Bezinkový med

Datum přidání: 3. 6. 2016

Květy černého bezu jsou v plném rozpuku a to je ideální čas na výrobu likérů, sirupů, masek, marmelád… V článku Bez černý – pleťové masky, sirupy, koupele… se dočtete, co vše se dá z rostliny bezu využít a k čemu je to dobré. Dnes si představím recept na skvělý bezinkový med, který ocení nejen děti.

Bezinkový med je o něco řidší než klasický med, hustější konzistenci vykouzlíme přidáním více cukru. Je vynikající na kašel a nachlazení.

Sběr by měl být za slunného dne, v „čistém“ prostředí, sbírají se květy v plném květu. Receptů jsem našla více, ale za mě bych doporučovala ten, kde se nic nevaří, tím si med zachová všechny vitamíny.

Bezinkový med

  • 30 – 40 rozkvetlých květů černého bezu (cca 20 – 25 dkg)
  • litr vody
  • 3 citrony (můžete použít i pomeranč, limetku)
  • 1 kg krystalového cukru
  • dle mého se mohou použít i bylinky např. šalvěj


Květy očistíme, můžeme omýt, pokud není nutné neomýváme, aby v nich zůstal pyl. Z květů ostříháme silnější stonky, mohou způsobit hořkost. Zalijeme 1 litrem teplé, ne horké vody. Někde jsem četla, že stačí i studená. Přidáme na kolečka nakrájené citrusy bez pecek (můžeme i šťávu vymačkat) a nechám 24 hodin vylouhovat. Květy musí být plně ponořené.

Následně vylouhované květy přecedíme do hrnce, nejlépe přes plátno, řádně vymačkáme. Přidáme 1 kg cukru a zvolna vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (cca 1 hodinu až hodinu a půl). Hustotu zkoušíme kápnutím na talířek, po vychladnutí vidíme konzistenci.

Plníme do čistých, suchách skleniček a necháme dnem vzhůru vychladnout (v jiném receptu bylo, že se otáčet nemusí, asi záleží na každém, jaké má zkušenost se zavařováním :-)).

Mohlo by vás zajímat:

Podobné články

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Štědrovečerní rybka pečená v krustě s bramborovým pyré

Už se to blíží, děti odpočítávají... přípravy vrcholí. Dárečky už máme pod střechou, cukroví napečené a poslední tečkou bude štědrovečerní večeře. Hledáte inspiraci nebo máte klasiku a rádi byste malou změnu? Nemusíte se bát ryby, vyberte bez kostí a bez vůně. Celý článek

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem cukroví je sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí. Celý článek

Komentáře