Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Podzimní polévka

Datum přidání: 15. 10. 2017
Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Na podzim je potřeba se jídlem pořádně zahřát! Ať už přijdete s dětmi o víkendu z procházky, hrabání listí, sbírání kaštanů, nebo prostě jen máte chuť na chutnou polévku, tak vám tato zeleninová vzpruha přijde vhod. Její barva se nápadně podobá spadenému listí, a to díky červené řepě, která polévce dodá červený nádech. Uvidíte, že se na ni děti hned vrhnou.

Místo klasických krutonů doporučuji nasypat do polévky směs semínek. Například lněná a chia semínka jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a slunečnicová semínka vám dodají hodnotné vitamíny, minerály a esenciální oleje.

Podzimní polévka

Ingredience:

  • 1 menší červená řepa
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 80 g červené čočky
  • 30 g másla
  • olivový olej
  • himalájská sůl
  • voda
  • semínka (chia, slunečnicová, sezamová, lněná)

 

Podzimní polévka

Postup:

Zeleninu oloupeme a umyjeme. Cibuli nakrájíme na drobné kousky, brambory a řepu na kostičky. Na rozpáleném másle v hrnci orestujeme cibulku, přidáme brambory, řepu a čočku a vše zalijeme vodou. Vody dáme tolik, aby bylo vše ponořené. Lehce osolíme a necháme vařit.

Zhruba po 15 minutách zkontrolujeme, zda je zelenina a čočka měkká. Pokud ano, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a případně dosolíme.

Při podávání pokapeme olivovým olejem a posypeme libovolnými semínky.

Podobné články

Domácí lenošení občas neuškodí aneb odpočíváme pohodlně

V životě mohou nastat situace, kdy doma strávíme více času než obvykle. Nejčastěji nás z běžného životního tempa vyřadí onemocnění, ale může klidně jít jen o naše rozhodnutí prolenošit den bez nějakých valných aktivit. Celý článek

Vyrobte si doma dezinfekční gel na ruce

Díky koronaviru je nejen nedostatek roušek a respirátorů, ale také desinfekčních prostředků. A jak už to většinou bývá, co nelze sehnat v obchodě, snažíme se vyrobit svépomocí. Je to možné i v případě zmiňovaného dezinfekčního gelu k mytí rukou. Celý článek

Křupavý domácí chléb. Jiný už chtít nebudete

Tento recept máme vyzkoušený na spoustu variant, jednoduchý chlebík, s bylinkami, s oříšky... vždy vyšel na jedničku. Příprava zabere pár minut, kynutí je už delší, ale stojí to za to a nebudete litovat. Celý článek

Komentáře