Léčivé polévky na imunitu

Datum přidání: 6. 11. 2015

Píše Michaela Weissová

Léčivé polévky na imunitu

Ozdravené polévky jsou skvělým způsobem jak posílit imunit, doplnit potřebné vitamíny a minerály, prohřát útroby, regenerovat tělo nejen v chladných měsících. Vyzkoušejte kořeněnou provensálskou nebo krémovou květákovou na imunitu.

Provensálská polévka s bílými fazolemi

Ingredience: 250 g bílé fazole
200 g nasekaných zelených fazolek
2 velké stroužky česneku, drcené
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 mrkev, jemně nakrájená
1 velká cibule, jemně nakrájená
1 stonek řapíkatého celeru, oloupaného a jemně nakrájeného
180g nových brambor, nakrájených na kostičky
850 ml zeleninového vývaru bez droždí
2 rajčata, oloupaná a nakrájená
200 g cukety, nakrájené (volitelné)
1 svazek čerstvé bazalky, jemně nasekané
Sůl a pepř

Provensálská omáčka
100 g čerstvé bazalky
1 ½ lžíce piniových oříšků
2 velké stroužky česneku
50ml extra panenského olivového oleje

Postup: Odstraníme vnější tvrdší vrstvu fazolí špičkou nože a vytlačíme vnitřní jemnější část fazole. Rozehřejeme olej ve větším hrnci na střední stupeň, přidáme cibuli, česnek, celer a mrkev a jemně restujeme po dobu 5-8 minut, dokud cibule nezměkne, ale není ještě hnědá. Nyní vmícháme brambory, rajčata a vývar a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a přidáme bazalku. Zmírníme oheň, přiklopíme pokličkou a jemně necháme probublávat, dokud nejsou brambory měkké.

Nyní si připravíme Provensálskou omáčku tak, že rozmixujeme oříšky, česnek a bazalku na jemnou pastu a pak přidáme olej. Dáme do misky, zaklopíme a dáme vychladit do lednice. Když brambory změknou, přidáme cuketu, bíle a zelené fazolky a vaříme dalších 10 minut, dokud fazole nezměknou. Nalijeme hotovou polévku do misky a ke každé porci přidáme polévkovou lžíci omáčky z lednice.

Máte rádi červenou řepu? Udělejte si regenerační polévka z červené řepy :-)

Imunitní květáková polévka s česnekem

Ingredience:
1 květák
3 lžíce olivového oleje
4-5 stroužků česneku
1 střední cibule, nakrájené na kostičky
4 šálky zeleninového vývaru
1 ½ lžičky Provence koření (oregano, rozmarýn, saturejka, tymián, bazalka)
mořská sůl a černý pepř čerstvý
tymián na ozdobu

Postup: Uvaříme květák na skus. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibulku, česnek a sušené byliny. Přidáme květák, zalijeme vývarem a provaříme vše dohromady do změknutí. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na pastu. Ozdobíme pokapáním oleje a bylinkami.

A co si udělat polévku protizánětlivou? Zde je recept na polévku s čočkou a chilli.

Dobrou a zdravou chuť.

Mohlo by vás zajímat:

 

Podobné články

Bára

Píše Bára

Nepečený tvarohový dort s třešňovým pyré

Ideální letní dort, který vás osvěží. Spojení tvarohu, sladkých třešní a sušenek... naprosto famózní a skvělá kombinace. Vyzkoušejte a nebudete chtít jiný. Celý článek

MUDr. Michala Knězková

Píše MUDr. Michala Knězková

Popáleniny u dětí. Jak děti ochránit a kdy vyhledat lékaře?

Věděli jste, že popáleniny u dětí nejsou vůbec vzácné? Bohužel jde o velice častá poranění, kterým se dá ale poměrně snadno předcházet důkladnou prevencí. Kdy už řešit popálení s lékařem, kdy řešit poranění doma, na co si dát největší pozor? Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Komentáře