Velikonoční mrkvový dort z pohankové mouky s domácí marmeládou

Datum přidání: 28. 3. 2018
Bára

Píše Bára

Velikonoční mrkvový dort je sladká tečka, která by neměla chybět na velikonočním stole a je ideální varianta po beránkovi nebo mazanci. Vyzkoušejte letos něco nového a pusťte se do našeho receptu. Jako bonus získáte recept na skvělou mrkvovou marmeládu.

Tento sladký moučník pro vás připravila Bára, která dělá famózní dortíky.

Velikonoční mrkvový dort

Ingredience korpus

  • 5 vajec, 175g másla, 200g pohankové mouky, 175g třtinového cukru, 500g nastrouhané mrkve, 2 lžíce bílého jogurtu, 60g umletých mandlí, 60g kokosu, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, špetka skořice

Krém

  • 500g tvarohu, 100g lučiny, 60g moučkového cukru, 2 lžíce medu, čokoládová vajíčka a nastrouhaná mrkev na ozdobu

Marmeláda mrkvovo-pomerančová

  • 500g nastrouhané mrkve, 2 BIO pomeranče, 400g cukru, 200ml vody

 

Velikonoční mrkvový dort

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C

Mouku, sůl, skořici, kypřící prášek prosejte do mísy. Do jiné dejte máslo, cukr a prošlehejte. Přidejte žloutky a bílý jogurt. Vše pořádně promíchejte. Přidejte moučnou směs ,mandle, kokos a promíchejte. Do směsi vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z bílků.

Těsto vlijete do pečícím papírem vyložené dortové formy. Pečete přibližně hodinu. Zda je těsto upečené vyzkoušíte špejlí. Pokud je špejle čistá vyndáte těsto a necháte vychladnout.

Tvaroh, lučinu, cukr a med promíchat.

Korpus rozkrojíte a potřete mrkvovo- pomerančovou marmeládou a připraveným krémem. Přiklopíte korpusem a celý dort potřete zbytkem krému. Dort necháte vychladit přibližně 2 hodiny. Hotový dort lze ozdobit nastrouhanou mrkví a čokoládovými vajíčky.

Postup na přípravu marmelády

Pomeranče důkladně omyjte a nastrouhejte kůru. Dále pomeranče oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Mrkev očistit a nastrouhat. Do hrnce vložít pomeranče, kůru, nastrouhanou mrkev a vodu. Přivedete k varu a přidáte cukr. Vaříte 60minut. Uvařenou směs rozmixujte tyčovým mixérem. Hotovou směs nalijte do zavařovacích skleniček.

Podobné články

Salát s čerstvým fenyklem a avokádem

Jedněmi milovaný, druhými zatracovaný, ale všichni se s ním setkáváme již v dětství. Fenykl je bylina využívaná od stvolu po semínka. Semínka se používají do čajů, při zavařování, do likérů. Stvol/bulva fenyklu je v našich podmínkách využívaná již méně. Celý článek

Píše redakce VYLETY-ZABAVA.CZ

Kam s dětmi na kole

Přišlo jaro a je čas vytáhnout kola a vyrazit na výlet! Přinášíme vám několik tipů na cyklostezky, kde se můžete bezpečně projet s celou rodinou. Celý článek

Masové rizoto s hráškem

Rizoto má spoustu možností přípravy a použitých ingrediencí. My jsme připravili takové, které mohou mít děti od 8 měsíců a pochutnají si i tatínkové. Celý článek

Komentáře