Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Batátovo-petrželová omáčka a dušené vepřové

Datum přidání: 19. 11. 2017
Barbora

Píše Barbora

Pro někoho možná zvláštní spojení batátu a petržele, ale po vyzkoušení se budete jen oblizovat. Tyto dvě suroviny vytvoří omáčku famózní chuti. Základ pokrmu je vhodný pro nejmenší děti (od 6 měsíců) od zavedení masa (batáty, petržel, vepřové).

Drobné problémy by mohla způsobovat hůře stravitelná cibule, proto pokud budete vařit pro nejmenší a nemáte ji ještě vyzkoušenou, můžete ji vynechat. Stejně tak u nejmenších doporučuji vynechat restování základu a samozřejmě i sůl.

Pokud budete omáčku zjemňovat mlékem či smetanou, doporučuji pro děti nejdříve od roku.

Batátovo-petrželová omáčka a dušené vepřové

Ingredience na cca 4 porce

  • 500g vepřového masa (plecko, kýta, případně i krkovice)
  • 250g batátů (1 větší kus)
  • 250g petržele
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl dle chuti
  • voda nebo vývar dle potřeby
  • olej dle potřeby
  • případně cca 100ml smetany či mléka ke zjemnění (nemusí být)

Batátovo-petrželová omáčka a dušené vepřové

Postup

Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostky, cibuli na kostičky menší. Stejně tak nakrájejte na kostky i maso. V hrnci rozpalte trošku oleje a začněte na něm opékat osolené maso a cibuli, po chvilce přihoďte i batáty a petržel. Až vše začne chytat zlatavou barvu, podlijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené (ale ne více) a přidejte koření. Vařte do změknutí masa, což bude trvat přibližně hodinu. Občasně kontrolujte a případně vodu dolijte, aby se maso nepřipálilo.

Po dovaření vyjměte koření, maso odložte stranou a zeleninu rozmixujte na omáčku, kterou v případě potřeby můžete ještě doředit vodou a nebo zjemnit smetanou.

Hodí se podávat s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem, jako jsem to udělala já.

Podobné články

Bára mamapocket

Píše Bára mamapocket

Do čeho zabalit svačinku a recept na domácí kokosové mléko

Svačinky si teď vozíme v krásné SKIP HOP krabičce se zvířátkem. Krabička je velká tak akorát na dětský oběd, nebo velkou svačinu. Je v ní schovaná ještě jedna menší krabička, to se určitě hodí. Celý článek

Věděli jste, že čekanka je plná vitamínů? Vyzkoušejte recept na zapečenou čekanku

Zelenina, která se právě v zimních měsících dá koupit snad v každém obchodě. Jen ji dost často míjíme, protože nevíme…, ale to je chyba. Čekanka obsahuje mnoho potřebných látek pro náš organismus. Celý článek

Spolupracujeme s Máma v kuchyni

Šťavnatá hovězí sekaná s čočkou (od 8 měsíců)

Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Celý článek

Komentáře