Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Datum přidání: 17. 7. 2015

Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Sezóna cukety nebo také cukíny je tu :-) Název pochází z italského slova tykev (zucca). Zelenina pochází ze Střední Ameriky, ale její domovina je Itálie, kde vznikla vyšlechtěním.

Použít ji můžeme na mnoho kulinářských variací. Od slaných, tepelně zpracovaných pokrmů, přes čerstvé saláty až po sladké dezerty.

U nás doma je velice oblíbená, chuťové buňky mají svátek :-). Ale nejen naše žaludky dostanou co potřebují, cuketa pomáhá i našemu zdraví.

Držíte dietu? Pak konzumujte cuketu, podporuje látkovou výměnu, má nízkou energetickou hodnotu. Cuketa pomáhá i zraku, stimuluje nervy a co je u cukety nejcennější, obsahuje vysoké procento karotenu.

Grilované cukety na česnekové lučině s pečivem

Potřebujete:

1 velká vanička Lučiny (rodinné balení)
1 lžíce mléka …
1 menší svazek pažitky
2–3 stroužky česneku, rozmělněné
sůl, pepř
6–8 plátků chleba
2 středně velké cukety
olivový olej

Jak na to?
Lučinu vyklopte do mísy a vidličkou ji našle­hejte s mlékem. Vmíchejte pažitku a česnek a pomazánku podle chuti osolte a opepřete. Chleby nasucho opečte na grilovací pánvi a pomažte je vyšší vrstvou pomazánky. Cu­kety omyjte, odřízněte konce a diagonálně je nakrájejte na plátky, potřete je olejem, osolte a ogrilujte z obou stran. Ještě teplé pokládejte na chleby a ihned servírujte.

Víte že, se nekonzumuje jen plod, ale také cuketové květy? A to především plněné.

Zdroj: www.zdrava5.cz

Podobné články

Bára

Píše Bára

Velikonoční mrkvový dort z pohankové mouky s domácí marmeládou

Velikonoční mrkvový dort je sladká tečka, která by neměla chybět na velikonočním stole a je ideální varianta po beránkovi nebo mazanci. Vyzkoušejte letos něco nového a pusťte se do našeho receptu. Jako bonus získáte recept na skvělou mrkvovou marmeládu. Celý článek

Domácí ovocné přesnídávky

Ovocné přesnídávky jsou na denním jídelníčku našich nejmenších. V dnešním článku představíme pár receptů na vynikající domácí přesnídávky. Druh ovoce je jen na vás, pak už stačí vybrat variantu s cukrem, bez cukru, s pudinkem… Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Vynikající zelňačka s klobáskou

Polévka, která zahřeje a skvěle zasytí. U nás doma zelňačku milujeme, její kyslou chuť, hutnou konzistenci. V zimě je to polévka číslo jedna s gulášovou, ta vám také dodá plno síly... a děti ji mají moc rády. Celý článek

Komentáře