Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Děti a houby + recept na houbové rizoto

Datum přidání: 19. 8. 2016

S dětmi vyrazit do lesa, postavit domeček z mechu a kapradí a donést domů košíček čerstvých hub na houbovou omáčku… mňam. Ale od kdy mohou děti houby, pokud je mohou, jaká úprava je pro děti ideální a přináší nám houby něco pozitivního, kromě toho, že chutnají?

Děti houby mohou, doporučuje se zařadit do jídelníčku nejdříve od 1 roku. Obecně známé, že houby jsou těžko stravitelné, platí a u dětí ještě více. Pokud je zařadíme, tak v menším množství např. v polévce, omáčce, pod maso a lepší podávat tato jídla k obědu.

Konzumace hub nám také přináší, ale záleží, co přesně za houbu máme. Obecně můžeme říci, že díky konzumaci do těla dostáváme vitamíny A, B, D, vlákninu, minerální látky, bílkoviny atd. Houby jsou vhodné zařadit dietářům, jelikož obsahují 80% vody.

Nezapomeňte na to, že ideální tepelná úprava hub je min. 20 minut.

U nás doma vedou smažené, malá je jí určitě od 2 let. Pěkně v trojobalu a s tatarkou, není to nic zdravého, ale jednou do roka dáme vale zdravé stravě :)  a pochutnáme si.

 

Houbové rizoto


zdroj: www.restaurace-menu.cz

300 g kulatozrnná rýže, 4 lžíce másla, vývar cca 1 litr, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g čerstvých hug, parmazán, pepř a sůl

Očištěné a nakrájené houby osmažíme na části másla a podusíme do měkka, dochutíme solí a pepřem.

Zbytek másla rozpusťte a osmahněte na něm cibuli s česnekem, přidejte rýži a pořádně promíchejte, přilijte část vývaru, osolte a vařte. Podle potřeby dolívejte vývar. Těsně před dokončením přidejte houby a část parmazánu.

Přiklopte a nechte dojít, do hotového rizota můžeme dát ještě lžíci másla. Podávejte posypané parmezánem.

Podobné články

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Sladká bezlepková svačinka

Máte doma někoho, kdo nemůže lepek? Nebo přijdou dětem na návštěvu přátelé a mezi nimi je někdo, komu lepek vadí? Nebo chcete zkusit jednoduše "něco jinak"? Pak pro vás mám vynikající recept na bezlepkové muffiny. Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Smetanová zrmzlina a ovocný sorbet

Naprosto univerzální zmrzlina a navíc chutná. Smetanová zmrzlina potěší snad každého milovníka sametové chutě. Oproti tomu sorbet neobsahuje smetanu ani nic podobného. Jde o tu nejjednodušší verzi zmrzliny s úžasnou chutí. Sorbet je vhodný i pro malé děti. Celý článek

Melounová limonáda

Láska prochází žaludkem a nejlepší dárek je ten, který vyrobíte a ještě bude chutnat. Připravte tatínkům ke DNI OTCŮ tuto úžasnou, zdravou přírodní limonádu z melounu a jahod. Pro děti bez a pro rodiče může být s kapkou něčeho ostřejšího. Krásný den taťkové. Celý článek

Komentáře