Rozvíjejte finanční gramotnost – hry pro malé děti | Blog Mall.cz
Rozvíjejte finanční gramotnost – hry pro malé děti

Rozvíjejte finanční gramotnost – hry pro malé děti

Snad nám dáte za pravdu, že jakoukoliv schopnost či dovednost je nejlepší rozvíjet pomocí hry – zvláště pak u malých dětí. Také finanční gramotnost, ekonomické myšlení a podnikavost se dá rozvíjet hravě. Na trhu jsou různé deskové a on-line hry a také další pomůcky.

První hrou, kterou zvládnou již děti předškolního věku, je hra na obchod. Děti se díky této hře naučí, jak funguje prodej, a můžete je při tom učit, co má jakou hodnotu. Samozřejmě měly by umět počítat min. do deseti nebo aspoň znát čísla, jinak budete muset používat k placení např. různě velké hromádky mincí, kamínků apod. V každém hračkářství se dá dnes koupit pokladna s příslušenstvím a dokonce i různé druhy sortimentu. Zboží si můžete také sami vyrobit. Existuje také desková (karetní) „Hra na obchod“.

Pokud si s dětmi rádi povídáte nebo si s nimi chcete začít víc povídat, existuje k tomu nástroj, jak zavést téma k finanční gramotnosti. Jmenuje se Povídačky u kasičky. Jedná se o rodinnou komunikační hru, kde s dětmi rozeberete témata, jako bohatí vs. chudí, hodnoty, pomoc ostatním a děti si tak osvojí základní zdravé finanční návyky a navíc si rozvinou emoční inteligenci.

Jestliže máte rádi hry, které si sami vymyslíte, můžete hrát hry přímo založené na realitě – např. dvěma dětem dáte stejný obnos peněz a necháte je, aby nakoupily na večeři. U takové hry se myslím hodně pobavíte (kdo by chtěl jíst třeba jen samotné brambory? :-) ), bude však i hodně poučná – děti se naučí, jakou hodnotu mají jaké věci a že není vždy lehké koupit levně chutné jídlo.

Hry pro školní děti

Pro školní děti jsou pak dobré také hry typu Dostihy a sázky nebo Monopoly. Na tom se děti naučí základům podnikání a další principy obchodu. Dnes už tyto hry existují v různých variantách, které můžete vzít i na cesty. Za zmínku stojí také hra Oeconomica, která rozvíjí základní ekonomické myšlení.

>> Oblíbená hra Dostihy i sázky pro celou rodinu naleznete u nás na Mall.cz >>

Pro starší děti

Pro starší děti na přelomu základní a střední školy jsou pak vyvinuty již komplexní hry, jako je hra Cashflow nebo české hry Finanční svoboda a Uroboros – koloběh života. Tyto hry jsou složitější, je potřeba déle se věnovat proniknutí do pravidel, kopírují však dobře reálný život.

 

Existují také různé on-line hry, kde např. založíte nějaký podnik (různé typy – od kavárny po továrnu) a musíte se starat o jeho chod. V rámci těchto her děti proniknou do procesů jednotlivých typů podniků a často musí pracovat s podnikovými náklady a výnosy.

Více inspirace a informací k hrám můžete načerpat na Finanční gramotnost do škol.