Francouzská cibulová polévka

Datum přidání: 15. 1. 2016

V zimě mám ráda hutné polévky. Zahřejí, nasytí a správně zvolené podpoří imunitu. Tato cibulová polévka je opravdu vynikající, jen pro děti můžeme ubrat vína. Ale určitě dejte plné množství cibule. Ta je skvělým pomocníkem proti kašli, nachlazení a pomáhá ve střevech. 

Cibule zdraví prospěšná – může za to allicin – látka, která působí jako antibiotikum. Pokud navíc budete vdechovat výpary z cibule, můžete si ulevit od rýmy. V cibuli najdete také kyselinu listovou, ale i řadu vitaminů, jako například C, B, E, dále pak železo, zinek, fosfor… a to zdaleka není vše.

Francouzská cibulová polévka

INGREDIENCE

  • 8-10 ks bílé cibule
  • 400 ml bílého vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1⁄2 svazku čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 150 g parmazánu, nebo sýru gruére
  • čerstvá bageta
  • 1 vejce
  • bobkový list, celý pepř, nové koření
  • ½ muškátového oříšku
  • 1 lžíce oleje/sádla
  • sůl dle chuti

 

Francouzská cibulová polévka

POSTUP

Cibuli nakrájíme na půlkolečka, orestujeme dozlatova na tuku spolu s kořením a lžící cukru. Po zezlátnutí cibule přidáme čerstvé bylinky, pak lehce zaprášíme hladkou moukou, kterou, za stálého míchání, necháme spojit s tukem.

Přilijeme bílé víno, důkladně promícháme a necháme částečně svařit (cca 20 minut). Přilijeme vývar a necháme všechny chutě během několika dalších minut spojit mírným varem.

Podáváme s bagetou, kterou jsme nechali zapéct společně s nastrouhaným sýrem, který jsme promíchali s vejcem.

Zdroj: chefblog.cz

Podobné články

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Štědrovečerní rybka pečená v krustě s bramborovým pyré

Už se to blíží, děti odpočítávají... přípravy vrcholí. Dárečky už máme pod střechou, cukroví napečené a poslední tečkou bude štědrovečerní večeře. Hledáte inspiraci nebo máte klasiku a rádi byste malou změnu? Nemusíte se bát ryby, vyberte bez kostí a bez vůně. Celý článek

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem cukroví je sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí. Celý článek

Komentáře