Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Datum přidání: 17. 7. 2015

Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Sezóna cukety nebo také cukíny je tu :-) Název pochází z italského slova tykev (zucca). Zelenina pochází ze Střední Ameriky, ale její domovina je Itálie, kde vznikla vyšlechtěním.

Použít ji můžeme na mnoho kulinářských variací. Od slaných, tepelně zpracovaných pokrmů, přes čerstvé saláty až po sladké dezerty.

U nás doma je velice oblíbená, chuťové buňky mají svátek :-). Ale nejen naše žaludky dostanou co potřebují, cuketa pomáhá i našemu zdraví.

Držíte dietu? Pak konzumujte cuketu, podporuje látkovou výměnu, má nízkou energetickou hodnotu. Cuketa pomáhá i zraku, stimuluje nervy a co je u cukety nejcennější, obsahuje vysoké procento karotenu.

Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Potřebujete:

1 velká vanička Lučiny (rodinné balení)
1 lžíce mléka …
1 menší svazek pažitky
2–3 stroužky česneku, rozmělněné
sůl, pepř
6–8 plátků chleba
2 středně velké cukety
olivový olej

Jak na to?
Lučinu vyklopte do mísy a vidličkou ji našle­hejte s mlékem. Vmíchejte pažitku a česnek a pomazánku podle chuti osolte a opepřete. Chleby nasucho opečte na grilovací pánvi a pomažte je vyšší vrstvou pomazánky. Cu­kety omyjte, odřízněte konce a diagonálně je nakrájejte na plátky, potřete je olejem, osolte a ogrilujte z obou stran. Ještě teplé pokládejte na chleby a ihned servírujte.

Víte že, se nekonzumuje jen plod, ale také cuketové květy? A to především plněné.

Zdroj: www.zdrava5.cz

Podobné články

Polévka s bylinkovými knedlíčky. Víte, jak udělat čirý vývar?

Už jste zkoušeli domácí vývar, ale ne jen vývar, ale ten čirý, ten co se dlouho táhne? My jsme v redakci zkoušeli a tak jme rovnou připravili recept na polévku s bylinkovými knedlíčky. Děti mají polévky rady, tak jim zkuste tuto uvařit. Celý článek

Zapečené batáty se špenátem. Dobrůtka pro mlsné jazýčky

Tahle dobrůtka nejen chutná úžasně, navíc i na řezu hezky vypadá. A jako bonus je plná vitamínů a to se v tomto počasí určitě hodí. Pro děti bude nasládlá chuť brambor příjemným překvapením. Vyzkoušejte tuto barevnou dobrotu. Celý článek

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Komentáře