Dort na oslavě nesmí chybět

Datum přidání: 13. 3. 2015

Dort na oslavě nesmí chybět

Plánujete oslavu, rodinný nedělní oběd? A nechcete zapomenout na zdravou stravu, kterou každý den podporujete mrkvičkou a jiným ovocem a zeleninou, ale… Oslava a dort, jedno bez druhého nejde. Co teď?

Zaměřte se na krém, tady můžete hodně získat. Zapomeňte na tučné čokoládové, máslové nebo šlehačkové krémy a volte zdravou variantu ovoce.

Vynikají, jednoduchý a především lehký piškotový dort s mascarpone a Malinovým Extra Jamem Hamé Sweet

Na korpus si připravíme:

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 200 g hladké mouky
  • 150 cukru krupice
  • 60 g rozpuštěného vychladlého másla
  • 2 lžíce teplé vody
  • citronová kůra
  • tuk na vymaštění a mouka na vysypání formy

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh. Ze žloutků, cukru a 2 lžic vody ušleháme hustou pěnu, do které pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, citronovou kůru a zašleháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (průměr formy cca 20 cm) a pečeme při 180 °C 35 – 45 minut podle typu trouby, korpus má mít zlatavou barvu. Dáme vychladnout na mřížku a po vychladnutí dvakrát prořízneme.

Na krém budeme potřebovat

  • 500 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk
  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 120 g krupicového cukru
  • kelímek smetany ke šlehání
  • Extra Jam Malina Hamé Sweet

Mascarpone, citronovou šťávu, vyškrábaná zrníčka z lusku a krupicový cukr vyšlehejte ručním šlehačem do krému. Šlehačku ušlehejte a vmíchejte k hmotě.
První korpus potřete džemem, vrstvou krému, přiklopte další korpusem a postup opakujte. Poslední vrstvu tvoří krém. Krémem potřete i boky dortu. Nechejte vychladit a servírujte s čerstvými jahodami, šlehačkou a přelité džemem.

Vysoký podíl ovoce = EXTRA Jam (pro výrobu 100 g hotového výrobku je použito 50 g ovoce a je obsaženo 52 g přírodních sladidel).

Další zajímavé recepty a tipy pro lákavý foodstyling najdete na http://www.receptyschuti.cz/.

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Hovězí páj s kedlubnou

Vařit pro všechny je někdy obtíž, pro děti nesolené, bez výrazných chutí, tatínek zase rád něco ostřejšího... a maminka, ta se přizpůsobí. Nemusíte vařit několik jídel, stačí mít dobrý recept a je vyhráno. Tento recept je vhodný pro děti od 7 měsíců. Celý článek

Komentáře