Děti a houby + recept na houbové rizoto

Datum přidání: 19. 8. 2016

S dětmi vyrazit do lesa, postavit domeček z mechu a kapradí a donést domů košíček čerstvých hub na houbovou omáčku… mňam. Ale od kdy mohou děti houby, pokud je mohou, jaká úprava je pro děti ideální a přináší nám houby něco pozitivního, kromě toho, že chutnají?

Děti houby mohou, doporučuje se zařadit do jídelníčku nejdříve od 1 roku. Obecně známé, že houby jsou těžko stravitelné, platí a u dětí ještě více. Pokud je zařadíme, tak v menším množství např. v polévce, omáčce, pod maso a lepší podávat tato jídla k obědu.

Konzumace hub nám také přináší, ale záleží, co přesně za houbu máme. Obecně můžeme říci, že díky konzumaci do těla dostáváme vitamíny A, B, D, vlákninu, minerální látky, bílkoviny atd. Houby jsou vhodné zařadit dietářům, jelikož obsahují 80% vody.

Nezapomeňte na to, že ideální tepelná úprava hub je min. 20 minut.

U nás doma vedou smažené, malá je jí určitě od 2 let. Pěkně v trojobalu a s tatarkou, není to nic zdravého, ale jednou do roka dáme vale zdravé stravě :)  a pochutnáme si.

 

Houbové rizoto


zdroj: www.restaurace-menu.cz

300 g kulatozrnná rýže, 4 lžíce másla, vývar cca 1 litr, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g čerstvých hug, parmazán, pepř a sůl

Očištěné a nakrájené houby osmažíme na části másla a podusíme do měkka, dochutíme solí a pepřem.

Zbytek másla rozpusťte a osmahněte na něm cibuli s česnekem, přidejte rýži a pořádně promíchejte, přilijte část vývaru, osolte a vařte. Podle potřeby dolívejte vývar. Těsně před dokončením přidejte houby a část parmazánu.

Přiklopte a nechte dojít, do hotového rizota můžeme dát ještě lžíci másla. Podávejte posypané parmezánem.

Podobné články

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem cukroví je sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí. Celý článek

Zahřeje a zasytí. Krémová polévka z růžičkové kapusty

Nastává ideální období na horké, krémové a především husté polévky. Pro děti ideálně rozmixované do hustoty kaše a doplněné o opečené kostičky housky nebo v tomto případě slaniny. Věděli jste, že růžičková kapusta obsahuje spoustu vitamínů a zahání stres? Celý článek

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Komentáře