Bezinkový med

Datum přidání: 3. 6. 2016

Květy černého bezu jsou v plném rozpuku a to je ideální čas na výrobu likérů, sirupů, masek, marmelád… V článku Bez černý – pleťové masky, sirupy, koupele… se dočtete, co vše se dá z rostliny bezu využít a k čemu je to dobré. Dnes si představím recept na skvělý bezinkový med, který ocení nejen děti.

Bezinkový med je o něco řidší než klasický med, hustější konzistenci vykouzlíme přidáním více cukru. Je vynikající na kašel a nachlazení.

Sběr by měl být za slunného dne, v „čistém“ prostředí, sbírají se květy v plném květu. Receptů jsem našla více, ale za mě bych doporučovala ten, kde se nic nevaří, tím si med zachová všechny vitamíny.

Bezinkový med

  • 30 – 40 rozkvetlých květů černého bezu (cca 20 – 25 dkg)
  • litr vody
  • 3 citrony (můžete použít i pomeranč, limetku)
  • 1 kg krystalového cukru
  • dle mého se mohou použít i bylinky např. šalvěj


Květy očistíme, můžeme omýt, pokud není nutné neomýváme, aby v nich zůstal pyl. Z květů ostříháme silnější stonky, mohou způsobit hořkost. Zalijeme 1 litrem teplé, ne horké vody. Někde jsem četla, že stačí i studená. Přidáme na kolečka nakrájené citrusy bez pecek (můžeme i šťávu vymačkat) a nechám 24 hodin vylouhovat. Květy musí být plně ponořené.

Následně vylouhované květy přecedíme do hrnce, nejlépe přes plátno, řádně vymačkáme. Přidáme 1 kg cukru a zvolna vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (cca 1 hodinu až hodinu a půl). Hustotu zkoušíme kápnutím na talířek, po vychladnutí vidíme konzistenci.

Plníme do čistých, suchách skleniček a necháme dnem vzhůru vychladnout (v jiném receptu bylo, že se otáčet nemusí, asi záleží na každém, jaké má zkušenost se zavařováním :-)).

Mohlo by vás zajímat:

Podobné články

Bára

Píše Bára

Nepečený tvarohový dort s třešňovým pyré

Ideální letní dort, který vás osvěží. Spojení tvarohu, sladkých třešní a sušenek... naprosto famózní a skvělá kombinace. Vyzkoušejte a nebudete chtít jiný. Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Komentáře