Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Jarní inspirace – tvoření a recept

Datum přidání: 24. 3. 2017

Dnes budeme tvořit :o) sněženky, bledule a první jarní květinky, jako poslové jara už zdobí zahrady a zahrádky. Na vajíčka je pro někoho ještě brzy, ale kytičky …. dnes inspirace na jednoduchý věneček a možné zdobení. Vydejte se s dětmi na procházku a budete mít poklady, které můžete využít. A aby nebyl hlad, recept na kulajdu, mňam :o)

Co si připravit na výrobu věnce na dveře 

U nás doma používám hotové věnce/korpusy, ale určitě si ho můžete uplést sami. Vrbové proutky nebo proutky z břízy, které navzájem propletete a spojíte.

Na zdobení můžete použít to, co najdete na procházce, nezapomeňte si vzít nůžky a ostříhejte pár zelených větviček, kočiček. V lese nasbírejte mech, šišky… 

Pokud budete chtít věnec barevnější, pomůže např. barevná stuha, mašle
nebo si kupte textilní kytky. Fantazii se meze nekladou.

A můžeme tvořit, asi si také připravte tavnou pistoli, drátek, nůžky, barevný sprej…

Udělala jsme si zelené „hnízdečko“ na věnci z větviček jehličnanů, buksusu, doplnila drátovcem nebo vřesem a do středu nalepila textilní květiny.

 

A tu je recept Kulajda

INGREDIENCE:

  • 2 cibule
  • 30 g másla
  • 1,5 l vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Svazeček kopru (něco okolo 40 g)
  • ocet
  • sůl, pepř
  • 3 vajíčka
  • 400 g brambor
  • 70 g hub (ideálně hříbky – můžete sušené i čerstvé)
  • Šlehačka, nebo zakysaná smetana, asi 1 kelímek

 

POSTUP:

  1. Nakrájejte cibulku nadrobno a v hrnci rozpusťte máslo.
  2. Na másle cibulku osmahněte a poté ji zaprašte moukou. Ještě krátce restujte a poté do hrnce vlijte vývar.
  3. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Přidejte do polévky.
  4. Do polévky přidejte ještě 3/4 nasekaného kopru, pepř a trošku soli. Nechte vařit.
  5. Pokud jste použili sušené houby, namočte je do teplé vody, aby změkly. Poté je nakrájejte a i s vodou přidejte do polévky. Čerstvé houby před vařením jen očistěte a nakrájejte.
  6. Vše povařte asi 20 minut, nebo do změknutí brambor.
  7. Vejce můžete přidat v různých podobách, ale já mám nejradši jen tak rozkleplé a maličko promíchané do polévky. Teď je čas ho přidat.
  8. Do polévky přidejte zbylý kopr, smetanu podle chuti a ještě krátce provařte.
  9. Ocet nechte v malém kastrůlku projít varem a podle chuti s ním dokyselte polévku. Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.


TIP: Ocet se převáří proto, aby vám nesrazil smetanu. Dělám to tak i u svíčkové omáčky.

Zdroj receptu a foto polévky: popečeníčko.cz

Podobné články

DIY dekorace do dětského pokoje – papírové hlavy

Dekorací do dětského pokoje není nikdy dost. Co spolu s dětmi vyrobit papírové hlavy zvířátek, které ozdobí zdi dětského pokoje, pracovny nebo vás mohou vítat, když přijdete domů. Celý článek

Křupavý domácí chléb. Jiný už chtít nebudete

Tento recept máme vyzkoušený na spoustu variant, jednoduchý chlebík, s bylinkami, s oříšky... vždy vyšel na jedničku. Příprava zabere pár minut, kynutí je už delší, ale stojí to za to a nebudete litovat. Celý článek

Tvoření s dětmi: barevné prostírání

Dnešní tvoření je spíše pro maminky a starší děti. Prostírání se dělá pomocí tavné pistole, která malým dětem do ruky nepatří, ale barvit mohou všichni. Vidíte naše barvičky, je to výběr holčičky, já bych volila střídmější barvy, ale… Celý článek

Komentáře