Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Léčivé polévky na imunitu

Datum přidání: 6. 11. 2015

Píše Michaela Weissová

Léčivé polévky na imunitu

Ozdravené polévky jsou skvělým způsobem jak posílit imunit, doplnit potřebné vitamíny a minerály, prohřát útroby, regenerovat tělo nejen v chladných měsících. Vyzkoušejte kořeněnou provensálskou nebo krémovou květákovou na imunitu.

Provensálská polévka s bílými fazolemi

Ingredience: 250 g bílé fazole
200 g nasekaných zelených fazolek
2 velké stroužky česneku, drcené
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 mrkev, jemně nakrájená
1 velká cibule, jemně nakrájená
1 stonek řapíkatého celeru, oloupaného a jemně nakrájeného
180g nových brambor, nakrájených na kostičky
850 ml zeleninového vývaru bez droždí
2 rajčata, oloupaná a nakrájená
200 g cukety, nakrájené (volitelné)
1 svazek čerstvé bazalky, jemně nasekané
Sůl a pepř

Provensálská omáčka
100 g čerstvé bazalky
1 ½ lžíce piniových oříšků
2 velké stroužky česneku
50ml extra panenského olivového oleje

Postup: Odstraníme vnější tvrdší vrstvu fazolí špičkou nože a vytlačíme vnitřní jemnější část fazole. Rozehřejeme olej ve větším hrnci na střední stupeň, přidáme cibuli, česnek, celer a mrkev a jemně restujeme po dobu 5-8 minut, dokud cibule nezměkne, ale není ještě hnědá. Nyní vmícháme brambory, rajčata a vývar a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a přidáme bazalku. Zmírníme oheň, přiklopíme pokličkou a jemně necháme probublávat, dokud nejsou brambory měkké.

Nyní si připravíme Provensálskou omáčku tak, že rozmixujeme oříšky, česnek a bazalku na jemnou pastu a pak přidáme olej. Dáme do misky, zaklopíme a dáme vychladit do lednice. Když brambory změknou, přidáme cuketu, bíle a zelené fazolky a vaříme dalších 10 minut, dokud fazole nezměknou. Nalijeme hotovou polévku do misky a ke každé porci přidáme polévkovou lžíci omáčky z lednice.

Máte rádi červenou řepu? Udělejte si regenerační polévka z červené řepy :-)

Imunitní květáková polévka s česnekem

Ingredience:
1 květák
3 lžíce olivového oleje
4-5 stroužků česneku
1 střední cibule, nakrájené na kostičky
4 šálky zeleninového vývaru
1 ½ lžičky Provence koření (oregano, rozmarýn, saturejka, tymián, bazalka)
mořská sůl a černý pepř čerstvý
tymián na ozdobu

Postup: Uvaříme květák na skus. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibulku, česnek a sušené byliny. Přidáme květák, zalijeme vývarem a provaříme vše dohromady do změknutí. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na pastu. Ozdobíme pokapáním oleje a bylinkami.

A co si udělat polévku protizánětlivou? Zde je recept na polévku s čočkou a chilli.

Dobrou a zdravou chuť.

Mohlo by vás zajímat:

 

Podobné články

MUDr. Michala Knězková

Píše MUDr. Michala Knězková

Jaké existují záněty hrtanu a jak je můžeme léčit

Přišel podzim a s ním i velice častá onemocnění dýchacích cest. Školka, nachlazení, prostydnutí, virózy, rýmy a kašle. Tyhle pojmy jsou teď středem diskuzí většiny maminek. Co se ale střídá v ordinacích dětských praktických lékařů jsou zánětlivá onemocnění... Celý článek

Barbora

Píše Barbora

Batátovo-petrželová omáčka a dušené vepřové

Pro někoho možná zvláštní spojení batátu a petržele, ale po vyzkoušení se budete jen oblizovat. Tyto dvě suroviny vytvoří omáčku famózní chuti. Základ pokrmu je vhodný pro nejmenší děti (od 6 měsíců) od zavedení masa (batáty, petržel, vepřové). Celý článek

Některé laky na nehty obsahují látky, které škodí našemu zdraví. Na co si dát pozor?

Většina žen si potrpí na upravené nehty. Zatímco některé dávají přednost přirozenosti, jiné mají v oblibě gelové nehty nebo manikúru doplněnou barevným lakem. A právě na nevhodné složení laků na nehty nyní poukázal výzkum zaměřený složení laků na nehty. Celý článek

Komentáře