Hubnout v zimě je hračka

Datum přidání: 25. 1. 2016

Píše Ing. Martin Škába

Že by to bylo nemožné, vždyť většina z nás na zimu přibírá :-) Ale proč vlastně? Může to být právě naopak a zima nám v tom pomáhá. Jak je to možné? Když se člověk pohybuje venku během nízkých teplot, metabolismus se zrychluje, protože organizmus vydává více energie, aby dodal tělu více tepla. 

Metabolismus a zima

Ale není to zase tak jednoduché. Komu se chce v zimě ven :-( spíše sedíme doma v teploučku, jíme a i na pití zapomínáme. 

Těžší jídla + méně pohybu + méně hydratace = pomalejší metabolismus a zvyšování tukové vrstvy

Co udělat k podpoře spalování tuků?

Je vhodné se zaměřovat na OUTDOOR aktivity (chůze nebo běh ve sněhu, cvičení s kočárky FITMAMI, lyžování jak sjezdové tak lépe běžky, delší túry). I 30 min procházka po obědě a večeři dělá divy. Podpoříte trávení, detoxikaci těla a spálíte více energie. 

Konzumace zahřívajících potravin podpoří metabolismus

Zaměříme se na tzv. termický účinek potravin. Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení vytváří chlad, je neutrální nebo plodí teplo. A nyní v zimě je velmi důležité se zaměřovat na konzumaci stravy se zahřívajícími účinky. Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoří se i zvýšení činnosti metabolismu a budete lépe spalovat tuky. Příroda pro nás připravila zeleninu jako zelí, tykve, dýně, růžičková kapusta, cibule, česnek, pórek, celer apod.

Vhodně zvolené potraviny a správná úprava = spalování tuků i v zimě

Potraviny upravujte vždy tepelně. Čerstvá zelenina a ovoce ohlazuje = zpomalení metabolismu. Nyní v zimě jsou nejlépší husté zeleninové vývary nebo tepelně upravená zelenina přidávaná ke každému jídlu. Nezapomínejte jíst dostatek bílkovin, nejíst sladké, jíst dostatek vlákniny (např. lněné semínko), jíst pravidelně během dne a dostatečně pít. 

Skvělý pomocník je i řada koření. V zimním období používejte k přípravě pokrmů kari, sušený česnek, bazalku, sušený zázvor, pepř, papriku. V zimě se nebojte ani masa. Je možné v hojné míře využívat ryb případně drůbežího masa v bio nebo domácí kvalitě.

Potraviny podporující metabolismus v období zimy

Obiloviny: divoká rýže, kroupy, oves, pohanka

Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, třešně, hrozny, meruňky, jahody
Mléčné výrobky: kozí sýr, kozí mléko
Ořechy: vlašské
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, kakao, kokosové mléko
Maso: kuře, jehněčí, kozí maso, bažant
Ryby: losos, slávka, humr, úhoř, tuňák, pstruh, sardinky
Koření: čili, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice, rozmarýn, zázvor

Podobné články

Maminka má pipinku a tatínek pindíka aneb nahota v rodině u malých dětí

Chodíte před svými dětmi předškolního věku doma nazí nebo naopak si nedokáže představit, že by vás vaše dítě vidělo v rouše Evině a Adamově? A jak s malými dětmi mluvit o rozdílech mezi pohlavím? A je to vůbec potřeba? Celý článek

Vitamin D je důležitý nejen pro nejmenší děti

Naše tělo potřebuje pro svůj zdárný vývoj a následně „chod“ mnoho vitaminů. K velmi důležitým patří vitamin D. Podstatný je zejména pro nejmenší děti a batolata. Celý článek

Píše Tereza Bečková

Jaká je výše alimentů v roce 2019 a jak je vypočítat

Jak na výpočet alimentů a v čem vám pomohou tabulky výživného? Výše alimentů nezáleží pouze na příjmech rodičů a je třeba nezapomínat, že i výživné má své náležitosti. Jaké to jsou? Celý článek

Komentáře