Jarní inspirace – tvoření a recept

Datum přidání: 24. 3. 2017

Dnes budeme tvořit :o) sněženky, bledule a první jarní květinky, jako poslové jara už zdobí zahrady a zahrádky. Na vajíčka je pro někoho ještě brzy, ale kytičky …. dnes inspirace na jednoduchý věneček a možné zdobení. Vydejte se s dětmi na procházku a budete mít poklady, které můžete využít. A aby nebyl hlad, recept na kulajdu, mňam :o)

Co si připravit na výrobu věnce na dveře 

U nás doma používám hotové věnce/korpusy, ale určitě si ho můžete uplést sami. Vrbové proutky nebo proutky z břízy, které navzájem propletete a spojíte.

Na zdobení můžete použít to, co najdete na procházce, nezapomeňte si vzít nůžky a ostříhejte pár zelených větviček, kočiček. V lese nasbírejte mech, šišky… 

Pokud budete chtít věnec barevnější, pomůže např. barevná stuha, mašle
nebo si kupte textilní kytky. Fantazii se meze nekladou.

A můžeme tvořit, asi si také připravte tavnou pistoli, drátek, nůžky, barevný sprej…

Udělala jsme si zelené „hnízdečko“ na věnci z větviček jehličnanů, buksusu, doplnila drátovcem nebo vřesem a do středu nalepila textilní květiny.

 

A tu je recept Kulajda

INGREDIENCE:

  • 2 cibule
  • 30 g másla
  • 1,5 l vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Svazeček kopru (něco okolo 40 g)
  • ocet
  • sůl, pepř
  • 3 vajíčka
  • 400 g brambor
  • 70 g hub (ideálně hříbky – můžete sušené i čerstvé)
  • Šlehačka, nebo zakysaná smetana, asi 1 kelímek

 

POSTUP:

  1. Nakrájejte cibulku nadrobno a v hrnci rozpusťte máslo.
  2. Na másle cibulku osmahněte a poté ji zaprašte moukou. Ještě krátce restujte a poté do hrnce vlijte vývar.
  3. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Přidejte do polévky.
  4. Do polévky přidejte ještě 3/4 nasekaného kopru, pepř a trošku soli. Nechte vařit.
  5. Pokud jste použili sušené houby, namočte je do teplé vody, aby změkly. Poté je nakrájejte a i s vodou přidejte do polévky. Čerstvé houby před vařením jen očistěte a nakrájejte.
  6. Vše povařte asi 20 minut, nebo do změknutí brambor.
  7. Vejce můžete přidat v různých podobách, ale já mám nejradši jen tak rozkleplé a maličko promíchané do polévky. Teď je čas ho přidat.
  8. Do polévky přidejte zbylý kopr, smetanu podle chuti a ještě krátce provařte.
  9. Ocet nechte v malém kastrůlku projít varem a podle chuti s ním dokyselte polévku. Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.


TIP: Ocet se převáří proto, aby vám nesrazil smetanu. Dělám to tak i u svíčkové omáčky.

Zdroj receptu a foto polévky: popečeníčko.cz

Podobné články

Salát s čerstvým fenyklem a avokádem

Jedněmi milovaný, druhými zatracovaný, ale všichni se s ním setkáváme již v dětství. Fenykl je bylina využívaná od stvolu po semínka. Semínka se používají do čajů, při zavařování, do likérů. Stvol/bulva fenyklu je v našich podmínkách využívaná již méně. Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Velikonoční tvoření s dětmi. Kraslice, slepička a vykrajovátka

Každý rok se před Velikonoci scházíme s kamarádkami a tvoříme velikonoční kraslice a jiné velikonoční záležitosti. A protože nám každý rok přibývají další a další děti, musíme vymýšlet i činnosti pro ně. Ale ony stejně chtějí dělat to, co my. Celý článek

Masové rizoto s hráškem

Rizoto má spoustu možností přípravy a použitých ingrediencí. My jsme připravili takové, které mohou mít děti od 8 měsíců a pochutnají si i tatínkové. Celý článek

Komentáře