Recept na skvělé perníčky

Datum přidání: 9. 12. 2015

Píše Jana

Díky účasti na akci Zdobení perníčků vám můžeme odtajnit recept na skvělé vánoční perníčky. Vy si tak můžete užít ve svých domovech té krásné vůně a spousty zábavy u společného tvoření s dětmi, stejně jako my v neděli.

Medové perníčky

Ingredience:

  • 175 g žitné chlebové mouky (ne celozrnné),
  • 175 g hladké mouky (nejlépe polosvětlé T 650),
  • 150 g cukru moučka,
  • 2 celá vejce (pokud jsou menší vejce + 1 žloutek),
  • 10 g jedlé sody,
  • 15 g perníkového koření Kotányi („Medový perník“; do perníčků pro děti postačí 10 g koření),
  • 75 g medu,
  • 25 g sádla,
  • rovná lžíce kvalitního kakaa (jen pro barvu – nemusí být)

 

Postup:

Na podložce smícháme všechny navážené sypké suroviny – dbáme na to, aby se nám kypřidlo (soda) dostalo rovnoměrně do celého objemu. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme rozpuštěné vlažné sádlo, mírně rozehřátý (vždy tekutý) med a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme v pokojové teplotě alespoň 2 hodiny (nebo i do druhého dne) odpočinout zabalené v potravinové fólii.

Pak těsto rozvalujeme na ploše podsypané hladkou moukou. Tloušťka plátu závisí na velikosti tvarů: pro drobnější tvary cca 2 – 3 mm, pro větší tvary cca 5 mm. Tvary vykrajujeme vykrajovátky (lépe kovovými), nebo podle šablony rádélkem či speciálními noži. Vykrojené tvary klademe na vymazaný plech, nebo plech s pečícím papírem. Pečeme na 165 – 170 °C. Doba pečení je zhruba 15 – 20 minut (podle možností vaší trouby).
Po upečení a mírném vychladnutí potřeme směsí: žloutek + 1 lžíce studené vody. Perníčky tak získají krásný lesk.

Poleva na zdobení perníčků: 1 bílek – 30 g, 175 g moučkového cukru, 1 rovná lžička škrobu (bramborový, nebo kukuřičný), několik kapek citronové šťávy, potravinářské barvivo (nejlépe gelové)

Z bílku odstraníme pevnou bílou část, zvážíme jej a jeho váze přizpůsobíme množství cukru. Cukr 3 – 5 x prosijeme přes husté sítko. Z citronu vymačkáme šťávu a rovněž přecedíme. Do misky vložíme všechny suroviny a ručně vymícháme hladkou polevu (mícháme zhruba 15 min).

Část polevy (bílé či obarvené) naplníme do pevného sáčku bez spodního svaru a nad polevou pevně uzavřeme. U sáčku ustřihneme ostrými nůžkami velmi malý růžek. Zbylou polevu uchováváme v uzavíratelné nádobce, abychom ji mohli později naředit citronovou šťávou a použít na vyplňování ploch. Polevou ze sáčku vytvoříme konturu.

Po krátkém zaschnutí můžeme ohraničenou plochu vyplnit řidší polevou, kterou můžeme i přibarvit gelovým barvivem, nebo kakaem. S barvivem opatrně – je velmi koncentrované, dávkujeme párátkem. Barvičky jsou nyní k dostání i v běžných obchodech. S vyplněnou plochou můžeme pracovat hned – než zaschne (vkládání perliček, posypy, nebo batikování kontrastní polevou), nebo vyčkat jejího úplného vytvrdnutí a dodekorovat tón v tónu, nebo kontrastní barvou polevy.

Podobné články

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem cukroví je sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí. Celý článek

Zahřeje a zasytí. Krémová polévka z růžičkové kapusty

Nastává ideální období na horké, krémové a především husté polévky. Pro děti ideálně rozmixované do hustoty kaše a doplněné o opečené kostičky housky nebo v tomto případě slaniny. Věděli jste, že růžičková kapusta obsahuje spoustu vitamínů a zahání stres? Celý článek

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Komentáře