Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Přírodní barvy na vajíčka z ovoce, zeleniny nebo koření

Datum přidání: 4. 4. 2015

Přírodní barvy na vajíčka z ovoce, zeleniny nebo koření

Barvení vajec, zvyk, který se drží od nepaměti a zábava pro děti, na kterou se těší jak holčičky, tak kluci, alespoň ti menší :-)

A pokud použijeme na vajíčka přírodní barvy, nemusíme se bát a opravdu vykouzlíme s dětmi spoustu zajímavých barev za minimální útratu a každé vajíčko bude příjemným překvapením.

Vejce, jako symbol plodnosti, bylo v minulosti barveno především červenou barvou, která byla a je barva lásky, života a smrti.

Přírodní barvy

Červená barva – odvar ze slupek z červené cibule nebo 1 červené řepy nebo 1 lžíce červené papriky

Žlutá barva – odvar ze 2 lžic kurkumy nebo šafránu nebo 5 mrkví (můžeme přidat kurkumu)

Fialová barva – odvar z borůvek

Hnědá barva – odvar ze slupek žluté cibule nebo černého čaje

Modrá barva – odvar z červeného zelí (cca 1/4 hlávky) nebo šťáva z červeného hroznového vína

Zelená barva – odvar ze špenátu nebo kopřiv nebo kmínu (světle zelená)

Postup barvení vajec

Každou z těchto věcí (klidně dejte víc zeleniny, koření, ať je barva intenzivnější) dáme do cca 0,5 litrů studené vody spolu s 1 lžička soli a vaříme asi 10-15 minut. Do odvaru přidáme 1 polévkovou lžíci bílého octa. Před použitím necháme vychladnout.

Čistá uvařená vajíčka vložíme do odvaru a necháme. Čím déle, tím více bude barva výraznější. Minimum je alespoň 10 minut, ale můžete nechat i 1 hodinu.

Pokud budete chtít něčím oživit, dojděte si natrhat lístky, přiložte na neobarvené, uvařené vejce, dejte do silonky, utáhněte a vložte do barviva. Nebo postačí jen voskovka.

Mramorové vejce docílíte tak, že do připravené barvy kápnete 2 – 3 kapky oleje a opět postupujeme stejně.

Obarvená vajíčka necháme oschnout a nakonec potřeme špekem nebo olejem.

Pěkné tvoření :-)

Podobné články

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Podvodníci... co to je? Rychlé a moc dobré vánoční cukroví

Možná je znáte jako potápníky nebo cukroví kynuté pod vodou. U nás nesmí chybět žádný rok. Já na nich miluji jejich drožďovou chuť, která se v ústech hladce snoubí se sladkou chutí moučkového cukru. Navíc jde o cukroví, se kterým vám krásně pomohou děti. Celý článek

Barbora

Píše Barbora

Batátovo-petrželová omáčka a dušené vepřové

Pro někoho možná zvláštní spojení batátu a petržele, ale po vyzkoušení se budete jen oblizovat. Tyto dvě suroviny vytvoří omáčku famózní chuti. Základ pokrmu je vhodný pro nejmenší děti (od 6 měsíců) od zavedení masa (batáty, petržel, vepřové). Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Podzimní polévka

Na podzim je potřeba se jídlem pořádně zahřát! Ať už přijdete s dětmi o víkendu z procházky, hrabání listí, sbírání kaštanů, nebo prostě jen máte chuť na chutnou polévku, tak vám tato zeleninová vzpruha přijde vhod. Celý článek

Komentáře