Batátová polévka s mrkví

Datum přidání: 28. 9. 2015

Batátová polévka s mrkví

Co lépe zahřeje v chladném počasí než teplá polévka a pokud ještě zasytí… Pro děti ideální rychlá večeře. Rodiče si mohou přidat více štiplavého a zahřátí bude maximální.

Sladké brambory nebo také batáty jsou hlízy Povijnice jedlé (batátové).  Jsou výborné pro náš imunitní systém, obsahují vitamín C, A, E, vitamín B6. Batáty obsahují vlákninu, velké množství nerozpustné vlákniny je ve slupce, proto se doporučuje batáty připravovat celé i se slupkou.  Stejně jako mrkev jsou zdrojem betakarotenu.

Batáty působí proti zánětům, alergiím… Udržují zdravou pokožku, oči a vlasy.

Jak batáty připravit?

Pečením v troubě celých hlíz se šlupkou (umyjeme, propíchneme vidličkou a pečeme – 200°C cca 1 hodinu), pečením kousků na pánvi, grilováním.

Ideální jsou na kaši, je vhodné dát málo vody a neslévat, protože vše dobré, co se vyvaří, v kaši zůstane. A poslední a asi nejlepší varianta, jak uchovat vše dobré je nastrouhat syrový batát do salátů, příloh atd.

Batátová polévka s mrkví

3 středně velké sladké brambory

4 větší mrkve

Cibule

Olej

1000 ml vývaru

1 lžička koření Baharat – základ se skládá z muškátového oříšku, hřebíčku, pepře, bílého pepře, skořice, římského kmínu, kari koření a červené papriky. Všechno společně po cca 1lžičce semeleme a důkladně promícháme. Někde přidávají citronovou kůru, kurkumu, kardamom, koriandr, sušenou mátu nebo šafrán. Směs koření se liší podle oblasti.

Pro dospělé přidáme do polévky dle chuti chilli

Příprava:

Na oleji opečeme cibuli, oloupeme mrkev a sladké brambory, nakrájené vložíme do hrnce a přidáme vývarem. Vaříme do měkka, pak vše rozmixujeme.

Vytvoříme si směs koření – Baharat, promícháme a do uvařené polévky přidáme 1 lžičku, necháme cca hodinu odstát, poté už nevaříme, jen prohřejeme.

Můžeme podávat s opečenou houskou nebo opečenou uvařenou cizrnou na oleji s česnekem. Polévku také můžeme zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.

Variant této polévky je hodně a každý si přizpůsobí dle své chuti. Pro děti by měla být jemnější, dospělí mohou více přidat na pikantnosti.

Další varianta polévky: cibule, česnek, kousek zázvoru nebo sušený, olej, batáty, místo mrkve můžeme přidat cuketu, kari koření, chilli koření nebo chilli paprička, koriandr, vývar a kokosové mléko.

Dobrou chuť :-)

Mohlo by vás zajímat:

Podobné články

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Rychlá pizza s domácím rajčatovým sugo

Pizzu děti milují, zvláště, když si mohou naporoučet s čím ji chtějí. Základem pizzy jsou kupované tortilly, odpadá příprava těsta a stačí jen vybrat ingredience. Na co čas potřebujete, je rajčatové sugo, bezkonkurenční domácí rajčatová omáčka nejen na pizzu. Celý článek

Bára

Píše Bára

Šťavnatý hruškový cheesecake s vločkovou drobenkou

Základem dnešních cheescaků je nepečená sušenková drobenka spojená máslem. Z dob minulých najdete těsto pečené. Co nesmí u cheescaků chybět je krém. Ovoce je poslední tečkou, které dotváří vynikající chuť tohoto sladkého dezertu. A pozor, dnes budeme i péct. Celý článek

Komentáře