Francouzská cibulová polévka

Datum přidání: 15. 1. 2016

V zimě mám ráda hutné polévky. Zahřejí, nasytí a správně zvolené podpoří imunitu. Tato cibulová polévka je opravdu vynikající, jen pro děti můžeme ubrat vína. Ale určitě dejte plné množství cibule. Ta je skvělým pomocníkem proti kašli, nachlazení a pomáhá ve střevech. 

Cibule zdraví prospěšná – může za to allicin – látka, která působí jako antibiotikum. Pokud navíc budete vdechovat výpary z cibule, můžete si ulevit od rýmy. V cibuli najdete také kyselinu listovou, ale i řadu vitaminů, jako například C, B, E, dále pak železo, zinek, fosfor… a to zdaleka není vše.

Francouzská cibulová polévka

INGREDIENCE

  • 8-10 ks bílé cibule
  • 400 ml bílého vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1⁄2 svazku čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 150 g parmazánu, nebo sýru gruére
  • čerstvá bageta
  • 1 vejce
  • bobkový list, celý pepř, nové koření
  • ½ muškátového oříšku
  • 1 lžíce oleje/sádla
  • sůl dle chuti

 

Francouzská cibulová polévka

POSTUP

Cibuli nakrájíme na půlkolečka, orestujeme dozlatova na tuku spolu s kořením a lžící cukru. Po zezlátnutí cibule přidáme čerstvé bylinky, pak lehce zaprášíme hladkou moukou, kterou, za stálého míchání, necháme spojit s tukem.

Přilijeme bílé víno, důkladně promícháme a necháme částečně svařit (cca 20 minut). Přilijeme vývar a necháme všechny chutě během několika dalších minut spojit mírným varem.

Podáváme s bagetou, kterou jsme nechali zapéct společně s nastrouhaným sýrem, který jsme promíchali s vejcem.

Zdroj: chefblog.cz

Podobné články

Banánové lívance bez mouky

Lívance nebo palačinky se zmrzlinou, ovocem, čokoládou... Pro děti jedno z oblíbených jídel, které mohou stále. Vyzkoušejte zdravější alternativu a společně si připravte banánové lívance, stačí 3 základní ingredience a pochoutku máte na světě. Celý článek

Polévka s bylinkovými knedlíčky. Víte, jak udělat čirý vývar?

Už jste zkoušeli domácí vývar, ale ne jen vývar, ale ten čirý, ten co se dlouho táhne? My jsme v redakci zkoušeli a tak jme rovnou připravili recept na polévku s bylinkovými knedlíčky. Děti mají polévky rady, tak jim zkuste tuto uvařit. Celý článek

Zapečené batáty se špenátem. Dobrůtka pro mlsné jazýčky

Tahle dobrůtka nejen chutná úžasně, navíc i na řezu hezky vypadá. A jako bonus je plná vitamínů a to se v tomto počasí určitě hodí. Pro děti bude nasládlá chuť brambor příjemným překvapením. Vyzkoušejte tuto barevnou dobrotu. Celý článek

Komentáře