Rajská z rajčátek a pestrý salátek

Datum přidání: 31. 7. 2015

Rajská z rajčátek a pestrý salátek

Rajčatová sezóna je v plném proudu. Využijeme nejen je a připravíme si dobrůtky z našich sezonní suroviny, které chuťové buňky pohladí, energii a vitamíny dodají

Rajčatová omáčka s masovými kuličkami

Omáčka (na 5 porcí):

2 mrkve, 100 g celeru, 2 cibule, 4 rajčata, 140g rajský protlak, 30 g řepkového oleje, lžička cukru, 400 ml zeleninový vývar/voda, tymián, sůl

Masové kuličky:

300 g hovězího zadního (namletého ideálně doma nebo u řezníka), 2 šalotky nebo 1 cibule, 30 g cizrnové nebo jiné mouky, 20 g řepkového oleje, 2 vejce, lžíce sezamu, pepř

Nejprve si připravte omáčku. Na oleji osmahněte cibuli a na jemno pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte lžičku cukru a nechte zkaramelizovat. Rajčata nakrájejte na malé kousky a přidejte ke směsi. Přisypte tymián a trošku soli. Chvilku míchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Přiklopte a nechte vařit.

Mezitím si připravte masové kuličky. Troubu si rozehřejte na 180°C. Všechny ingredience promíchejte lžící. Já použila cizrnovou mouku, ale chápu, že ne každý ji má po ruce, takže můžete použít třeba nějakou celozrnnou. Na plech dejte pečící papír a dvěma lžícemi tvořte kuličky. Pečte 20 minut.

Chvilku předtím, než budou hotové kuličky, sundejte z plotny omáčku a rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka. Můžete podávat. Pokud kuličky nespotřebujete hned, přidejte je k omáčce, aby neoschly. Masové kuličky s rajskou omáčkou a rýží jsou skvělý oběd, ve kterém přijmete potřebnou energii ve zdravých potravinách.

Zdroj: Kolik energie, sacharidů, tuků jídlo obsahuje se dozvíte na blogu nehladu.cz

Jak uchovat potraviny fresh?

Salát tabbouleh

rajčata (1 kus na sobu) – nasekáme

bulgur (40 g na osobu) – připravíme podle návodu na obalu

petrželka (15 g na osobu) – nasekáme

Můžeme dochutit mátou nebo přidat jarní cibulku.

Zálivka – olivový olej a citronová šťáva, pepř, sůl dle chuti.

Vše promícháme a podáváme vychlazené. Salát výborně zasytí.

Petrželka obsahuje 4 násobně více vitamínu C než pomeranče, je bohatá na minerální látky a pomáhá odbourávat celulitidu.

Bulgur má výraznou vůni a oříškovou příchuť, jde o rozdrcená pšeničná zrna.

Rajčata obsahují plno vitamínů (A, C, D, K) atd. Pomáhají při zácpě, posilují nervovou soustavu.

Zdroj: http://www.restaurace-menu.cz/

Podobné články

Domácí ovocné přesnídávky

Ovocné přesnídávky jsou na denním jídelníčku našich nejmenších. V dnešním článku představíme pár receptů na vynikající domácí přesnídávky. Druh ovoce je jen na vás, pak už stačí vybrat variantu s cukrem, bez cukru, s pudinkem… Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Vynikající zelňačka s klobáskou

Polévka, která zahřeje a skvěle zasytí. U nás doma zelňačku milujeme, její kyslou chuť, hutnou konzistenci. V zimě je to polévka číslo jedna s gulášovou, ta vám také dodá plno síly... a děti ji mají moc rády. Celý článek

Barbora

Píše Barbora

Vynikající "hermelínová" pomazánka

Už plánujete pohoštění na poslední den v roce? Po cukroví, bramborovém salátu a smaženém kaprovi je fajn trochu tělu odlehčit. Vykouzlete lehkou ala hermelínovou pomazánku a jiné vynikající pohoštění, které je samozřejmě vhodné i pro děti. Recepty a zábava... Celý článek

Komentáře