Cukrovka u dětí se může začít projevovat nenápadně. Od pomočování až po hubnutí | Blog Mall.cz
Cukrovka u dětí se může začít projevovat nenápadně. Od pomočování až po hubnutí

Cukrovka u dětí se může začít projevovat nenápadně. Od pomočování až po hubnutí

Možná si myslíte, že se to vašich dětí netýká, ovšem malých diabetiků přibývá. Přitom prvotní příznaky mohou přicházet nenápadně. Jak se projevuje u dětí cukrovka a jaký je rozdíl mezi diabetem 1. a 2. typu?

Cukrovka 1. a 2. typu

U diabetu 1. typu nerozhoduje to, jestli má dítě rádo sladké nebo jeho životospráva není nejvhodnější. Vzniká totiž nezávisle na stravování. Organismus dítěte totiž přestane vyrábět inzulín, který je v takovém případě nutné dodávat uměle i několikrát denně.

Souvislost s obezitou a nevhodnou životosprávou se projevuje u diabetu 2. typu. Přestože se uvádí, že tímto typem trpí především dospělí nebo senioři, v posledních letech se objevují lehčí formy cukrovky u mladých lidí nebo starších dětí. Příčinou je nezdravá strava a málo pohybu. Naštěstí zde ve většině případů stačí jen přejít na zdravější stravu, hlídat si množství sacharidů a zvýšit pohybovou aktivitu, případně začít užívat léky. Diabetes mellitus 2. typu je daleko rozšířenější než cukrovka 1. typu.

Jak se cukrovka projevuje

Mezi obvyklé příznaky cukrovky patří častější močení nebo také pomočování. Může se stát, že se dítě najednou začne počůrávat, přestože již bylo dávno bez plenek. To samozřejmě samo o sobě není hlavním ukazatelem cukrovky, ale pouze jedním z možných náznaků. Mezi další časté příznaky potom patří žízeň, hubnutí, únava nebo nechutenství. Signály jsou poměrně široké, patřit k nim mohou také bolesti břicha, zvracení nebo kolísání zrakové ostrosti.

Pokud proto u svého dítěte pozorujete některé z příznaků (nemusí se objevovat všechny najednou), s návštěvou lékaře neotálejte. Ten dítěti jako první vyšetří moč. Pokud se v ní objeví glukóza, odešle vás na specializované diabetologické pracoviště. Kromě moči patří k základnímu vyšetření také odběr krve pro zjištění hladiny krevního cukru.

Cukrovka a dědičnost

Pokud má některý z rodičů cukrovku, je logicky větší riziko tohoto onemocnění u dětí. „Pokud je diabetičkou matka dítěte, je pravděpodobnost, že dítě onemocní diabetem 1. typu 1 až 4 %. Pravděpodobnost onemocnění potomků se zvyšuje až na 13 % v případě matek, které získaly toto onemocnění do 8 let svého věku. Je-li diabetikem otec dítěte, bývá pravděpodobnost vzniku diabetu 3 až 8%. Jestliže jsou pak diabetiky oba rodiče, riziko vzniku diabetu u jejich potomků stoupá až na 30 %,“ uvádí odborníci na webu Cukrovka.cz.

V případě diabetu 2. typu se pravděpodobnost vzniku cukrovky u dětí pohybuje okolo 33 %. Jestliže mají cukrovku oba rodiče, je pravděpodobnost mnohem vyšší, až 75 %.

Diabetes pod kontrolou

U malých diabetiků je nezbytné, aby pravidelně jedli, měřili si hladinu glykémie (na tu má vliv i pohybová aktivita) a nezapomínali na injekce inzulínu. Rodiče také musí počítat s pravidelnými kontrolami u lékaře.

„Princip léčení diabetu 1. typu je prostý, tělu dodáváme inzulín, který mu chybí. Podaří-li se nám dodávat tělu právě tolik inzulínu, kolik by si jinak samo vyrobilo, upraví se odchylky diabetem způsobené. Měřítkem úspěchu léčebného úsilí je dosažení a udržení příznivé glykémie, hladiny krevního cukru. Naučit se správně používat inzulín znamená naučit se léčit svůj vlastní diabetes.

Dítě s dobře léčeným diabetem se cítí jako zdravé a může vykonávat stejnou činnost jako jeho vrstevníci. Má před sebou perspektivu stejně dlouhého, stejně bohatého a stejně šťastného života jako jeho vrstevníci bez diabetu. Bude moci vystudovat jakoukoli školu, vykonávat prakticky každé povolání, založit vlastní rodinu, žena s dobře léčeným diabetem dá život zdravým a krásným dětem,“ dodává Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc. z Pediatrické kliniky, FN Motol na stránkách věnujících se dětskému diabetu www.diadeti.cz.