Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Domácí ovocné přesnídávky

Datum přidání: 14. 2. 2018

Ovocné přesnídávky jsou na denním jídelníčku našich nejmenších. V dnešním článku představíme pár receptů na vynikající domácí přesnídávky. Druh ovoce je jen na vás, pak už stačí vybrat variantu s cukrem, bez cukru, s pudinkem…

Pro uchování přesnídávek si připravte malé sklenky se šroubovacím víčkem. Ty je třeba důkladně omýt a usušit, to stejné platí o víčku, můžete přetřít závit víčka alkoholem (např. slivovicí). Naplněné sklenky  sterilujeme v troubě na plechu s vodou (2 - 3 cm vody) cca 20 minut při teplotě 100°C.

Základem pro každou přesnídávku jsou jablka. Je vhodné ovoce se slupkou oloupat - broskve, meruňky... po rozvaření propasírovat. To stejné platí o jablíčkách, můžeme nakrájet na kousky a vařit se vším nebo před vařením očistit.

Do přesnídávky můžeme vymačkat šťávu z pomeranče nebo citronu, to je lepší u přesnídávek s cukrem :-) A vaříme podle tvrdosti ovoce cca 15 minut.

Ovocná přesnídavka bez cukru 

2 kg sladšího ovoce (jablka, banány...), 200 - 250 ml vody (podle potřeby podléváme)

Vaříme do změknutí/rozvaření, poté rozmixujeme a plníme do sklenic.

Na ovocnou přesnídávku s cukrem/medem/glukopurem (hroznový cukr/dextróza je přírodní náhradní sladidlo) použijeme stejný poměr ovoce a vody. Zde můžeme vymačkat do ovoce pomerančovou/citronovou šťávu a přidat k základu - jablíčkům méně sladké ovoce. Dochutíme cukrem, který přidáme k ovoci a vaříme.

Ovocná přesnídávka s pudinkem

1,5 - 2 kg ovoce, 1 l vody (případně přdáváme dle potřeb), 1 vanilkový pudink - pro menší děti (do 1 roka) použijeme kukuřičný nebo bramborový škrob, 150 g cukru/glukopuru

Ovoce s 0,5 l vody dáme vařit do měkka, pudink rozmácháme ve zbylé vodě a uvaříme. Přidáme k ovoci a vše rozmixujeme.

Podobné články

Venku není nuda a dětem prospívá. Proč je vytáhnout do přírody?

Vzpomínáte si ještě, jak vypadaly dny, když jste byli malí? Velmi pravděpodobně jste běhali před domem, hráli si na hřišti a lezli po stromech. A teď si sáhněte do svědomí – jak tráví čas venku vaše děti? Nejsou náhodou více času doma než v přírodě? Celý článek

Melounové hranolky a okurková polévka

Letní hodování by mělo být určitě osvěžující, a to tyto dvě mňamky splňují na 100 %. Plánujete grilování a chcete doplnit o svěží zobání a předkrm? Pak určitě vyzkoušejte dnešní recepty. Celý článek

S dětmi pod stan? Žádný problém, jen nezapomeňte na dobré vybavení

Pokud jste dobrodružnější povahy a rádi byste vyrazili pod stan i s malými dětmi, nemusíte se bát. Jen je třeba dodržovat určité zásady a na výlet se připravit. Celý článek

Komentáře