Máta a jak ji použít?

Datum přidání: 4. 8. 2016

Vůni máty vnímám jako velmi jasnou, dynamickou, plnou energie. Pokud potřebujete do života vnést dynamickou energii, která je třeba nejen u dětí :-), dopřejte si mátový den či týden.

 

Déle bych její intenzivní působení nedoporučovala. Máta má totiž schopnost snižovat krevní tlak.

 

Působí v oblasti zažívání, trávení, hojí dásně. Nedaří se vám občas něco zažít? Strávit? Můžete si přidat pár lístků do salátu. Všimněte si jejího působení. Nejprve ochlazuje a poté rozehřívá.

 

Mátový nápoj


V teplých letních dnech je máta skvělým pomocníkem pro osvěžení. Natrhejte pár lístečků do vody a přidejte jeden citron. Nechte louhovat asi půl hodiny. Nápoj vás nejen osvěží, ale také působí na podporu trávení.

 

Mátový olej


Lístečky máty naložíme do kvalitního rostlinného oleje a macerujeme asi 14 dní na slunném místě, občas promícháme, a poté přecedíme. Olej používáme na jemné promasírování svalů, šíje při bolesti hlavy, potírání zad a hrudníku při zahlenění, zánětu průdušek, nebo rýmě a kašli. Také působí hojivě na kůži a dobře ošetřuje různá kožní onemocnění nebo pohmožděniny. Lze s ním také udělat vlasový zábal na podporu hojení vlasové pokožky a revitalizaci vlasových kořínků.

 

Mátová tinktura


Hrst mátových lístečků zalijeme kvalitní pálenkou a necháme za oknem na slunném místě macerovat asi měsíc. Občas promícháme a potom slijeme. Tinkturu užíváme asi 20 kapek 3x denně při bolestech hlavy, v krku, zažívacích a dýchacích potížích, při nadýmání, kašli, nespavosti, pro podporu dobré funkce jater a slinivky, močových cest.

 

Nálev z máty


Z máty můžeme pít také samozřejmě tzv. čaj, kterému se jinak říká nálev. Lžičku mátových lístků zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a za čtvrt hodiny slijeme. Popíjíme nejlépe po jídle na podporu trávení.

 

Mátový likér


podporuje dobré zažívání, tlumí přílišnou nervozitu, pomáhá při neschopnosti se soustředit. Užívá se jedna likérová sklenička po jídle. Listy máty přelijeme kvalitní pálenkou a necháme měsíc působit na slunném místě, poté přecedíme, přidáme med a uchováme na temném místě.

 

Odvar z máty


nám pomůže při potížích v dutině ústní, pokud potřebujeme hojivé působení na dásně. Připravíme ho následovně: Hrst lístků vaříme asi pět minut, potom odstavíme a pět minut necháme vylouhovat. Odvar můžeme použít také jako obklad na ekzematickou pleť, při potížích s akné, nebo z něj připravit hojivou lázeň pro celé tělo. Koupel by měla trvat maximálně dvacet minut. Poté si dopřejeme ještě odpočinek.

 

Mátu sbíráme ideálně před plným rozkvětem. Na tzv. čaj, odvar a tinkturu je možné použít i sušenou mátu. Olej připravujeme z drobně zavadlých lístků, aby se vypařilo určité procento vody. Pro přípravu mátového nápoje je skvělé mít čerstvě utrženou mátu.

 

Zdroj: lindamahelova.cz

Podobné články

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Vynikající zelňačka s klobáskou

Polévka, která zahřeje a skvěle zasytí. U nás doma zelňačku milujeme, její kyslou chuť, hutnou konzistenci. V zimě je to polévka číslo jedna s gulášovou, ta vám také dodá plno síly... a děti ji mají moc rády. Celý článek

Petra Holečková

Píše Petra Holečková

Nastartovat hubnutí a začít hubnout? Určitě nehladovět

Po svátcích spousta z nás soupeří s pár kily navíc. Myšlenka na hubnutí je silná. Chceme zhubnout a i rodinu, především děti naučit zdravěji žít. Pro děti je vzor to nejdůležitější. Tak pojďme jim to všem ukázat, že to jde. Ale jak začít, abychom... Celý článek

MUDr. Michala Knězková

Píše MUDr. Michala Knězková

Zubní kazy u dětí. Jde jim předcházet?

Vánoce jsou za námi a i mísy plné cukroví, v lepším případě ovoce. Ať tak či onak, k Vánocům patří vyšší příjem sladkého, které může potrápit nejeden dětský zoubek. Jak správně o dětský chrup pečovat a proč na hygieně mléčný zubů tolik záleží? Celý článek

Komentáře