7 rad od odborníka na domácí vzdělávání, jak učit děti doma | Blog Mall.cz

Škola v obýváku: 7 rad od odborníka na domácí vzdělávání, jak zvládnete učení doma

V posledních týdnech usedají školáci místo do školních lavic za stůl ve vlastním pokoji a roli učitelů přebírají rodiče. Udržet děti u učení v domácím prostředí ale není jen tak. Zeptali jsme se proto prezidenta Asociace pro domácí vzdělávání Vladislava Soukupa na tipy, které rodičům pomůžou. Sám má zkušenosti s domácí výukou u svých 7 dětí.

Dřív rodiče nachystali svým dětem svačinu a vyprovodili je do školy. Teď mají školáky doma celý den a přes noc se sami stali učiteli. V půlce března totiž kvůli koronaviru školy zavřely a děti se musí učit doma.

Většina škol posílá rodičům elektronicky cvičení nebo témata, která si žáci v době domácí karantény nastudují. Vladislava Soukup, prezident Asociace pro domácí vzdělávání, radí rodičům hlavně zachovat klid. Domácí výuce se věnuje už 20 let a spolu se svou ženou odučil v obýváku všech svých 7 dětí.

I když je pro vás role domácího učitele novinkou, zvládnete ji taky. Pomůžou vám v tom následující rady:

1. Nemusíte všechno znát

Když si to uvědomíte, uleví se vám. Dítě nepotřebuje, abyste mu všechno učivo odvykládali jako přednášku. Mnohem lepší je podle Vladislava Soukupa společné objevování.

Pokud už si ze školy nepamatujete, jak se počítá trojčlenka nebo kde leží Barentsovo moře, nevadí – otevřete matematické tabulky nebo prolistujte atlas a společnými silami se s dítkem doberete k výsledku. Díky tomu, že děti na řešení přichází samy a informace jen pasivně nepřijímají, si nakonec všechno snáz zapamatují.

„Důležité je, aby si rodiče uvědomili, že sami základku absolvovali. I když za ta léta spoustu věcí zapomněli, není důvod, aby to nezvládli znovu. Navíc není nutné, aby se rodiče biflovali látku dopředu a měli všechno v malíku. Rodič je spíš jako trenér: připravuje dítě na výkon, ale sám nemusí být vrcholový sportovec. Stačí, když se dívá, pozoruje a pomáhá školákovi, aby dosáhl cíle.”

Vladislav Soukup, rodič a prezident Asociace pro domácí vzdělávání

>> Objevujte společně divy přírody i pomocí mikroskopu z MALL.CZ. <<

V učení buďte dítku parťákem – společné objevování vás stmelí a chvilky učení si užijete. • 

2. Učení si naplánujte

Pokud vám škola posílá úkoly s předstihem, využijte toho a rozplánujte si učení na týden nebo dva dopředu. Mnohem lépe tak odhadnete čas, který každý den musí děti nutně škole věnovat. „My si běžně připravujeme dlouhodobý plán, klidně na několik týdnů nebo měsíců. Ten pak operativně přizpůsobujeme třeba podle toho, na co má dítě zrovna náladu nebo jaké je počasí,” popisuje Soukup.

Dejte dětem také prostor na hry a další aktivity. I malováním nebo čtením knížek se rozvíjí.

Náš tip: Pokud má dítko úkoly hotové rychle, nepřidávejte mu další, které nebyly původně v plánu. Když školák ví, že po rychlejším splnění všech povinností má víc volna, pustí se vždy do učení s vervou.

3. Nastavte doma režim, ale...

Domácí prostředí svádí děti ke hrám a zábavě. Aby nešla škola úplně stranou, nastavte jasná pravidla a režim. Není nutné, aby děti přesně úderem osmé hodiny zasedly ke stolu a otevřely učebnice. Určete si ale aspoň přibližný čas, kdy se do učení pustíte – plus minus pět minut.

Jestli vám to pomůže, klidně si ze začátku nastavte režim jako ve škole – věnujte se vždy 45 minut jednomu předmětu. Postupem času si společné učení osvojíte a časový rozvrh upravíte na míru vašemu dítku – jestli potřebuje víc času na matematiku, věnujte mu ho. Cvičení z češtiny třeba zase zvládne o deset minut rychleji.

„Každá rodina má svůj styl výuky, který jí vyhovuje. Klidně přizpůsobte režim učení běžnému chodu rodiny. Moje manželka má třeba na starosti několik školáků, když potřebuje vařit, posadí je do kuchyně a u toho chystá jídlo. Jeden mezitím nahlas předčítá z knížky, druhý zase vyplňuje cvičení v písance.”

Vladislav Soukup, rodič a prezident Asociace pro domácí vzdělávání

4. Nedělejte z domova školu

I když se zdá, že se váš obývák pomalu proměňuje na učebnu chemie, pořád zůstává hlavně domovem. Nechte děti, ať si užívají domácího prostředí, kde se nemusí hlásit a sedět se založenýma rukama. Pokud má dítko zrovna dnes náladu na učení v kuchyni nebo v obýváku, dovolte mu to.

„Školy většinou zadávají dětem úkoly, kterým se rodiče přizpůsobují. To ale neznamená, že to musí doma vypadat jako ve škole. Vždycky si uvědomím, že doma by mělo být všechno klidné a bez stresu. Ideálně se proto oprostěte od školního prostředí plného pravidel, buďte sami sebou a dejte učení trochu volnosti. Když se dítě potřebuje soustředit, ať jde do svého pokoje. Jinak ho ale klidně nechte, ať se učí kdekoliv.”

