Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Batátová polévka s mrkví

Datum přidání: 28. 9. 2015

Co lépe zahřeje v chladném počasí než teplá polévka a pokud ještě zasytí… Pro děti ideální rychlá večeře. Rodiče si mohou přidat více štiplavého a zahřátí bude maximální.

Sladké brambory nebo také batáty jsou hlízy Povijnice jedlé (batátové).  Jsou výborné pro náš imunitní systém, obsahují vitamín C, A, E, vitamín B6. Batáty obsahují vlákninu, velké množství nerozpustné vlákniny je ve slupce, proto se doporučuje batáty připravovat celé i se slupkou.  Stejně jako mrkev jsou zdrojem betakarotenu.

Batáty působí proti zánětům, alergiím… Udržují zdravou pokožku, oči a vlasy.

Jak batáty připravit?

Pečením v troubě celých hlíz se šlupkou (umyjeme, propíchneme vidličkou a pečeme – 200°C cca 1 hodinu), pečením kousků na pánvi, grilováním.

Ideální jsou na kaši, je vhodné dát málo vody a neslévat, protože vše dobré, co se vyvaří, v kaši zůstane. A poslední a asi nejlepší varianta, jak uchovat vše dobré je nastrouhat syrový batát do salátů, příloh atd.

Batátová polévka s mrkví

  • 3 středně velké sladké brambory
  • 4 větší mrkve
  • cibule
  • olej
  • 1000 ml vývaru

1 lžička koření Baharat – základ se skládá z muškátového oříšku, hřebíčku, pepře, bílého pepře, skořice, římského kmínu, kari koření a červené papriky. Všechno společně po cca 1lžičce semeleme a důkladně promícháme. Někde přidávají citronovou kůru, kurkumu, kardamom, koriandr, sušenou mátu nebo šafrán. Směs koření se liší podle oblasti.

Pro dospělé přidáme do polévky dle chuti chilli

Příprava:

Na oleji opečeme cibuli, oloupeme mrkev a sladké brambory, nakrájené vložíme do hrnce a přidáme vývarem. Vaříme do měkka, pak vše rozmixujeme.

Vytvoříme si směs koření – Baharat, promícháme a do uvařené polévky přidáme 1 lžičku, necháme cca hodinu odstát, poté už nevaříme, jen prohřejeme.

Můžeme podávat s opečenou houskou nebo opečenou uvařenou cizrnou na oleji s česnekem. Polévku také můžeme zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.

Variant této polévky je hodně a každý si přizpůsobí dle své chuti. Pro děti by měla být jemnější, dospělí mohou více přidat na pikantnosti.

Další varianta polévky: cibule, česnek, kousek zázvoru nebo sušený, olej, batáty, místo mrkve můžeme přidat cuketu, kari koření, chilli koření nebo chilli paprička, koriandr, vývar a kokosové mléko.

Dobrou chuť :-)

Podobné články

Spolupracujeme s Máma v kuchyni

Šťavnatá hovězí sekaná s čočkou (od 8 měsíců)

Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Celý článek

3 recepty na rychlé vánoční cukroví. Preclíky, lanýžky a mila kuličky

Nestíháte? Známe to a když už není čas na linecké, pracny nebo rohlíčky, přichází na řadu nepečené super rychlé cukroví. Uvidíte, že i po něm se zapráší a děti ho budou milovat. Celý článek

Uzená polévka z máslové dýně. Budete ji zbožňovat

Čas dýní je v plném proudu. A tak i u nás došlo na recept s touto sezonní plodinou. Pro děti jsou dýně především zábava, ale jsou i jako pěkná dekorace a v neposlední řadě pochoutka. Naše uzená dýňová polévka, doladěná bylinkami je TOP, vyzkoušejte. Celý článek

Komentáře