Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Datum přidání: 17. 7. 2015

Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Sezóna cukety nebo také cukíny je tu :-) Název pochází z italského slova tykev (zucca). Zelenina pochází ze Střední Ameriky, ale její domovina je Itálie, kde vznikla vyšlechtěním.

Použít ji můžeme na mnoho kulinářských variací. Od slaných, tepelně zpracovaných pokrmů, přes čerstvé saláty až po sladké dezerty.

U nás doma je velice oblíbená, chuťové buňky mají svátek :-). Ale nejen naše žaludky dostanou co potřebují, cuketa pomáhá i našemu zdraví.

Držíte dietu? Pak konzumujte cuketu, podporuje látkovou výměnu, má nízkou energetickou hodnotu. Cuketa pomáhá i zraku, stimuluje nervy a co je u cukety nejcennější, obsahuje vysoké procento karotenu.

Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Potřebujete:

1 velká vanička Lučiny (rodinné balení)
1 lžíce mléka …
1 menší svazek pažitky
2–3 stroužky česneku, rozmělněné
sůl, pepř
6–8 plátků chleba
2 středně velké cukety
olivový olej

Jak na to?
Lučinu vyklopte do mísy a vidličkou ji našle­hejte s mlékem. Vmíchejte pažitku a česnek a pomazánku podle chuti osolte a opepřete. Chleby nasucho opečte na grilovací pánvi a pomažte je vyšší vrstvou pomazánky. Cu­kety omyjte, odřízněte konce a diagonálně je nakrájejte na plátky, potřete je olejem, osolte a ogrilujte z obou stran. Ještě teplé pokládejte na chleby a ihned servírujte.

Víte že, se nekonzumuje jen plod, ale také cuketové květy? A to především plněné.

Zdroj: www.zdrava5.cz

Podobné články

Burger a zeleninové hranolky

Burger, hamburger... s masem, se sýrem, s rybou nebo plný zeleniny. Možností je opravdu mnoho. Přinášíme recept na klasiku, plus zdravější variantu přílohy, zeleninové hranolky. A jako bonus vlaječky (k tisku), které nesmí chybět na žádné oslavě pro děti. Celý článek

Bára

Píše Bára

Nepečený tvarohový dort s třešňovým pyré

Ideální letní dort, který vás osvěží. Spojení tvarohu, sladkých třešní a sušenek... naprosto famózní a skvělá kombinace. Vyzkoušejte a nebudete chtít jiný. Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Komentáře