Máta a jak ji použít?

Datum přidání: 4. 8. 2016

Vůni máty vnímám jako velmi jasnou, dynamickou, plnou energie. Pokud potřebujete do života vnést dynamickou energii, která je třeba nejen u dětí :-), dopřejte si mátový den či týden.

 

Déle bych její intenzivní působení nedoporučovala. Máta má totiž schopnost snižovat krevní tlak.

 

Působí v oblasti zažívání, trávení, hojí dásně. Nedaří se vám občas něco zažít? Strávit? Můžete si přidat pár lístků do salátu. Všimněte si jejího působení. Nejprve ochlazuje a poté rozehřívá.

 

Mátový nápoj


V teplých letních dnech je máta skvělým pomocníkem pro osvěžení. Natrhejte pár lístečků do vody a přidejte jeden citron. Nechte louhovat asi půl hodiny. Nápoj vás nejen osvěží, ale také působí na podporu trávení.

 

Mátový olej


Lístečky máty naložíme do kvalitního rostlinného oleje a macerujeme asi 14 dní na slunném místě, občas promícháme, a poté přecedíme. Olej používáme na jemné promasírování svalů, šíje při bolesti hlavy, potírání zad a hrudníku při zahlenění, zánětu průdušek, nebo rýmě a kašli. Také působí hojivě na kůži a dobře ošetřuje různá kožní onemocnění nebo pohmožděniny. Lze s ním také udělat vlasový zábal na podporu hojení vlasové pokožky a revitalizaci vlasových kořínků.

 

Mátová tinktura


Hrst mátových lístečků zalijeme kvalitní pálenkou a necháme za oknem na slunném místě macerovat asi měsíc. Občas promícháme a potom slijeme. Tinkturu užíváme asi 20 kapek 3x denně při bolestech hlavy, v krku, zažívacích a dýchacích potížích, při nadýmání, kašli, nespavosti, pro podporu dobré funkce jater a slinivky, močových cest.

 

Nálev z máty


Z máty můžeme pít také samozřejmě tzv. čaj, kterému se jinak říká nálev. Lžičku mátových lístků zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a za čtvrt hodiny slijeme. Popíjíme nejlépe po jídle na podporu trávení.

 

Mátový likér


podporuje dobré zažívání, tlumí přílišnou nervozitu, pomáhá při neschopnosti se soustředit. Užívá se jedna likérová sklenička po jídle. Listy máty přelijeme kvalitní pálenkou a necháme měsíc působit na slunném místě, poté přecedíme, přidáme med a uchováme na temném místě.

 

Odvar z máty


nám pomůže při potížích v dutině ústní, pokud potřebujeme hojivé působení na dásně. Připravíme ho následovně: Hrst lístků vaříme asi pět minut, potom odstavíme a pět minut necháme vylouhovat. Odvar můžeme použít také jako obklad na ekzematickou pleť, při potížích s akné, nebo z něj připravit hojivou lázeň pro celé tělo. Koupel by měla trvat maximálně dvacet minut. Poté si dopřejeme ještě odpočinek.

 

Mátu sbíráme ideálně před plným rozkvětem. Na tzv. čaj, odvar a tinkturu je možné použít i sušenou mátu. Olej připravujeme z drobně zavadlých lístků, aby se vypařilo určité procento vody. Pro přípravu mátového nápoje je skvělé mít čerstvě utrženou mátu.

 

Zdroj: lindamahelova.cz

Podobné články

Patizonová polévka překvapí svojí chutí

Už ta barva polévky je v tomto sluníčkovém počasí dokonalá, jak krásně ladí. Chuť polévky je až neočekávaně lahodná. Opravdu je moc dobrá a dětem bude jistě chutnat. Tedy u nás doma tyto husté polévky s topinkou nebo krutonky vedou. Celý článek

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Píše MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Jste s partnerem reprodukčně a geneticky kompatibilní? Narodí se vám zdravé dítě? Nový test PANDA vám to řekne

Když čekáte miminko, máte většinou spoustu času na přemýšlení. Komu bude dítě podobné? Bude mít modré oči po tatínkovi? Hnědé vlásky po mamince? Narodí se miminko zdravé? Pokud chcete znát odpověď na poslední otázku, a to ještě před početím, nový genetický Celý článek

Osvěžení na "klacku"... Domácí ovocná zmrzlina

Kdy jindy je ta pravá chvíle na výrobu domácí zmrzliny než v létě. Maliny, borůvky, ostružiny, jahody... ovoce, které si vyberete je jen na vás. My jsme vybrali to, co máme doma na záhonu, tedy kromě kiwi. To jsme přidali, aby zmrzlina byla hezky barevná. Celý článek

Komentáře