Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Francouzská cibulová polévka

Datum přidání: 15. 1. 2016

V zimě mám ráda hutné polévky. Zahřejí, nasytí a správně zvolené podpoří imunitu. Tato cibulová polévka je opravdu vynikající, jen pro děti můžeme ubrat vína. Ale určitě dejte plné množství cibule. Ta je skvělým pomocníkem proti kašli, nachlazení a pomáhá ve střevech. 

Cibule zdraví prospěšná – může za to allicin – látka, která působí jako antibiotikum. Pokud navíc budete vdechovat výpary z cibule, můžete si ulevit od rýmy. V cibuli najdete také kyselinu listovou, ale i řadu vitaminů, jako například C, B, E, dále pak železo, zinek, fosfor… a to zdaleka není vše.

Francouzská cibulová polévka

INGREDIENCE

  • 8-10 ks bílé cibule
  • 400 ml bílého vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1⁄2 svazku čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 150 g parmazánu, nebo sýru gruére
  • čerstvá bageta
  • 1 vejce
  • bobkový list, celý pepř, nové koření
  • ½ muškátového oříšku
  • 1 lžíce oleje/sádla
  • sůl dle chuti

 

Francouzská cibulová polévka

POSTUP

Cibuli nakrájíme na půlkolečka, orestujeme dozlatova na tuku spolu s kořením a lžící cukru. Po zezlátnutí cibule přidáme čerstvé bylinky, pak lehce zaprášíme hladkou moukou, kterou, za stálého míchání, necháme spojit s tukem.

Přilijeme bílé víno, důkladně promícháme a necháme částečně svařit (cca 20 minut). Přilijeme vývar a necháme všechny chutě během několika dalších minut spojit mírným varem.

Podáváme s bagetou, kterou jsme nechali zapéct společně s nastrouhaným sýrem, který jsme promíchali s vejcem.

Zdroj: chefblog.cz

Podobné články

Uzená polévka z máslové dýně. Budete ji zbožňovat

Čas dýní je v plném proudu. A tak i u nás došlo na recept s touto sezonní plodinou. Pro děti jsou dýně především zábava, ale jsou i jako pěkná dekorace a v neposlední řadě pochoutka. Naše uzená dýňová polévka, doladěná bylinkami je TOP, vyzkoušejte. Celý článek

Ty nejlepší kremrole od tetičky

Tak jsme se do nich s holkami a dětmi také pustily. Recept je odzkoušený několikrát, ano je s tím trochu piplačka, ale ta dobrota. Rozplývají se na jazyku, ani nevíte... a snad se i tu lahodu bojíte spolknout. Celý článek

TOP 6 receptů na svačinky pro děti do 1 roku

Ať už je vaše miminko kojené nebo ne, od ukončeného 6. měsíce by se mělo začít seznamovat s prvními chutěmi. Období prvních příkrmů většinou tolik neuspokojuje výživové potřeby miminka, jako spíš vede k osvojení nových chutí a také motorických schopností. Celý článek

Komentáře