Jasná, čistá, hojiná šalvěj

Datum přidání: 1. 9. 2016

Píše Linda Mahelová

Šalvěj obsahuje látku, která má výrazně hojivé a protizánětlivé a vynikající desinfekčníúčinky na sliznice. Proto ji můžeme použít jako kloktadlo při bolesti v krku, angíně, potížích s dásněmi, gynekologické nerovnováze, zažívacím traktu, a také při příliš velkém pocení. 

 

Sbírá se celá nať ideálně před plným rozkvětem. Neužíváme ji však příliš často a také ne dlouhodobě, protože thujon může při větších dávkách působit dráždivě. Z téhož důvodu není šalvěj vhodná ani v těhotenství a při kojení.

 

Je to jedna z hojně užívaných léčivek, která se uplatní v kuchyni.

Ocet ze šalvěje


Připravit si můžeme šalvějový ocet. Po třech týdnech macerace v kvalitním vinném nebo jablečném octu bylinku přecedíme a ředěný ocet s vodou 1:1 přidáváme do salátu. Stejně ředěným octem s vodou potíráme v období podzimních viróz plosky nohy, oblast hrudníku a zad. Pokud nás bolí namožené svaly, můžeme si zředěným octem potírat také celé nohy a provádět jemnou hladivou masáž.

 

Sirup ze šalvěje


Asi půl kg třtinového cukru zalijeme necelým litrem vody a mírně ohříváme asi deset minut. Pak do nálevu přidáme dvě hrsti kvetoucí natě šalvěje a počkáme až krátce přejde varem. Odstavíme a necháme zhruba hodinu stát. Bylinku přecedíme a plníme do připravených lahví. Užíváme na podzim a v zimě, když potřebujeme hojivý účinek šalvěje v oblasti dýchacího systému, trávení, bolestivých stavů při virózách.

 

 

 

Nálev ze šalvěje


Spaříme celou nať i s květy nebo jen listy horkou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme asi deset minut stát. Potom scedíme a použijeme jako kloktadlo při bolesti v krku, zanícených dásních, krvácivosti dásní.

 

Když necháme nálev jen mírně vychladnout, namočíme v něm gázu a přiložíme na pleť jako obklad. Působí na pleť blahodárně, protože ji čistí. Ten opakujeme akorát teplý několikrát, a poté si pleť ošetříme nějakým příjemným krémem. Třeba tím z heřmánku – postup na výrobu najdete ZDE >>>

Vlasová voda ze šalvěje

 

Stejný recept nám poslouží i jako zábal nebo oplach na vlasy. Hotovým vlažným nálevem přelijeme umyté vlasy, které jsou po oplachu lesklejší a zdravější. Pomáhá také čistit vlasovou pokožku a hojit ji. Nálev z vlasů neoplachujeme.

 

Nálev použijeme také jako tzv. čaj. Pijeme horký při dýchacích a trávicích obtížích. Při nepříjemném kašli přidáme ještě hrst listů jitrocele a tymiánu.

Mohlo by vás zajímat: Bylinky a vše kolem nich, Články o zdraví a pro zdraví 

 

Tinktura ze šalvěje


Další možností léčebného využití šalvěje je výroba tinktury. Připravte si kvalitní pálenku a do ní přidejte nakrájenou kvetoucí nať. Macerujte asi jeden měsíc, a poté bylinky přeceďte. Tinkturu pak uchovejte v temnu a chladu. Užívat můžete krátkodobě asi 2x denně 20 kapek při angíně, viróze, nachlazení, svalových bolestech, potížích při menstruaci, potížemi s dýcháním, žaludeční nedostatečnosti.

 

Šalvějové víno


Při pocitu vyčerpání nebo psychické zátěži se dříve užívalo šalvějové víno. Může

te ho také po malých dávkách vyzkoušet. Asi jeden týden macerujeme jednu hrst natě šalvěje v kvalitním víně o obsahu 0,5 l. Do vína přidáme ještě lžíci medu. Bylinku pak přecedíme a užíváme po jídle zhruba polévkovou lžíci.

Šalvěj má opravdu mnohostranné použití. Miluji její vůni a jistě nejsem sama. Pokud si šalvěj na zahrádce ještě nepěstujete, určitě se po nějaké sazeničce poohlédněte. O šalvěji se totiž traduje rčení: „Jak může zestárnout člověk, který na své zahradě pěstuje šalvěj?“

 

Užijte si její nádhernou medovou vůni.

 

Autor: Linda Mahelová

Podobné články

Píše Michaela Kratochvílová

Jak vybrat dětské zábrany a na co si dát pozor?

Děti jsou radost, ale v momentě, kdy se začnou objevovat svět a nezůstanou na jednom místě, musíte myslet i na bezpečností prvky, které vaše dítka ochrání před každodenními nástrahami. Zábrany jsou praktickým pomocníkem. A zachránily už nejeden karambol. Celý článek

Rychlá pizza s domácím rajčatovým sugo

Pizzu děti milují, zvláště, když si mohou naporoučet s čím ji chtějí. Základem pizzy jsou kupované tortilly, odpadá příprava těsta a stačí jen vybrat ingredience. Na co čas potřebujete, je rajčatové sugo, bezkonkurenční domácí rajčatová omáčka nejen na pizzu. Celý článek

Bára

Píše Bára

Šťavnatý hruškový cheesecake s vločkovou drobenkou

Základem dnešních cheescaků je nepečená sušenková drobenka spojená máslem. Z dob minulých najdete těsto pečené. Co nesmí u cheescaků chybět je krém. Ovoce je poslední tečkou, které dotváří vynikající chuť tohoto sladkého dezertu. A pozor, dnes budeme i péct. Celý článek

Komentáře