Děti a houby + recept na houbové rizoto

Datum přidání: 19. 8. 2016

S dětmi vyrazit do lesa, postavit domeček z mechu a kapradí a donést domů košíček čerstvých hub na houbovou omáčku… mňam. Ale od kdy mohou děti houby, pokud je mohou, jaká úprava je pro děti ideální a přináší nám houby něco pozitivního, kromě toho, že chutnají?

Děti houby mohou, doporučuje se zařadit do jídelníčku nejdříve od 1 roku. Obecně známé, že houby jsou těžko stravitelné, platí a u dětí ještě více. Pokud je zařadíme, tak v menším množství např. v polévce, omáčce, pod maso a lepší podávat tato jídla k obědu.

Konzumace hub nám také přináší, ale záleží, co přesně za houbu máme. Obecně můžeme říci, že díky konzumaci do těla dostáváme vitamíny A, B, D, vlákninu, minerální látky, bílkoviny atd. Houby jsou vhodné zařadit dietářům, jelikož obsahují 80% vody.

Nezapomeňte na to, že ideální tepelná úprava hub je min. 20 minut.

U nás doma vedou smažené, malá je jí určitě od 2 let. Pěkně v trojobalu a s tatarkou, není to nic zdravého, ale jednou do roka dáme vale zdravé stravě :)  a pochutnáme si.

 

Houbové rizoto


zdroj: www.restaurace-menu.cz

300 g kulatozrnná rýže, 4 lžíce másla, vývar cca 1 litr, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g čerstvých hug, parmazán, pepř a sůl

Očištěné a nakrájené houby osmažíme na části másla a podusíme do měkka, dochutíme solí a pepřem.

Zbytek másla rozpusťte a osmahněte na něm cibuli s česnekem, přidejte rýži a pořádně promíchejte, přilijte část vývaru, osolte a vařte. Podle potřeby dolívejte vývar. Těsně před dokončením přidejte houby a část parmazánu.

Přiklopte a nechte dojít, do hotového rizota můžeme dát ještě lžíci másla. Podávejte posypané parmezánem.

Podobné články

Polévka s bylinkovými knedlíčky. Víte, jak udělat čirý vývar?

Už jste zkoušeli domácí vývar, ale ne jen vývar, ale ten čirý, ten co se dlouho táhne? My jsme v redakci zkoušeli a tak jme rovnou připravili recept na polévku s bylinkovými knedlíčky. Děti mají polévky rady, tak jim zkuste tuto uvařit. Celý článek

Zapečené batáty se špenátem. Dobrůtka pro mlsné jazýčky

Tahle dobrůtka nejen chutná úžasně, navíc i na řezu hezky vypadá. A jako bonus je plná vitamínů a to se v tomto počasí určitě hodí. Pro děti bude nasládlá chuť brambor příjemným překvapením. Vyzkoušejte tuto barevnou dobrotu. Celý článek

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Komentáře