Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Léčivé polévky na imunitu

Datum přidání: 6. 11. 2015

Píše Michaela Weissová

Ozdravené polévky jsou skvělým způsobem jak posílit imunit, doplnit potřebné vitamíny a minerály, prohřát útroby, regenerovat tělo nejen v chladných měsících. Vyzkoušejte kořeněnou provensálskou nebo krémovou květákovou na imunitu.

Provensálská polévka s bílými fazolemi

Ingredience: 250 g bílé fazole
200 g nasekaných zelených fazolek
2 velké stroužky česneku, drcené
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 mrkev, jemně nakrájená
1 velká cibule, jemně nakrájená
1 stonek řapíkatého celeru, oloupaného a jemně nakrájeného
180g nových brambor, nakrájených na kostičky
850 ml zeleninového vývaru bez droždí
2 rajčata, oloupaná a nakrájená
200 g cukety, nakrájené (volitelné)
1 svazek čerstvé bazalky, jemně nasekané
Sůl a pepř

Provensálská omáčka
100 g čerstvé bazalky
1 ½ lžíce piniových oříšků
2 velké stroužky česneku
50ml extra panenského olivového oleje

Postup: Odstraníme vnější tvrdší vrstvu fazolí špičkou nože a vytlačíme vnitřní jemnější část fazole. Rozehřejeme olej ve větším hrnci na střední stupeň, přidáme cibuli, česnek, celer a mrkev a jemně restujeme po dobu 5-8 minut, dokud cibule nezměkne, ale není ještě hnědá. Nyní vmícháme brambory, rajčata a vývar a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a přidáme bazalku. Zmírníme oheň, přiklopíme pokličkou a jemně necháme probublávat, dokud nejsou brambory měkké.

Nyní si připravíme Provensálskou omáčku tak, že rozmixujeme oříšky, česnek a bazalku na jemnou pastu a pak přidáme olej. Dáme do misky, zaklopíme a dáme vychladit do lednice. Když brambory změknou, přidáme cuketu, bíle a zelené fazolky a vaříme dalších 10 minut, dokud fazole nezměknou. Nalijeme hotovou polévku do misky a ke každé porci přidáme polévkovou lžíci omáčky z lednice.

Imunitní květáková polévka s česnekem

Ingredience:
1 květák
3 lžíce olivového oleje
4-5 stroužků česneku
1 střední cibule, nakrájené na kostičky
4 šálky zeleninového vývaru
1 ½ lžičky Provence koření (oregano, rozmarýn, saturejka, tymián, bazalka)
mořská sůl a černý pepř čerstvý
tymián na ozdobu

Postup: Uvaříme květák na skus. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibulku, česnek a sušené byliny. Přidáme květák, zalijeme vývarem a provaříme vše dohromady do změknutí. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na pastu. Ozdobíme pokapáním oleje a bylinkami.

A co si udělat polévku protizánětlivou? Zde je recept na polévku s čočkou a chilli.

Dobrou a zdravou chuť.

Mohlo by vás zajímat:

 

Podobné články

Bára mamapocket

Píše Bára mamapocket

Do čeho zabalit svačinku a recept na domácí kokosové mléko

Svačinky si teď vozíme v krásné SKIP HOP krabičce se zvířátkem. Krabička je velká tak akorát na dětský oběd, nebo velkou svačinu. Je v ní schovaná ještě jedna menší krabička, to se určitě hodí. Celý článek

Věděli jste, že čekanka je plná vitamínů? Vyzkoušejte recept na zapečenou čekanku

Zelenina, která se právě v zimních měsících dá koupit snad v každém obchodě. Jen ji dost často míjíme, protože nevíme…, ale to je chyba. Čekanka obsahuje mnoho potřebných látek pro náš organismus. Celý článek

Angína nebo chřipka? Víte, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy vyrazit k lékaři?

Pokud jsme nachlazení, většinou říkáme, že máme chřipku, což může být dost zavádějící. Stejně tak se liší léčba i projevy u angíny. Jak ji poznáme a proč se obě onemocnění nevyplatí podceňovat? Celý článek

Komentáře