Podvodníci... co to je? Rychlé a moc dobré vánoční cukroví

Datum přidání: 7. 12. 2017
Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Možná je znáte jako potápníky nebo cukroví kynuté pod vodou. U nás nesmí chybět žádný rok. Já na nich miluji jejich drožďovou chuť, která se v ústech hladce snoubí se sladkou chutí moučkového cukru. Navíc jde o cukroví, se kterým vám krásně pomohou děti.

Vlastně vás (mimo výroby těsta) ani nebudou potřebovat. Nebojte se dát dětem do rukou vánoční vykrajovátka a nechte je, ať pustí uzdu své fantazii.

Na podvodníky potřebujete

  • 20 dkg hrubé mouky
  • 15 dkg tuku
  • 2 dkg droždí
  • 3 lžíce mléka
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení

Na podvodníky potřebujete

Postup:

Všechny ingredience vložte do mísy a vypracujte v těsto. Dle potřeby přidejte mouku či mléko. Jakmile není těsto lepivé, udělejte z něj kouli, potopte jej pod vodu (já si napustím hrnec vlažnou vodou a do ní vložím těsto). Těsto si bude pod vodou kynout. Jakmile bude těsto připravené k vykrajování, vyplave na hladinu. Kynutí netrvá moc dlouho cca 15 minut.

Poté si pomoučněte vál, těsto vyválejte na 4mm vysokou placku (bude třeba dost mouky, protože těsto bude mokré a "oslizlé"). Vykrajujte vámi vybrané tvary, dejte na plech a poté pečte při 180°C zhruba 15 minut.

Po vyndání z trouby ještě teplé obalte v moučkovém cukru. Při obalování dávejte pozor, podvodníci jsou po upečení velmi křehcí.

Dle vlastní zkušenosti doporučuji péci tvary, které nemají slabé a vyčnívající části, ty se poté při obalování lámou (my takto pekli zvířátka a všechna skončila bez nohou a ocasů).

Potápníci nepotřebují "odležet", dají se jíst prakticky ihned z plechu. A vždy zmizí z táců rychlostí blesku.

Podobné články

Salát s čerstvým fenyklem a avokádem

Jedněmi milovaný, druhými zatracovaný, ale všichni se s ním setkáváme již v dětství. Fenykl je bylina využívaná od stvolu po semínka. Semínka se používají do čajů, při zavařování, do likérů. Stvol/bulva fenyklu je v našich podmínkách využívaná již méně. Celý článek

Píše redakce VYLETY-ZABAVA.CZ

Kam s dětmi na kole

Přišlo jaro a je čas vytáhnout kola a vyrazit na výlet! Přinášíme vám několik tipů na cyklostezky, kde se můžete bezpečně projet s celou rodinou. Celý článek

Masové rizoto s hráškem

Rizoto má spoustu možností přípravy a použitých ingrediencí. My jsme připravili takové, které mohou mít děti od 8 měsíců a pochutnají si i tatínkové. Celý článek

Komentáře