Dort na oslavě nesmí chybět

Datum přidání: 13. 3. 2015

Dort na oslavě nesmí chybět

Plánujete oslavu, rodinný nedělní oběd? A nechcete zapomenout na zdravou stravu, kterou každý den podporujete mrkvičkou a jiným ovocem a zeleninou, ale… Oslava a dort, jedno bez druhého nejde. Co teď?

Zaměřte se na krém, tady můžete hodně získat. Zapomeňte na tučné čokoládové, máslové nebo šlehačkové krémy a volte zdravou variantu ovoce.

Vynikají, jednoduchý a především lehký piškotový dort s mascarpone a Malinovým Extra Jamem Hamé Sweet

Na korpus si připravíme:

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 200 g hladké mouky
  • 150 cukru krupice
  • 60 g rozpuštěného vychladlého másla
  • 2 lžíce teplé vody
  • citronová kůra
  • tuk na vymaštění a mouka na vysypání formy

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh. Ze žloutků, cukru a 2 lžic vody ušleháme hustou pěnu, do které pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, citronovou kůru a zašleháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (průměr formy cca 20 cm) a pečeme při 180 °C 35 – 45 minut podle typu trouby, korpus má mít zlatavou barvu. Dáme vychladnout na mřížku a po vychladnutí dvakrát prořízneme.

Na krém budeme potřebovat

  • 500 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk
  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 120 g krupicového cukru
  • kelímek smetany ke šlehání
  • Extra Jam Malina Hamé Sweet

Mascarpone, citronovou šťávu, vyškrábaná zrníčka z lusku a krupicový cukr vyšlehejte ručním šlehačem do krému. Šlehačku ušlehejte a vmíchejte k hmotě.
První korpus potřete džemem, vrstvou krému, přiklopte další korpusem a postup opakujte. Poslední vrstvu tvoří krém. Krémem potřete i boky dortu. Nechejte vychladit a servírujte s čerstvými jahodami, šlehačkou a přelité džemem.

Vysoký podíl ovoce = EXTRA Jam (pro výrobu 100 g hotového výrobku je použito 50 g ovoce a je obsaženo 52 g přírodních sladidel).

Další zajímavé recepty a tipy pro lákavý foodstyling najdete na http://www.receptyschuti.cz/.

Podobné články

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Rychlá pizza s domácím rajčatovým sugo

Pizzu děti milují, zvláště, když si mohou naporoučet s čím ji chtějí. Základem pizzy jsou kupované tortilly, odpadá příprava těsta a stačí jen vybrat ingredience. Na co čas potřebujete, je rajčatové sugo, bezkonkurenční domácí rajčatová omáčka nejen na pizzu. Celý článek

Bára

Píše Bára

Šťavnatý hruškový cheesecake s vločkovou drobenkou

Základem dnešních cheescaků je nepečená sušenková drobenka spojená máslem. Z dob minulých najdete těsto pečené. Co nesmí u cheescaků chybět je krém. Ovoce je poslední tečkou, které dotváří vynikající chuť tohoto sladkého dezertu. A pozor, dnes budeme i péct. Celý článek

Komentáře