Dort na oslavě nesmí chybět

Datum přidání: 13. 3. 2015

Dort na oslavě nesmí chybět

Plánujete oslavu, rodinný nedělní oběd? A nechcete zapomenout na zdravou stravu, kterou každý den podporujete mrkvičkou a jiným ovocem a zeleninou, ale… Oslava a dort, jedno bez druhého nejde. Co teď?

Zaměřte se na krém, tady můžete hodně získat. Zapomeňte na tučné čokoládové, máslové nebo šlehačkové krémy a volte zdravou variantu ovoce.

Vynikají, jednoduchý a především lehký piškotový dort s mascarpone a Malinovým Extra Jamem Hamé Sweet

Na korpus si připravíme:

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 200 g hladké mouky
  • 150 cukru krupice
  • 60 g rozpuštěného vychladlého másla
  • 2 lžíce teplé vody
  • citronová kůra
  • tuk na vymaštění a mouka na vysypání formy

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh. Ze žloutků, cukru a 2 lžic vody ušleháme hustou pěnu, do které pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, citronovou kůru a zašleháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (průměr formy cca 20 cm) a pečeme při 180 °C 35 – 45 minut podle typu trouby, korpus má mít zlatavou barvu. Dáme vychladnout na mřížku a po vychladnutí dvakrát prořízneme.

Na krém budeme potřebovat

  • 500 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk
  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 120 g krupicového cukru
  • kelímek smetany ke šlehání
  • Extra Jam Malina Hamé Sweet

Mascarpone, citronovou šťávu, vyškrábaná zrníčka z lusku a krupicový cukr vyšlehejte ručním šlehačem do krému. Šlehačku ušlehejte a vmíchejte k hmotě.
První korpus potřete džemem, vrstvou krému, přiklopte další korpusem a postup opakujte. Poslední vrstvu tvoří krém. Krémem potřete i boky dortu. Nechejte vychladit a servírujte s čerstvými jahodami, šlehačkou a přelité džemem.

Vysoký podíl ovoce = EXTRA Jam (pro výrobu 100 g hotového výrobku je použito 50 g ovoce a je obsaženo 52 g přírodních sladidel).

Další zajímavé recepty a tipy pro lákavý foodstyling najdete na http://www.receptyschuti.cz/.

Podobné články

Domácí ovocné přesnídávky

Ovocné přesnídávky jsou na denním jídelníčku našich nejmenších. V dnešním článku představíme pár receptů na vynikající domácí přesnídávky. Druh ovoce je jen na vás, pak už stačí vybrat variantu s cukrem, bez cukru, s pudinkem… Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Vynikající zelňačka s klobáskou

Polévka, která zahřeje a skvěle zasytí. U nás doma zelňačku milujeme, její kyslou chuť, hutnou konzistenci. V zimě je to polévka číslo jedna s gulášovou, ta vám také dodá plno síly... a děti ji mají moc rády. Celý článek

Barbora

Píše Barbora

Vynikající "hermelínová" pomazánka

Už plánujete pohoštění na poslední den v roce? Po cukroví, bramborovém salátu a smaženém kaprovi je fajn trochu tělu odlehčit. Vykouzlete lehkou ala hermelínovou pomazánku a jiné vynikající pohoštění, které je samozřejmě vhodné i pro děti. Recepty a zábava... Celý článek

Komentáře