Francouzská cibulová polévka

Datum přidání: 15. 1. 2016

Francouzská cibulová polévka

V zimě mám ráda hutné polévky. Zahřejí, nasytí a správně zvolené podpoří imunitu. Tato cibulová polévka je opravdu vynikající, jen pro děti můžeme ubrat vína :-). Ale určitě dejte plné množství cibule. Ta je skvělým pomocníkem proti kašli, nachlazení a pomáhá ve střevech. 

INGREDIENCE

  • 8-10 ks bílé cibule
  • 400 ml bílého vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1⁄2 svazku čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 150 g parmazánu, nebo sýru gruére
  • čerstvá bageta
  • 1 vejce
  • bobkový list, celý pepř, nové koření
  • ½ muškátového oříšku
  • 1 lžíce oleje/sádla
  • sůl dle chuti

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, orestujeme dozlatova na tuku spolu s kořením a lžící cukru.
  2. Po zezlátnutí cibule přidáme čerstvé bylinky, pak lehce zaprášíme hladkou moukou, kterou, za stálého míchání, necháme spojit s tukem.
  3. Přilijeme bílé víno, důkladně promícháme a necháme částečně svařit (cca 20 minut).
  4. Přilijeme vývar a necháme všechny chutě během několika dalších minut spojit mírným varem.
  5. Podáváme s bagetou, kterou jsme nechali zapéct společně s nastrouhaným sýrem, který jsme promíchali s vejcem.


A proč je cibule zdraví prospěšná – mže za to allicin – látka, která působí jako antibiotikum. Pokud navíc budete vdechovat výpary z cibule, můžete si ulevit od rýmy. V cibuli najdete také kyselinu listovou, ale i řadu vitaminů, jako například C, B, E, dále pak železo, zinek, fosfor… a to zdaleka není vše.

Cibulový čaj s jablíčkem

Zdroj: chefblog.cz

Podobné články

Bára

Píše Bára

Velikonoční mrkvový dort z pohankové mouky s domácí marmeládou

Velikonoční mrkvový dort je sladká tečka, která by neměla chybět na velikonočním stole a je ideální varianta po beránkovi nebo mazanci. Vyzkoušejte letos něco nového a pusťte se do našeho receptu. Jako bonus získáte recept na skvělou mrkvovou marmeládu. Celý článek

Domácí ovocné přesnídávky

Ovocné přesnídávky jsou na denním jídelníčku našich nejmenších. V dnešním článku představíme pár receptů na vynikající domácí přesnídávky. Druh ovoce je jen na vás, pak už stačí vybrat variantu s cukrem, bez cukru, s pudinkem… Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Vynikající zelňačka s klobáskou

Polévka, která zahřeje a skvěle zasytí. U nás doma zelňačku milujeme, její kyslou chuť, hutnou konzistenci. V zimě je to polévka číslo jedna s gulášovou, ta vám také dodá plno síly... a děti ji mají moc rády. Celý článek

Komentáře