Jemná smetanová cibulačka

Datum přidání: 9. 5. 2018

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé.

Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku.

Hlavním tajemstvím chuti této polévky je dlouhé smažení cibule. Dlouhé znamená minimálně 45 minut, ale klidně můžete cibulku smažit hodinku.

Jemná smetanová cibulačka

Ingredience

  • 800 ml vývaru
  • 500 g cibule (může být víc)
  • 100 g slaniny
  • máslo
  • 12% smetana
  • bobkový list
  • pepř, sůl
  • na dozdobení smažená cibulka, bylinky, parmazán

Jemná smetanová cibulačka

Postup:

Do hrnce dáme pořádnou lžíci másla, na ni přidáme na drobno nakrájenou slaninu a nasekanou cibuli, poté přidáme bobkový list (opět je možno dle chuti přidat i jiné bylinky. Pomalu smažíme slabou hodinku, občas zamícháme a pokud je třeba můžeme přidat máslo (pokud někdo raději olej nebo sádlo není problém obměnit).

Cibule získá krásně hnědou barvu, poté přidáme vývar a zhruba 20 minut povaříme. Vyndáme bobkokvý list a rozmixujeme do hladka. Přidáme smetanu a dalších 15 minut povaříme. Podáváme ozdobené hoblinky parmazánu, osmaženou cibulkou a zelenou petrželkou.

Tato polévka má spoustu různých variant, i u nás na blogu najdete jednu s vínem a opečenou bagetkou. Vyzkoušejte i tu a najděte si svoji oblíbenou.

Jen pozor na víno, když vaříte pro děti, i když se varem nejspíše všechen alkohol vyvaří, specifická chuť vína zůstává a pro děti nemusí být tou pravou chutí.

A proč vlastně cibule?

Cibule obsahuje řadu vitamínů a minerálů, ulehčuje odkašlávání a působí jako přírodní desinfekce a antibiotikum. V cibuli najdete také kyselinu listovou (v těhotenství podporuje růst plodu) a dobře působí na srdce.

Cibulový čaj s jablkem proti kašli a rýmě

Podobné články

Píše Redakce VYLETY-ZABAVA.CZ

Kam na podzim když prší? Vyrazte s námi a nezmoknete

Je listopad, sezóna skončila a většina památek a dalších turistických objektů je již zavřena. Nezoufejte, existuje mnoho možnosti, kam vyrazit s dětmi i v tomto nevlídném období. Celý článek

Petra Holečková

Píše Petra Holečková

Podzimní péče o pleť. Dodejme jí jas a připravme na zimu

Podzim je období, kdybychom pleť měli připravit na zimní období a zároveň pleť zregenerovat po dlouho trvajícím létě. V letním období na pokožku působí negativní vlivy jako je intenzivní sluneční záření, klimatizace, slaná a chlorovaná voda. Celý článek

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Komentáře