Bez černý – pleťové masky, sirupy, koupele…

Datum přidání: 29. 5. 2015

Píše Linda Mahelová

Bez černý – pleťové masky, sirupy, koupele…

Z bezu je možné využít celou rostlinu. Nejvíce používanou částí je květ, který právě rozkvétá. A nejlépe ho trhat za slunečného dne, který nám víkend určitě dopřeje. Pro děti bude sbírání zábava a pro maminky příjemný relax :-).

Účinky květů jsou všeobecně známé a popsané v mnoha knihách o bylinkách. Používá se při nachlazení, virózách, chorobách dýchacích cest, trávicího ústrojí , atd. Dají se z něj připravit pleťové vody na omývání, masti, sirupy, ocet.

Bez černý je snad nejznámější a nejoblíbenější léčivka. Dříve se věřilo, že je bezový keř místem, které osidlují dobří duchové a víly. Proto ho lidé vítali v blízkosti svých domovů i chlévů.
Další částí, kterou můžeme využít, je list. Z listů je možné udělat tinkturu tak, že list naložíme do pálenky a necháme asi měsíc stát za oknem. Poté přecedíme a uchováme v temnu. Tinkturu z listů, stejně tak jako čerstvé listy je možné použít jako obklady na klouby a jejich případné potíže. Další možností využití je při otocích nohou, které může být způsobeno zadržováním vody v organismu.

Plod je oblíbený a jeho využití známé. Například jako bezinkový likér, víno, povidla, šťáva, mošt, marmeláda, kompot nebo jako sušený.

A kořen můžeme také využít, má podobné účinky jako listy, ale já ho nesbírám, protože bych musela bez vytrhnout a to pro mě není sympatická představa.

Než ho jdu trhat, naladím se dýcháním. Zkuste to taky, sedněte si to trávy, dýchejte a když přistoupíte k bezu, požádejte ho, zda si můžete vzít jeho květy nebo listy.

Nejraději používám vodu s květy, omývám se s ní, piju jí a voním k ní. Připravila jsem pro vás další možnosti, jak květy a listy používat.

Voda s citronem a bezovými květy:

Tahle voda je asi mou nejoblíbenější variantou použití květu bezu. Osvěží, pročišťuje močový systém, podpoří trávení, chutná a ještě krásně vypadá. Vodu s květy bezu lze taky použít k omývání nečisté pleti. Stačí jen do čisté vody přidat bezové květy a citron.

Čaj z květů:

Usušený nebo čerstvý květ přelijeme vřící vodou a necháme pod pokličkou asi 15 – 20 min. vyluhovat. Můžeme dosladit medem nebo sirupem z jitrocele či smrkových špiček. Použití je při nachlazení.

Koupel z květů bezu:

Sušené nebo čerstvé květy naložíme předem zhruba na 2 – 3 hodiny do vody a přidáme med. Potom přecedíme a přilijeme do koupele. Tato voňavá lázeň udělá s našimi smysly zázraky! Užijte si to.

Maska na pleť:

Květy bezu buď samostatné nebo s květem lípy a heřmánku rozmixujeme s trochou vody tak, aby nám vznikla kaše. Tu přiložíme na pleť a necháme působit asi půl hodiny. Mezitím si pustíme oblíbenou hudbu, usadíme se pohodlně do křesla a relaxujeme. Masku poté smyjeme a pleť natřeme třeba olejem nebo mastí z bezu.

Nápoj z květů:

Vodu s květy, medem (případně třtinovým cukrem) a citronem dáme do větší lahve asi na 2 – 4 dny. Přikryjeme plátýnkem a necháme za oknem. Poté scedíme a můžeme pít. Květy je před naložením lepší zbavit stopek.

List jako obklad:

Pokud se poraníme, natlučeme si třeba koleno, praštíme se do ramene, atd.. můžeme jako první a skoro i poslední pomoc použít bezové listí. Pomneme ho v ruce, případně nakrájíme a přiložíme jako obklad. Už několikrát jsem měla možnost to vyzkoušet a je opravdu překvapivé, jak rychlé a skvělé účinky bezové listí má. Spíš vám přeji, ať tento způsob nemusíte zkoušet.

Recept na vyzkoušený vynikající bezinkový sirup, který milují nejen děti najdete zde.

Podobné články

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Rychlá pizza s domácím rajčatovým sugo

Pizzu děti milují, zvláště, když si mohou naporoučet s čím ji chtějí. Základem pizzy jsou kupované tortilly, odpadá příprava těsta a stačí jen vybrat ingredience. Na co čas potřebujete, je rajčatové sugo, bezkonkurenční domácí rajčatová omáčka nejen na pizzu. Celý článek

Bára

Píše Bára

Šťavnatý hruškový cheesecake s vločkovou drobenkou

Základem dnešních cheescaků je nepečená sušenková drobenka spojená máslem. Z dob minulých najdete těsto pečené. Co nesmí u cheescaků chybět je krém. Ovoce je poslední tečkou, které dotváří vynikající chuť tohoto sladkého dezertu. A pozor, dnes budeme i péct. Celý článek

Komentáře