Fialky, jak je využít? | Blog Mall.cz
Fialky, jak je využít?

Fialky, jak je využít?

Označení fialka je lidový název, správně se jmenuje Violka vonná. Vůně je také jejím hlavním nezaměnitelným znakem. Je jedna z prvních jarních bylinek. Jste na jaře zahlenění, unavení, máte nečistou pleť, trpíte nervozitou a snadno se rozhněváte?

Nálev z fialky je výborný jako pleťová voda, ale také jako tzv. čaj, který pomůže uvolnit dutiny, zmírní kašel, pomůže při jarních virózách a bronchitidách. Působí také na harmonizaci naší duše.

Nálev z fialky dávkujeme s rozumem, abychom si nepřivodili průjmy nebo nevolnost a zvracení. Ale tohle pravidlo platí u bylin obecně. Dobrého pomálu.

Ve Francii se z fialek vyrábí parfémy. V domácích podmínkách si parfém nevyrobíme, ale potěšíme se vůní fialek jinak. Pojďme na to.

Fialkový olej

Ženy si rády dopřejí fialkový olej. Ten stejně jako nálev z květů ošetří pleť. Používá se také jako tělový olej. Zjemní vaši pokožku a brzy pocítíte příjemnou hebkost.

  • Hrst fialek přelijte půl litrem kvalitního za studena lisovaného oleje – použijte třeba slunečnicový, mandlový.
  • Nechte macerovat měsíc a potom olej přeceďte.
  • Uchovejte v tmavé lahvičce.

Ocet z fialky

Ocet vyrobíme jednoduše:

  • Do půl litru kvalitního jablečného nebo vinného octa přidáme hrst čerstvých fialkových květů.
  • Nechte macerovat 2 týdny a potom přeceďte.

Fialkový ocet skvěle dochutí jarní saláty. Má příjemnou chuť, vůni i barvu. Už po několika hodinách můžete pozorovat krásné zbarvení octa do jemně růžové barvy.

Pleťový nálev z fialek

  • Nálev podporuje vykašlávání, pomáhá při zahlenění a virózách
  • Horkou vodou spaříme jednu lžíci květů a necháme vyluhovat pod pokličkou 10-15 minut Přecedíme a popíjíme dva šálky denně

Pleťová voda z fialek

  • Hojivou pleťovou vodu připravíme stejným způsobem jako nálev.
  • Vychladlou vodou potíráme pleť, která je nečistá, zanícená nebo zarudlá.

Pleťová voda pokožku nejen hojí, ale také ji pěstí. Už po týdnu používání uvidíte svou pleť rozzářenou. Uchováme nejdéle dva dny v lednici.

Fialky v medu ocení nejen děti

Z fialek se obvykle vyrábí sirupy. Najdete recepty na fialky v cukru, kandované, atd. Nebudu se tedy opakovat a dám vám inspiraci na fialky v medu.

  • Čerstvé fialky přimícháte do medu. Občas med s fialkami promícháte
  • Používáte do čaje, na saláty, jarní či letní dezerty A od nás z redakce posíláme recept na sirup :)

Nejen, že jsem se s děťátkem bavila při sbírání fialek, pak to kouzlo, kdy se z tmavého/modrého až zeleného nálevu stal takový krásný fialový.

Asi 4 hrsti natrhaných fialek přelijeme převařenou vodou (cca pul litru) a necháme vychladnout. Pak nálev scedíme do kastrolu a přidáme 300 gramů cukru. Pomalu na mírném ohni uvaříme, pozor ať se nálev nevařím.

A poslední věc, abychom vykouzlili tu krásnou fialovou barvu, pomalu kapeme citron, opravdu pomalu a po kapkách. Jinak z fialové dostanete růžovou :)

Autorka článku Linda Mahelová - www.lindamahelova.cz

 

Témata:
  recepty, péče o pleť