Léčivé polévky na imunitu

Datum přidání: 6. 11. 2015

Píše Michaela Weissová

Léčivé polévky na imunitu

Ozdravené polévky jsou skvělým způsobem jak posílit imunit, doplnit potřebné vitamíny a minerály, prohřát útroby, regenerovat tělo nejen v chladných měsících. Vyzkoušejte kořeněnou provensálskou nebo krémovou květákovou na imunitu.

Provensálská polévka s bílými fazolemi

Ingredience: 250 g bílé fazole
200 g nasekaných zelených fazolek
2 velké stroužky česneku, drcené
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 mrkev, jemně nakrájená
1 velká cibule, jemně nakrájená
1 stonek řapíkatého celeru, oloupaného a jemně nakrájeného
180g nových brambor, nakrájených na kostičky
850 ml zeleninového vývaru bez droždí
2 rajčata, oloupaná a nakrájená
200 g cukety, nakrájené (volitelné)
1 svazek čerstvé bazalky, jemně nasekané
Sůl a pepř

Provensálská omáčka
100 g čerstvé bazalky
1 ½ lžíce piniových oříšků
2 velké stroužky česneku
50ml extra panenského olivového oleje

Postup: Odstraníme vnější tvrdší vrstvu fazolí špičkou nože a vytlačíme vnitřní jemnější část fazole. Rozehřejeme olej ve větším hrnci na střední stupeň, přidáme cibuli, česnek, celer a mrkev a jemně restujeme po dobu 5-8 minut, dokud cibule nezměkne, ale není ještě hnědá. Nyní vmícháme brambory, rajčata a vývar a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a přidáme bazalku. Zmírníme oheň, přiklopíme pokličkou a jemně necháme probublávat, dokud nejsou brambory měkké.

Nyní si připravíme Provensálskou omáčku tak, že rozmixujeme oříšky, česnek a bazalku na jemnou pastu a pak přidáme olej. Dáme do misky, zaklopíme a dáme vychladit do lednice. Když brambory změknou, přidáme cuketu, bíle a zelené fazolky a vaříme dalších 10 minut, dokud fazole nezměknou. Nalijeme hotovou polévku do misky a ke každé porci přidáme polévkovou lžíci omáčky z lednice.

Máte rádi červenou řepu? Udělejte si regenerační polévka z červené řepy :-)

Imunitní květáková polévka s česnekem

Ingredience:
1 květák
3 lžíce olivového oleje
4-5 stroužků česneku
1 střední cibule, nakrájené na kostičky
4 šálky zeleninového vývaru
1 ½ lžičky Provence koření (oregano, rozmarýn, saturejka, tymián, bazalka)
mořská sůl a černý pepř čerstvý
tymián na ozdobu

Postup: Uvaříme květák na skus. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibulku, česnek a sušené byliny. Přidáme květák, zalijeme vývarem a provaříme vše dohromady do změknutí. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na pastu. Ozdobíme pokapáním oleje a bylinkami.

A co si udělat polévku protizánětlivou? Zde je recept na polévku s čočkou a chilli.

Dobrou a zdravou chuť.

Mohlo by vás zajímat:

 

Podobné články

Samovyšetření. Rutina, která může zachránit život

Zhoubná onemocnění patří mezi strašáky naší společnosti. Rakovinou prsu onemocní každý rok přes sedm tisíc českých žen. Přestože každý rok stoupá počet žen s rakovinou prsu, mezi dobré zprávy jednoznačně patří, že počet úmrtí díky včasným diagnostikám klesá. Celý článek

Jak zatočit s povánočními kily a vypadat skvěle

A je to za námi, ale... Také jste neodolali cukroví, vínečku a jiným lákadlům, která jsou o svátcích na každém kroku? Že by stejně jako u nás pár kilo navíc? Tak jako tak, ať jsou kila z Vánoc nebo jiná, víme, jak na ně a hned na začátku se můžete cítit sexy. Celý článek

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Komentáře