Batátová polévka s mrkví

Datum přidání: 28. 9. 2015

Batátová polévka s mrkví

Co lépe zahřeje v chladném počasí než teplá polévka a pokud ještě zasytí… Pro děti ideální rychlá večeře. Rodiče si mohou přidat více štiplavého a zahřátí bude maximální.

Sladké brambory nebo také batáty jsou hlízy Povijnice jedlé (batátové).  Jsou výborné pro náš imunitní systém, obsahují vitamín C, A, E, vitamín B6. Batáty obsahují vlákninu, velké množství nerozpustné vlákniny je ve slupce, proto se doporučuje batáty připravovat celé i se slupkou.  Stejně jako mrkev jsou zdrojem betakarotenu.

Batáty působí proti zánětům, alergiím… Udržují zdravou pokožku, oči a vlasy.

Jak batáty připravit?

Pečením v troubě celých hlíz se šlupkou (umyjeme, propíchneme vidličkou a pečeme – 200°C cca 1 hodinu), pečením kousků na pánvi, grilováním.

Ideální jsou na kaši, je vhodné dát málo vody a neslévat, protože vše dobré, co se vyvaří, v kaši zůstane. A poslední a asi nejlepší varianta, jak uchovat vše dobré je nastrouhat syrový batát do salátů, příloh atd.

Batátová polévka s mrkví

3 středně velké sladké brambory

4 větší mrkve

Cibule

Olej

1000 ml vývaru

1 lžička koření Baharat – základ se skládá z muškátového oříšku, hřebíčku, pepře, bílého pepře, skořice, římského kmínu, kari koření a červené papriky. Všechno společně po cca 1lžičce semeleme a důkladně promícháme. Někde přidávají citronovou kůru, kurkumu, kardamom, koriandr, sušenou mátu nebo šafrán. Směs koření se liší podle oblasti.

Pro dospělé přidáme do polévky dle chuti chilli

Příprava:

Na oleji opečeme cibuli, oloupeme mrkev a sladké brambory, nakrájené vložíme do hrnce a přidáme vývarem. Vaříme do měkka, pak vše rozmixujeme.

Vytvoříme si směs koření – Baharat, promícháme a do uvařené polévky přidáme 1 lžičku, necháme cca hodinu odstát, poté už nevaříme, jen prohřejeme.

Můžeme podávat s opečenou houskou nebo opečenou uvařenou cizrnou na oleji s česnekem. Polévku také můžeme zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.

Variant této polévky je hodně a každý si přizpůsobí dle své chuti. Pro děti by měla být jemnější, dospělí mohou více přidat na pikantnosti.

Další varianta polévky: cibule, česnek, kousek zázvoru nebo sušený, olej, batáty, místo mrkve můžeme přidat cuketu, kari koření, chilli koření nebo chilli paprička, koriandr, vývar a kokosové mléko.

Dobrou chuť :-)

Mohlo by vás zajímat:

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Hovězí páj s kedlubnou

Vařit pro všechny je někdy obtíž, pro děti nesolené, bez výrazných chutí, tatínek zase rád něco ostřejšího... a maminka, ta se přizpůsobí. Nemusíte vařit několik jídel, stačí mít dobrý recept a je vyhráno. Tento recept je vhodný pro děti od 7 měsíců. Celý článek

Komentáře