Podzimní polévka

Datum přidání: 15. 10. 2017
Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Na podzim je potřeba se jídlem pořádně zahřát! Ať už přijdete s dětmi o víkendu z procházky, hrabání listí, sbírání kaštanů, nebo prostě jen máte chuť na chutnou polévku, tak vám tato zeleninová vzpruha přijde vhod. Její barva se nápadně podobá spadenému listí, a to díky červené řepě, která polévce dodá červený nádech. Uvidíte, že se na ni děti hned vrhnou.

Místo klasických krutonů doporučuji nasypat do polévky směs semínek. Například lněná a chia semínka jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a slunečnicová semínka vám dodají hodnotné vitamíny, minerály a esenciální oleje.

Podzimní polévka

Ingredience:

  • 1 menší červená řepa
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 80 g červené čočky
  • 30 g másla
  • olivový olej
  • himalájská sůl
  • voda
  • semínka (chia, slunečnicová, sezamová, lněná)

 

Podzimní polévka

Postup:

Zeleninu oloupeme a umyjeme. Cibuli nakrájíme na drobné kousky, brambory a řepu na kostičky. Na rozpáleném másle v hrnci orestujeme cibulku, přidáme brambory, řepu a čočku a vše zalijeme vodou. Vody dáme tolik, aby bylo vše ponořené. Lehce osolíme a necháme vařit.

Zhruba po 15 minutách zkontrolujeme, zda je zelenina a čočka měkká. Pokud ano, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a případně dosolíme.

Při podávání pokapeme olivovým olejem a posypeme libovolnými semínky.

Podobné články

Píše Redakce VYLETY-ZABAVA.CZ

Kam na podzim když prší? Vyrazte s námi a nezmoknete

Je listopad, sezóna skončila a většina památek a dalších turistických objektů je již zavřena. Nezoufejte, existuje mnoho možnosti, kam vyrazit s dětmi i v tomto nevlídném období. Celý článek

Petra Holečková

Píše Petra Holečková

Podzimní péče o pleť. Dodejme jí jas a připravme na zimu

Podzim je období, kdybychom pleť měli připravit na zimní období a zároveň pleť zregenerovat po dlouho trvajícím létě. V letním období na pokožku působí negativní vlivy jako je intenzivní sluneční záření, klimatizace, slaná a chlorovaná voda. Celý článek

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Komentáře