Bezinkový med

Datum přidání: 3. 6. 2016

Květy černého bezu jsou v plném rozpuku a to je ideální čas na výrobu likérů, sirupů, masek, marmelád… V článku Bez černý – pleťové masky, sirupy, koupele… se dočtete, co vše se dá z rostliny bezu využít a k čemu je to dobré. Dnes si představím recept na skvělý bezinkový med, který ocení nejen děti.

Bezinkový med je o něco řidší než klasický med, hustější konzistenci vykouzlíme přidáním více cukru. Je vynikající na kašel a nachlazení.

Sběr by měl být za slunného dne, v „čistém“ prostředí, sbírají se květy v plném květu. Receptů jsem našla více, ale za mě bych doporučovala ten, kde se nic nevaří, tím si med zachová všechny vitamíny.

Bezinkový med

  • 30 – 40 rozkvetlých květů černého bezu (cca 20 – 25 dkg)
  • litr vody
  • 3 citrony (můžete použít i pomeranč, limetku)
  • 1 kg krystalového cukru
  • dle mého se mohou použít i bylinky např. šalvěj


Květy očistíme, můžeme omýt, pokud není nutné neomýváme, aby v nich zůstal pyl. Z květů ostříháme silnější stonky, mohou způsobit hořkost. Zalijeme 1 litrem teplé, ne horké vody. Někde jsem četla, že stačí i studená. Přidáme na kolečka nakrájené citrusy bez pecek (můžeme i šťávu vymačkat) a nechám 24 hodin vylouhovat. Květy musí být plně ponořené.

Následně vylouhované květy přecedíme do hrnce, nejlépe přes plátno, řádně vymačkáme. Přidáme 1 kg cukru a zvolna vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (cca 1 hodinu až hodinu a půl). Hustotu zkoušíme kápnutím na talířek, po vychladnutí vidíme konzistenci.

Plníme do čistých, suchách skleniček a necháme dnem vzhůru vychladnout (v jiném receptu bylo, že se otáčet nemusí, asi záleží na každém, jaké má zkušenost se zavařováním :-)).

Mohlo by vás zajímat:

Podobné články

Rychlá pizza s domácím rajčatovým sugo

Pizzu děti milují, zvláště, když si mohou naporoučet s čím ji chtějí. Základem pizzy jsou kupované tortilly, odpadá příprava těsta a stačí jen vybrat ingredience. Na co čas potřebujete, je rajčatové sugo, bezkonkurenční domácí rajčatová omáčka nejen na pizzu. Celý článek

Bára

Píše Bára

Šťavnatý hruškový cheesecake s vločkovou drobenkou

Základem dnešních cheescaků je nepečená sušenková drobenka spojená máslem. Z dob minulých najdete těsto pečené. Co nesmí u cheescaků chybět je krém. Ovoce je poslední tečkou, které dotváří vynikající chuť tohoto sladkého dezertu. A pozor, dnes budeme i péct. Celý článek

Grilované kuřecí špízy

Grilovací sezóna ještě nekončí. Babí léto má být teplé a slunečné, budeme venku a venku chutná nejlépe. Naložené kuřecí masíčko upravené na grilu budou milovat děti i rodiče a jak nádherně voní. Celý článek

Komentáře