Vladislav Soukup, rodič a prezident Asociace pro domácí vzdělávání

Domácnost není škola. Uvolněte pravidla a dovolte dítěti, ať se učí tak, jak mu vyhovuje. • 

5. Nechte sourozence, ať si pomáhají

Jestli máte doma víc dětí, zapojte je, ať si vzájemně vypomůžou. Stejně to dělá i Vladislav Soukup: „Děti si vždycky poradí mezi sebou. U našich ratolestí vidíme, jak se menší děti běžně učí od starších. Dokonce si jednou ti starší přímo hráli na učitele, převzali naši roli a učili své sourozence nějaký předmět. Alespoň díky tomu zjistili, že je to obrovská fuška.”

>> Pořiďte dětem kreslicí tabule, ať je jejich hra na učitele dokonalá. <<

6. Učte děti hrou

Nudné vyplňování cvičení nebo počítání příkladů ke škole sice patří, ale dlouho to vaše ratolesti nevydrží. Zapojte kreativitu a na každý den jim nachystejte učící hru. Zábavnou formu vymyslete i pro úkoly, které jsou jinak založené na drilu a rutině:

  • na diktáty a procvičování pravopisu najdete mnoho interaktivních aplikací,
  • násobilku zase natrénujete třeba pomocí pexesa – napište na jednu kartičku příklad a na druhou výsledek, dítě má za úkol hledat padnoucí dvojici.

Spoustu inspirace najdete na internetu. „Doporučuji rodičům, aby si prošli stránky různých vydavatelství. Třeba Fraus v téhle těžké situaci zpřístupnilo zdarma všechny elektronické učebnice pro základní i střední školy,” upozorňuje Soukup.

>> Objevte aplikace na procvičení dětských mozkových závitů. <<

Náš tip: Učení odborných předmětů vám ulehčí třeba sledování životopisných filmů nebo takzvaná Khanova akademie – na této stránce najdete zdarma zábavná cvičení a lekce z matematiky nebo třeba přírodovědy. Také mnoho učebnic najdete online.

>> Vytvořte doma laboratoř: taje chemie objevíte pomocí her s pokusy. <<

7. Nebojte se požádat o pomoc

Pokud si s nějakou látkou nevíte rady, zamyslete se, jestli nemáte ve svém okolí někoho povolanějšího. Kamarád geolog dětem vysvětlí, jak vznikají horniny, tatínek kutil ví zase všechno o elektrickém obvodu.

Případně se spojte s ostatními rodiči – poradí vám nebo se domluvíte, že přes videohovor budete učit všechny vaše děti zároveň.

Když všechno selže, obraťte se na školu. I tam jsou určitě k dispozici učitelé, kteří vám v případě nouze poradí.

Další tipy pro rodiče

  • Úkolů z češtiny, dějepisu nebo chemie mají děti dost. Proložte den také zábavnými předměty, jako je tělocvik nebo třeba výtvarka.
  • Ještě oblíbenější jsou u dětí přestávky. Myslete na ně i v domácí škole – když je školák unavený, ať klidně vyběhne na pár minut na zahradu. Línější dny se věnujte předmětům, které nejsou tak náročné.
  • Nejvíc se děti učí praxí. Doma je spousta činností, kterými děti rozšiřují své vědomosti a dovednosti – kromě klasických domácích úkolů je zapojte třeba i do vaření, pečení, zahradničení nebo kutění.

>> Čtěte další tipy, jak se s dětmi učit, aby je to bavilo. <<

Až si dítě splní úkoly z matematiky, zeměpisu nebo fyziky, vzpomeňte si taky na zábavné předměty, jako je tělocvik nebo výtvarka. • 

Domácí vzdělávání se vším všudy

Pokud se vám společné vzdělávání s vašimi ratolestmi zalíbí, můžete zůstat u domácího učení nastálo. Podle informací Ministerstva školství se například ve školním roce 2017/2018 učilo doma více než dva a půl tisíce dětí.

O domácí vzdělávání požádáte ředitele školy, ve které je dítě zapsané. Jde to na kterékoliv základní škole v Česku. Nejčastěji to rodiče využívají třeba pro malé sportovce nebo umělce, kteří tráví víc času na trénincích nebo tvořením.

Mezi největší výhody domácího vzdělávání patří to, že:

  • trávíte čas s dětmi,
  • společně objevujete něco nového,
  • přizpůsobíte výuku i tempo učení vašemu potomkovi.

Myslete ale na to, že domácí vzdělávání je rovnocenné povinné školní docházce. Děti musí dvakrát ročně do školy, aby předvedly, co se doma naučily.

„Když se pro domácí vzdělávání rozhodnete, zapište dítě ideálně do takové školy, která má s výukou doma zkušenosti. Na začátku roku dostanete přesně předepsané okruhy, které máte s dítětem probírat. Forma je ale na vás, my třeba chodíme s dětmi na různé výlety či exkurze do muzeí. Děti navíc navštěvují kroužky nebo lidovou školu umění, takže se potkávají i s vrstevníky.“

Vladislav Soukup, rodič a prezident Asociace pro domácí vzdělávání

Ať už jste si domácí vzdělávání sami zvolili, nebo jste do něj byli hozeni kvůli koronaviru, berte to pozitivně – pobudete se svými dětmi a poznáte je zase z jiné stránky. A nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Cokoliv potřebujete pro hladký chod domácnosti vám dovezeme rychle a bezpečně.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.