Podzimní polévka

Datum přidání: 15. 10. 2017
Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Na podzim je potřeba se jídlem pořádně zahřát! Ať už přijdete s dětmi o víkendu z procházky, hrabání listí, sbírání kaštanů, nebo prostě jen máte chuť na chutnou polévku, tak vám tato zeleninová vzpruha přijde vhod. Její barva se nápadně podobá spadenému listí, a to díky červené řepě, která polévce dodá červený nádech. Uvidíte, že se na ni děti hned vrhnou.

Místo klasických krutonů doporučuji nasypat do polévky směs semínek. Například lněná a chia semínka jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a slunečnicová semínka vám dodají hodnotné vitamíny, minerály a esenciální oleje.

Podzimní polévka

Ingredience:

  • 1 menší červená řepa
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 80 g červené čočky
  • 30 g másla
  • olivový olej
  • himalájská sůl
  • voda
  • semínka (chia, slunečnicová, sezamová, lněná)

 

Podzimní polévka

Postup:

Zeleninu oloupeme a umyjeme. Cibuli nakrájíme na drobné kousky, brambory a řepu na kostičky. Na rozpáleném másle v hrnci orestujeme cibulku, přidáme brambory, řepu a čočku a vše zalijeme vodou. Vody dáme tolik, aby bylo vše ponořené. Lehce osolíme a necháme vařit.

Zhruba po 15 minutách zkontrolujeme, zda je zelenina a čočka měkká. Pokud ano, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a případně dosolíme.

Při podávání pokapeme olivovým olejem a posypeme libovolnými semínky.

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Píše Magda Kolmanová

Zaměřeno na dětské domečky a skrýše

Děti milují schovávání. Pokud jim chcete udělat opravdu radost, pořiďte jim do pokojíčku nebo na zahradu jejich vlastní skrýš, kde se budou moci zašít před dospěláckým světem a prožívat svá tajná dobrodružství. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Komentáře