Recept na skvělé perníčky

Datum přidání: 9. 12. 2015

Píše Jana

Díky účasti na akci Zdobení perníčků vám můžeme odtajnit recept na skvělé vánoční perníčky. Vy si tak můžete užít ve svých domovech té krásné vůně a spousty zábavy u společného tvoření s dětmi, stejně jako my v neděli.

Medové perníčky

Ingredience:

  • 175 g žitné chlebové mouky (ne celozrnné),
  • 175 g hladké mouky (nejlépe polosvětlé T 650),
  • 150 g cukru moučka,
  • 2 celá vejce (pokud jsou menší vejce + 1 žloutek),
  • 10 g jedlé sody,
  • 15 g perníkového koření Kotányi („Medový perník“; do perníčků pro děti postačí 10 g koření),
  • 75 g medu,
  • 25 g sádla,
  • rovná lžíce kvalitního kakaa (jen pro barvu – nemusí být)

 

Postup:

Na podložce smícháme všechny navážené sypké suroviny – dbáme na to, aby se nám kypřidlo (soda) dostalo rovnoměrně do celého objemu. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme rozpuštěné vlažné sádlo, mírně rozehřátý (vždy tekutý) med a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme v pokojové teplotě alespoň 2 hodiny (nebo i do druhého dne) odpočinout zabalené v potravinové fólii.

Pak těsto rozvalujeme na ploše podsypané hladkou moukou. Tloušťka plátu závisí na velikosti tvarů: pro drobnější tvary cca 2 – 3 mm, pro větší tvary cca 5 mm. Tvary vykrajujeme vykrajovátky (lépe kovovými), nebo podle šablony rádélkem či speciálními noži. Vykrojené tvary klademe na vymazaný plech, nebo plech s pečícím papírem. Pečeme na 165 – 170 °C. Doba pečení je zhruba 15 – 20 minut (podle možností vaší trouby).
Po upečení a mírném vychladnutí potřeme směsí: žloutek + 1 lžíce studené vody. Perníčky tak získají krásný lesk.

Poleva na zdobení perníčků: 1 bílek – 30 g, 175 g moučkového cukru, 1 rovná lžička škrobu (bramborový, nebo kukuřičný), několik kapek citronové šťávy, potravinářské barvivo (nejlépe gelové)

Z bílku odstraníme pevnou bílou část, zvážíme jej a jeho váze přizpůsobíme množství cukru. Cukr 3 – 5 x prosijeme přes husté sítko. Z citronu vymačkáme šťávu a rovněž přecedíme. Do misky vložíme všechny suroviny a ručně vymícháme hladkou polevu (mícháme zhruba 15 min).

Část polevy (bílé či obarvené) naplníme do pevného sáčku bez spodního svaru a nad polevou pevně uzavřeme. U sáčku ustřihneme ostrými nůžkami velmi malý růžek. Zbylou polevu uchováváme v uzavíratelné nádobce, abychom ji mohli později naředit citronovou šťávou a použít na vyplňování ploch. Polevou ze sáčku vytvoříme konturu.

Po krátkém zaschnutí můžeme ohraničenou plochu vyplnit řidší polevou, kterou můžeme i přibarvit gelovým barvivem, nebo kakaem. S barvivem opatrně – je velmi koncentrované, dávkujeme párátkem. Barvičky jsou nyní k dostání i v běžných obchodech. S vyplněnou plochou můžeme pracovat hned – než zaschne (vkládání perliček, posypy, nebo batikování kontrastní polevou), nebo vyčkat jejího úplného vytvrdnutí a dodekorovat tón v tónu, nebo kontrastní barvou polevy.

Podobné články

Bára

Píše Bára

Nepečený tvarohový dort s třešňovým pyré

Ideální letní dort, který vás osvěží. Spojení tvarohu, sladkých třešní a sušenek... naprosto famózní a skvělá kombinace. Vyzkoušejte a nebudete chtít jiný. Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Komentáře