7 originálních nápadů na adventní kalendář, ze kterého budou děti paf | Blog Mall.cz

7 originálních nápadů na adventní kalendář, ze kterého budou děti paf

Čekání na Ježíška si každý rok zkracujeme mlsáním čokolády z adventních kalendářů. Vneste letos do adventu trochu překvapení – nadělujte místo čokoládových figurek třeba nečekané zážitky.

Originální kalendář můžete naplnit vším, co vašim dětem vykouzlí úsměv na tváři – od pohádkových příběhů až po dobrodružné bojovky. Nevšedním výrobkem tak potěšíte třeba malé cukrovkáře nebo alergiky, kteří si u klasických čokoládových okýnek nepřijdou na své.

Řada netradičních adventních kalendářů bez sladkostí je k dostání i v obchodech – pro kluky jsou plněné figurkami z lega nebo dřevěnými vláčky, pro holky zase modelínou nebo šperky.

>>> TIP na adventní kalendář pro kluky - hvězdná sbírka LEGO minifigurek, vesmírných lodí, vozidel a mnohem víc!

>>> TIP na adventní kalendář pro holčičky - spousta vánočních výtvorů, včetně ozdob 5 kamarádek z městečka Heartlake

Své děti ale znáte nejlíp sami a moc dobře víte, čím jim udělat radost. Nechte se inspirovat a vyrobte dětem neotřelý kalendář přímo na tělo, který v žádném obchodě nenajdete.

1. Kalendář plný zážitků pro malé neposedy

Netrpělivým dětem nejlépe zkrátíte čekání na Ježíška aktivním programem. Darujte svým potomkům zážitkový adventní kalendář a vymyslete společnou aktivitu na každé odpoledne až do Štědrého dne.

Na prosincové všední dny naplánujte třeba zpívání koled, zdobení perníčků nebo bruslení. Víkendový zážitkový program pak může obsahovat i časově náročnější aktivity jako třeba výroba krmítka pro ptáčky, návštěvy vánočních trhů nebo zdobení stromku pro lesní zvěř. 

Čtyřiadvacet cedulek s popiskem adventních zážitků očíslujte. Dejte je do obálky nebo smotejte do ruličky, obvažte stužkou a pověste třeba na provázek nad okno.

Zážitkovým adventním kalendářem uděláte dětem radost, zároveň je zapojíte do vánočních příprav, jako je zdobení perníčků nebo zimní krmení lesních zvířat. • 

2. Adventní čas plný pohádek

Jestli je vaše dítko knihomol nebo alespoň neusne bez pohádky na dobrou noc, nadělte mu na začátku prosince pohádkový adventní kalendář.

Nakreslete do obálek ilustrace knižních příběhů, které budete malým dětem před spaním předčítat. Můžete je také vždycky večer nechat hádat podle obrázku, která pohádka je daný den na řadě. Výběr je prakticky neomezený – prvního prosince to může být klasická Šípková Růženka, na Štědrý den třeba vyprávění o Sněhové královně.

Větším dětem neváhejte koupit třeba elektronickou knihu. Příběh vytiskněte a každý den nadělte v adventním balíčku jednu kapitolu. Než přijde Ježíšek, bude mít knihu kompletní.

3. Obrazový kalendář pro dětské umělce

Máte doma malého Picassa nebo Da Vinciho, který pokreslí každou plochu, kterou v bytě najde? Nechte vyniknout jeho tvůrčí stránku naplno a darujte mu kreativní adventní kalendář.

Do balíčku číslo jedna dejte papír s nakreslenou zimní krajinou nebo zasněženým lesem. Každý další den pak váš potomek rozbalí samolepku, kterou nalepí na libovolné místo do obrázku a tím bude vytvářet vlastní originální umělecké dílo.

Samolepky mohou zobrazovat prakticky cokoli. Zvlášť malé děti tak můžete také učit názvy druhů zvířat nebo třeba pojmenování různých věcí.

