Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Děti a houby + recept na houbové rizoto

Datum přidání: 19. 8. 2016

S dětmi vyrazit do lesa, postavit domeček z mechu a kapradí a donést domů košíček čerstvých hub na houbovou omáčku… mňam. Ale od kdy mohou děti houby, pokud je mohou, jaká úprava je pro děti ideální a přináší nám houby něco pozitivního, kromě toho, že chutnají?

Děti houby mohou, doporučuje se zařadit do jídelníčku nejdříve od 1 roku. Obecně známé, že houby jsou těžko stravitelné, platí a u dětí ještě více. Pokud je zařadíme, tak v menším množství např. v polévce, omáčce, pod maso a lepší podávat tato jídla k obědu.

Konzumace hub nám také přináší, ale záleží, co přesně za houbu máme. Obecně můžeme říci, že díky konzumaci do těla dostáváme vitamíny A, B, D, vlákninu, minerální látky, bílkoviny atd. Houby jsou vhodné zařadit dietářům, jelikož obsahují 80% vody.

Nezapomeňte na to, že ideální tepelná úprava hub je min. 20 minut.

U nás doma vedou smažené, malá je jí určitě od 2 let. Pěkně v trojobalu a s tatarkou, není to nic zdravého, ale jednou do roka dáme vale zdravé stravě :)  a pochutnáme si.

 

Houbové rizoto


zdroj: www.restaurace-menu.cz

300 g kulatozrnná rýže, 4 lžíce másla, vývar cca 1 litr, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g čerstvých hug, parmazán, pepř a sůl

Očištěné a nakrájené houby osmažíme na části másla a podusíme do měkka, dochutíme solí a pepřem.

Zbytek másla rozpusťte a osmahněte na něm cibuli s česnekem, přidejte rýži a pořádně promíchejte, přilijte část vývaru, osolte a vařte. Podle potřeby dolívejte vývar. Těsně před dokončením přidejte houby a část parmazánu.

Přiklopte a nechte dojít, do hotového rizota můžeme dát ještě lžíci másla. Podávejte posypané parmezánem.

Podobné články

Bára mamapocket

Píše Bára mamapocket

Do čeho zabalit svačinku a recept na domácí kokosové mléko

Svačinky si teď vozíme v krásné SKIP HOP krabičce se zvířátkem. Krabička je velká tak akorát na dětský oběd, nebo velkou svačinu. Je v ní schovaná ještě jedna menší krabička, to se určitě hodí. Celý článek

Věděli jste, že čekanka je plná vitamínů? Vyzkoušejte recept na zapečenou čekanku

Zelenina, která se právě v zimních měsících dá koupit snad v každém obchodě. Jen ji dost často míjíme, protože nevíme…, ale to je chyba. Čekanka obsahuje mnoho potřebných látek pro náš organismus. Celý článek

Spolupracujeme s Máma v kuchyni

Šťavnatá hovězí sekaná s čočkou (od 8 měsíců)

Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Celý článek

Komentáře