
Možná je znáte jako potápníky nebo cukroví kynuté pod vodou. U nás nesmí chybět žádný rok. Já na nich miluji jejich drožďovou chuť, která se v ústech hladce snoubí se sladkou chutí moučkového cukru. Navíc jde o cukroví, se kterým vám krásně pomohou děti.
Vlastně vás (mimo výroby těsta) ani nebudou potřebovat. Nebojte se dát dětem do rukou vánoční vykrajovátka a nechte je, ať pustí uzdu své fantazii.
Na podvodníky potřebujete
- 20 dkg hrubé mouky
- 15 dkg tuku
- 2 dkg droždí
- 3 lžíce mléka
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení

Postup:
Všechny ingredience vložte do mísy a vypracujte v těsto. Dle potřeby přidejte mouku či mléko. Jakmile není těsto lepivé, udělejte z něj kouli, potopte jej pod vodu (já si napustím hrnec vlažnou vodou a do ní vložím těsto). Těsto si bude pod vodou kynout. Jakmile bude těsto připravené k vykrajování, vyplave na hladinu. Kynutí netrvá moc dlouho cca 15 minut.

Poté si pomoučněte vál, těsto vyválejte na 4mm vysokou placku (bude třeba dost mouky, protože těsto bude mokré a "oslizlé"). Vykrajujte vámi vybrané tvary, dejte na plech a poté pečte při 180°C zhruba 15 minut.
Po vyndání z trouby ještě teplé obalte v moučkovém cukru. Při obalování dávejte pozor, podvodníci jsou po upečení velmi křehcí.
Dle vlastní zkušenosti doporučuji péci tvary, které nemají slabé a vyčnívající části, ty se poté při obalování lámou (my takto pekli zvířátka a všechna skončila bez nohou a ocasů).
Potápníci nepotřebují "odležet", dají se jíst prakticky ihned z plechu. A vždy zmizí z táců rychlostí blesku.