Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Domácí sirup z bezových plodů

Datum přidání: 27. 8. 2019

Už přišel čas na další domácí sirup. Doma milujeme bezový sirup z květů, děláme i med, který používáme do čaje. Pomalu dozrávají plody bezinky, a tak nám nedalo a vyzkoušeli jsme sirup z plodů.

Bezinky (černé bodulky) obsahují např. kyselinu jablečnou, vitamíny A, B, C, třísloviny, ale i toxické látky, které všechny zmizí tepelným zpracování. Z toho důvodu se doporučuje 30 minut bobule povařit.

Ideální je užívat sirup jako prevenci proti nachlazení.

Sirup/med z květů má květinovou, svěží chuť. Bezinková šťáva je zemitější.

Sirup z bezových plodů

Množství upravte dle potřeby. Na začátek jsme vyzkoušeli malé množství a určitě budeme další dodělávat.

  • 300 g zralých bezinkových plodů (obraných od stopek)
  • 2 dcl vody
  • celá skořice, hřebíček

-------------------------------------------------------

  • 250 g cukru (na 1 litr šťávy 1 kg cukru)
  • 1 lžička kyseliny citronové (1 - 2 citrony)

Zralé očištěné /omyté plody bezinky dáme do kastrolu, přidáme vodu, koření, kolečka citronu 30 minut povaříme. Poté scedíme, propasírujeme...

Přidáme cukr, pokud nepoužíváme citrony, přidáme lžičku kyseliny citronové a opět povaříme. 

Do hotové šťávy můžeme přidat vymačkanou šťávu z pomerenče, limetky, citronů.

Horký sirup nalijeme do sklenic a uzavřeme. Slakdujeme na chladném a temném místě. 

Léčivé polévky na imunitu

Ozdravené polévky jsou skvělým způsobem jak posílit imunit, doplnit potřebné vitamíny a minerály, prohřát útroby, regenerovat tělo nejen v chladných měsících. Vyzkoušejte kořeněnou provensálskou nebo krémovou květákovou na imunitu.

Podobné články

Bára mamapocket

Píše Bára mamapocket

Do čeho zabalit svačinku a recept na domácí kokosové mléko

Svačinky si teď vozíme v krásné SKIP HOP krabičce se zvířátkem. Krabička je velká tak akorát na dětský oběd, nebo velkou svačinu. Je v ní schovaná ještě jedna menší krabička, to se určitě hodí. Celý článek

Věděli jste, že čekanka je plná vitamínů? Vyzkoušejte recept na zapečenou čekanku

Zelenina, která se právě v zimních měsících dá koupit snad v každém obchodě. Jen ji dost často míjíme, protože nevíme…, ale to je chyba. Čekanka obsahuje mnoho potřebných látek pro náš organismus. Celý článek

Spolupracujeme s Máma v kuchyni

Šťavnatá hovězí sekaná s čočkou (od 8 měsíců)

Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Celý článek

Komentáře