Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Perníčky

Datum přidání: 9. 12. 2015

Perníčky

Díky účasti na akci Zdobení perníčků vám můžeme odtajnit :-) recept na skvělé vánoční perníčky. Vy si tak můžete užít ve svých domovech té krásné vůně a spousty zábavy u společného tvoření s dětmi, stejně jako my v neděli :-).

Ingredience: 175 g žitné chlebové mouky (ne celozrnné), 175 g hladké mouky (nejlépe polosvětlé T 650), 150 g cukru moučka, 2 celá vejce (pokud jsou menší vejce + 1 žloutek), 10 g jedlé sody, 15 g perníkového koření Kotányi („Medový perník“; do perníčků pro děti postačí 10 g koření), 75 g medu, 25 g sádla, rovná lžíce kvalitního kakaa (jen pro barvu – nemusí být)

Postup:
Na podložce smícháme všechny navážené sypké suroviny – dbáme na to, aby se nám kypřidlo (soda) dostalo rovnoměrně do celého objemu. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme rozpuštěné vlažné sádlo, mírně rozehřátý (vždy tekutý) med a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme v pokojové teplotě alespoň 2 hodiny (nebo i do druhého dne) odpočinout zabalené v potravinové fólii.

Pak těsto rozvalujeme na ploše podsypané hladkou moukou. Tloušťka plátu závisí na velikosti tvarů: pro drobnější tvary cca 2 – 3 mm, pro větší tvary cca 5 mm. Tvary vykrajujeme vykrajovátky (lépe kovovými), nebo podle šablony rádélkem či speciálními noži. Vykrojené tvary klademe na vymazaný plech, nebo plech s pečícím papírem. Pečeme na 165 – 170 °C. Doba pečení je zhruba 15 – 20 minut (podle možností vaší trouby).
Po upečení a mírném vychladnutí potřeme směsí: žloutek + 1 lžíce studené vody. Perníčky tak získají krásný lesk.

Poleva na zdobení perníčků: 1 bílek – 30 g, 175 g moučkového cukru, 1 rovná lžička škrobu (bramborový, nebo kukuřičný), několik kapek citronové šťávy, potravinářské barvivo (nejlépe gelové)

Z bílku odstraníme pevnou bílou část, zvážíme jej a jeho váze přizpůsobíme množství cukru. Cukr 3 – 5 x prosijeme přes husté sítko. Z citronu vymačkáme šťávu a rovněž přecedíme. Do misky vložíme všechny suroviny a ručně vymícháme hladkou polevu (mícháme zhruba 15 min).

Část polevy (bílé či obarvené) naplníme do pevného sáčku bez spodního svaru a nad polevou pevně uzavřeme. U sáčku ustřihneme ostrými nůžkami velmi malý růžek. Zbylou polevu uchováváme v uzavíratelné nádobce, abychom ji mohli později naředit citronovou šťávou a použít na vyplňování ploch. Polevou ze sáčku vytvoříme konturu.

Po krátkém zaschnutí můžeme ohraničenou plochu vyplnit řidší polevou, kterou můžeme i přibarvit gelovým barvivem, nebo kakaem. S barvivem opatrně – je velmi koncentrované, dávkujeme párátkem. Barvičky jsou nyní k dostání i v běžných obchodech. S vyplněnou plochou můžeme pracovat hned – než zaschne (vkládání perliček, posypy, nebo batikování kontrastní polevou), nebo vyčkat jejího úplného vytvrdnutí a dodekorovat tón v tónu, nebo kontrastní barvou polevy.

Zdroj: chefparade.cz

Podobné články

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Smetanová zrmzlina a ovocný sorbet

Naprosto univerzální zmrzlina a navíc chutná. Smetanová zmrzlina potěší snad každého milovníka sametové chutě. Oproti tomu sorbet neobsahuje smetanu ani nic podobného. Jde o tu nejjednodušší verzi zmrzliny s úžasnou chutí. Sorbet je vhodný i pro malé děti. Celý článek

Melounová limonáda

Láska prochází žaludkem a nejlepší dárek je ten, který vyrobíte a ještě bude chutnat. Připravte tatínkům ke DNI OTCŮ tuto úžasnou, zdravou přírodní limonádu z melounu a jahod. Pro děti bez a pro rodiče může být s kapkou něčeho ostřejšího. Krásný den taťkové. Celý článek

Čokoládové dortíky

Upečte si s dětmi naprosto úžasné čokoládové dortíčky. Muffiny nebo spíše suflé dortíky jsou uvnitř vláčné a plné čokolády, jen se po nich zapráší. Jednoduchý recept s dokonalým výsledkem, tak šup, šup… Celý článek

Komentáře