Domácí ovocné přesnídávky

Datum přidání: 14. 2. 2018

Ovocné přesnídávky jsou na denním jídelníčku našich nejmenších. V dnešním článku představíme pár receptů na vynikající domácí přesnídávky. Druh ovoce je jen na vás, pak už stačí vybrat variantu s cukrem, bez cukru, s pudinkem…

Pro uchování přesnídávek si připravte malé sklenky se šroubovacím víčkem. Ty je třeba důkladně omýt a usušit, to stejné platí o víčku, můžete přetřít závit víčka alkoholem (např. slivovicí). Naplněné sklenky  sterilujeme v troubě na plechu s vodou (2 - 3 cm vody) cca 20 minut při teplotě 100°C.

Základem pro každou přesnídávku jsou jablka. Je vhodné ovoce se slupkou oloupat - broskve, meruňky... po rozvaření propasírovat. To stejné platí o jablíčkách, můžeme nakrájet na kousky a vařit se vším nebo před vařením očistit.

Do přesnídávky můžeme vymačkat šťávu z pomeranče nebo citronu, to je lepší u přesnídávek s cukrem :-) A vaříme podle tvrdosti ovoce cca 15 minut.

Ovocná přesnídavka bez cukru 

2 kg sladšího ovoce (jablka, banány...), 200 - 250 ml vody (podle potřeby podléváme)

Vaříme do změknutí/rozvaření, poté rozmixujeme a plníme do sklenic.

Na ovocnou přesnídávku s cukrem/medem/glukopurem (hroznový cukr/dextróza je přírodní náhradní sladidlo) použijeme stejný poměr ovoce a vody. Zde můžeme vymačkat do ovoce pomerančovou/citronovou šťávu a přidat k základu - jablíčkům méně sladké ovoce. Dochutíme cukrem, který přidáme k ovoci a vaříme.

Ovocná přesnídávka s pudinkem

1,5 - 2 kg ovoce, 1 l vody (případně přdáváme dle potřeb), 1 vanilkový pudink - pro menší děti (do 1 roka) použijeme kukuřičný nebo bramborový škrob, 150 g cukru/glukopuru

Ovoce s 0,5 l vody dáme vařit do měkka, pudink rozmácháme ve zbylé vodě a uvaříme. Přidáme k ovoci a vše rozmixujeme.

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Píše Magda Kolmanová

Zaměřeno na dětské domečky a skrýše

Děti milují schovávání. Pokud jim chcete udělat opravdu radost, pořiďte jim do pokojíčku nebo na zahradu jejich vlastní skrýš, kde se budou moci zašít před dospěláckým světem a prožívat svá tajná dobrodružství. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Komentáře