

Sladké brambory nebo také batáty jsou hlízy Povijnice jedlé (batátové).  Jsou výborné pro náš imunitní systém, obsahují vitamín C, A, E, vitamín B6. Batáty obsahují vlákninu, velké množství nerozpustné vlákniny je ve slupce, proto se doporučuje batáty připravovat celé i se slupkou.  Stejně jako mrkev jsou zdrojem betakarotenu.

Batáty působí proti zánětům, alergiím… Udržují zdravou pokožku, oči a vlasy.

Jak batáty připravit?

Pečením v troubě celých hlíz se šlupkou (umyjeme, propíchneme vidličkou a pečeme – 200°C cca 1 hodinu), pečením kousků na pánvi, grilováním.

Ideální jsou na kaši, je vhodné dát málo vody a neslévat, protože vše dobré, co se vyvaří, v kaši zůstane. A poslední a asi nejlepší varianta, jak uchovat vše dobré je nastrouhat syrový batát do salátů, příloh atd.

Batátová polévka s mrkví

3 středně velké sladké brambory

4 větší mrkve

Cibule

Olej

1000 ml vývaru

1 lžička koření Baharat – základ se skládá z muškátového oříšku, hřebíčku, pepře, bílého pepře, skořice, římského kmínu, kari koření a červené papriky. Všechno společně po cca 1lžičce semeleme a důkladně promícháme. Někde přidávají citronovou kůru, kurkumu, kardamom, koriandr, sušenou mátu nebo šafrán. Směs koření se liší podle oblasti.

Pro dospělé přidáme do polévky dle chuti chilli

Příprava:

Na oleji opečeme cibuli, oloupeme mrkev a sladké brambory, nakrájené vložíme do hrnce a přidáme vývarem. Vaříme do měkka, pak vše rozmixujeme.

Vytvoříme si směs koření – Baharat, promícháme a do uvařené polévky přidáme 1 lžičku, necháme cca hodinu odstát, poté už nevaříme, jen prohřejeme.

Můžeme podávat s opečenou houskou nebo opečenou uvařenou cizrnou na oleji s česnekem. Polévku také můžeme zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.

Variant této polévky je hodně a každý si přizpůsobí dle své chuti. Pro děti by měla být jemnější, dospělí mohou více přidat na pikantnosti.

Další varianta polévky: cibule, česnek, kousek zázvoru nebo sušený, olej, batáty, místo mrkve můžeme přidat cuketu, kari koření, chilli koření nebo chilli paprička, koriandr, vývar a kokosové mléko.

Dobrou chuť :-)

Mohlo by vás zajímat:

Podobné články

Patizonová polévka překvapí svojí chutí

Už ta barva polévky je v tomto sluníčkovém počasí dokonalá, jak krásně ladí. Chuť polévky je až neočekávaně lahodná. Opravdu je moc dobrá a dětem bude jistě chutnat. Tedy u nás doma tyto husté polévky s topinkou nebo krutonky vedou. Celý článek

Osvěžení na "klacku"... Domácí ovocná zmrzlina

Kdy jindy je ta pravá chvíle na výrobu domácí zmrzliny než v létě. Maliny, borůvky, ostružiny, jahody... ovoce, které si vyberete je jen na vás. My jsme vybrali to, co máme doma na záhonu, tedy kromě kiwi. To jsme přidali, aby zmrzlina byla hezky barevná. Celý článek

Burger a zeleninové hranolky

Burger, hamburger... s masem, se sýrem, s rybou nebo plný zeleniny. Možností je opravdu mnoho. Přinášíme recept na klasiku, plus zdravější variantu přílohy, zeleninové hranolky. A jako bonus vlaječky (k tisku), které nesmí chybět na žádné oslavě pro děti. Celý článek

Komentáře