„Pro malou dcerku máme adventní kalendář ve formě nálepek. Každý den nalepí na okno nebo nějakou vhodnou plochu nálepku s číslem. Máme to pro ni hlavně jako příjemnou aktivitu. A podvědomě tím také nasává znalosti o počítání.”

Petra, maminka 2,5leté Aničky a 6letého Matěje

Pokud vaše děti rády tvoří, vyrobte jim adventní kalendář na míru, ve kterém se může jejich umělecká duše vyřádit. • 

4. Adventní bojovka pro malé dobrodruhy

Máte-li doma malé dobrodruhy, trochu se odvažte. Vymyslete pro ně bojovkový adventní kalendář ve stylu hledání zakopaného pokladu. Dáreček, který na ostatní děti čeká přímo zabalený v pytlíčku v kalendáři, si musí dobrodružní nadšenci nejprve sami najít.

Do jednotlivých krabiček vložte třeba fotku místa, kde se daný den překvapení nachází. Dovést je k cíli může ale i rýmovaná nápověda nebo tajný kód: „Kde se v bubnu špína pere, tam se dárků hora dere.“Jakmile si malý nezbeda přečte nápovědu, bude utíkat do koupelny.

Do pračky pak můžete ukrýt úplnou maličkost, ovoce nebo třeba pytlík ořechů. Děti budou mít stejně největší radost z vyluštění záhady. Dejte ale pozor, aby v zápalu hry neodhalily vaše speciální místo na skrývání vánočních dárků. Vymezte raději jen určité části domu, kde se mohou adventní překvapení nacházet.

5. Kdo si hraje, nezlobí až do Vánoc

Hračkový adventní kalendář je ideálním dárkem pro děti, které jsou vášnivými sběrateli nejrůznějších figurek nebo drobných plyšových hraček.

Ať už mají v pokoji sbírku draků nebo plyšových medvědů, v době adventu můžete jejich výstavku rozšířit hned o čtyřiadvacet nových kousků.

Starším dětem pak darujte třeba hry, které v jejich pokojíčku chybí. Pexeso, mikádo, karty nebo domino jsou jen některé z drobností, které můžete zabalit do krabiček, očíslovat a vyskládat na sebe třeba do tvaru stromečku v dětském pokojíčku. Každý podvečer až do Štědrého dne tak budou děti hledat nové překvapení.

Drobná hračka potěší každé dítě. • 

6. Předvánoční dárky po kouskách

Jestli máte chuť děti trošku potrápit a napínat, vytvořte adventní kalendář z jednotlivých dílků, které teprve společně poskládají celý dárek.

Využít můžete třeba puzzle. Do každého ze čtyřiadvaceti okýnek adventního kalendáře pověste pytlíček třeba s deseti dílky skládačky. Kompletního obrázku se tak dítě dočká až na Štědrý den. Podobně můžete rozdělit na malé hromádky třeba lego nebo stavebnici.

7. Úkolový kalendář pro zvídavé děti

Dětem často nechybí bujná fantazie a představivost, které mohou projevit třeba při plnění speciálních adventních úloh.

Vymyslete zapeklitá a zábavná vánoční zadání, u kterých se spolu s vašimi dětmi pobavíte. Mohou dostat za úkol kreslit obrázek podle koledy, vymýšlet dárek pro svou oblíbenou pohádkovou postavu nebo vymýšlet, jaké předměty se učí lesní zvěř ve zvířecí škole. Fantazii se meze nekladou.

Čtyřiadvacet úkolů napište na papír a složte do malých kartiček, které obvážete provázkem a pověsíte třeba na větvičku nebo ozdobené šatní ramínko. 

Vymyslete pro děti nejrůznější úkoly, které můžou v adventním čase plnit. Úlohy vybírejte podle toho, co vaše děti baví. • 

Po posledním dárku v adventním kalendáři přichází na řadu další překvapení – pod vánočním stromečkem. Potěšte své blízké a nadělte jim originální dárky. Vybírat je můžete už teď z pohodlí vašeho domova. Využijte našeho vánočního rádce a užijte si Vánoce s úsměvem.