Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Bezinkový med

Datum přidání: 3. 6. 2016

Bezinkový med

Květy černého bezu jsou v plném rozpuku a to je ideální čas na výrobu likérů, sirupů, masek, marmelád… V článku Bez černý – pleťové masky, sirupy, koupele… se dočtete, co vše se dá z rostliny bezu využít a k čemu je to dobré. Dnes si představím recept na skvělý bezinkový med, který ocení nejen děti.

Bezinkový med je o něco řidší než klasický med, hustější konzistenci vykouzlíme přidáním více cukru. Je vynikající na kašel a nachlazení.

Sběr by měl být za slunného dne, v „čistém“ prostředí, sbírají se květy v plném květu. Receptů jsem našla více, ale za mě bych doporučovala ten, kde se nic nevaří, tím si med zachová všechny vitamíny.

Bezinkový med

  • 30 – 40 rozkvetlých květů černého bezu (cca 20 – 25 dkg)
  • litr vody
  • 3 citrony (můžete použít i pomeranč, limetku)
  • 1 kg krystalového cukru
  • dle mého se mohou použít i bylinky např. šalvěj

 

Květy očistíme, můžeme omýt, pokud není nutné neomýváme, aby v nich zůstal pyl. Z květů ostříháme silnější stonky, mohou způsobit hořkost. Zalijeme 1 litrem teplé, ne horké vody. Někde jsem četla, že stačí i studená. Přidáme na kolečka nakrájené citrusy bez pecek (můžeme i šťávu vymačkat) a nechám 24 hodin vylouhovat. Květy musí být plně ponořené.

Následně vylouhované květy přecedíme do hrnce, nejlépe přes plátno, řádně vymačkáme. Přidáme 1 kg cukru a zvolna vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (cca 1 hodinu až hodinu a půl). Hustotu zkoušíme kápnutím na talířek, po vychladnutí vidíme konzistenci.

Plníme do čistých, suchách skleniček a necháme dnem vzhůru vychladnout (v jiném receptu bylo, že se otáčet nemusí, asi záleží na každém, jaké má zkušenost se zavařováním :-)).

Mohlo by vás zajímat:

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Podzimní polévka

Na podzim je potřeba se jídlem pořádně zahřát! Ať už přijdete s dětmi o víkendu z procházky, hrabání listí, sbírání kaštanů, nebo prostě jen máte chuť na chutnou polévku, tak vám tato zeleninová vzpruha přijde vhod. Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Pečená dýně s kuřecím masem na bylinkách

Dýně jsou v posledních letech jednoznačně jedním z hlavních symbolů podzimu. Nepochybuji, že jste nevyzkoušeli minimálně dýňovou polévku. Já pro vás mám jinou úpravu. Dýni smícháme s kuřecím masem, provoníme bylinkami a vše dáme péct do trouby. Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Sladká bezlepková svačinka

Máte doma někoho, kdo nemůže lepek? Nebo přijdou dětem na návštěvu přátelé a mezi nimi je někdo, komu lepek vadí? Nebo chcete zkusit jednoduše "něco jinak"? Pak pro vás mám vynikající recept na bezlepkové muffiny. Celý článek

Komentáře