Děti a houby + recept na houbové rizoto

Datum přidání: 19. 8. 2016

S dětmi vyrazit do lesa, postavit domeček z mechu a kapradí a donést domů košíček čerstvých hub na houbovou omáčku… mňam. Ale od kdy mohou děti houby, pokud je mohou, jaká úprava je pro děti ideální a přináší nám houby něco pozitivního, kromě toho, že chutnají?

Děti houby mohou, doporučuje se zařadit do jídelníčku nejdříve od 1 roku. Obecně známé, že houby jsou těžko stravitelné, platí a u dětí ještě více. Pokud je zařadíme, tak v menším množství např. v polévce, omáčce, pod maso a lepší podávat tato jídla k obědu.

Konzumace hub nám také přináší, ale záleží, co přesně za houbu máme. Obecně můžeme říci, že díky konzumaci do těla dostáváme vitamíny A, B, D, vlákninu, minerální látky, bílkoviny atd. Houby jsou vhodné zařadit dietářům, jelikož obsahují 80% vody.

Nezapomeňte na to, že ideální tepelná úprava hub je min. 20 minut.

U nás doma vedou smažené, malá je jí určitě od 2 let. Pěkně v trojobalu a s tatarkou, není to nic zdravého, ale jednou do roka dáme vale zdravé stravě :)  a pochutnáme si.

 

Houbové rizoto


zdroj: www.restaurace-menu.cz

300 g kulatozrnná rýže, 4 lžíce másla, vývar cca 1 litr, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g čerstvých hug, parmazán, pepř a sůl

Očištěné a nakrájené houby osmažíme na části másla a podusíme do měkka, dochutíme solí a pepřem.

Zbytek másla rozpusťte a osmahněte na něm cibuli s česnekem, přidejte rýži a pořádně promíchejte, přilijte část vývaru, osolte a vařte. Podle potřeby dolívejte vývar. Těsně před dokončením přidejte houby a část parmazánu.

Přiklopte a nechte dojít, do hotového rizota můžeme dát ještě lžíci másla. Podávejte posypané parmezánem.

Podobné články

Salát s čerstvým fenyklem a avokádem

Jedněmi milovaný, druhými zatracovaný, ale všichni se s ním setkáváme již v dětství. Fenykl je bylina využívaná od stvolu po semínka. Semínka se používají do čajů, při zavařování, do likérů. Stvol/bulva fenyklu je v našich podmínkách využívaná již méně. Celý článek

Masové rizoto s hráškem

Rizoto má spoustu možností přípravy a použitých ingrediencí. My jsme připravili takové, které mohou mít děti od 8 měsíců a pochutnají si i tatínkové. Celý článek

Banánové lívance bez mouky

Lívance nebo palačinky se zmrzlinou, ovocem, čokoládou... Pro děti jedno z oblíbených jídel, které mohou stále. Vyzkoušejte zdravější alternativu a společně si připravte banánové lívance, stačí 3 základní ingredience a pochoutku máte na světě. Celý článek

Komentáře