Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Smetanová zrmzlina a ovocný sorbet

Datum přidání: 27. 7. 2017
Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Naprosto univerzální zmrzlina a navíc chutná. Smetanová zmrzlina potěší snad každého milovníka sametové chutě. Oproti tomu sorbet neobsahuje smetanu ani nic podobného. Jde o tu nejjednodušší verzi zmrzliny s úžasnou chutí. Sorbet je vhodný i pro malé děti.

Smetanová zmrzlina

Znáte to. Taková ta zmrzlina, co se hodí ke všemu. Naprosto univerzální. A navíc chutná.

Víte, co je velkou výhodu této zmrzliny? Že potěší snad každého. Určitě ty, co mají rádi zmrzliny s obsahem smetany která jim dodá sametovou chuť. A určitě potěší i vaše ratolesti.

Smetanová zmrzlina je chutná, lze ji ozdobit vším, co mají vaše děti rády, ať už jde o lesní ovoce, oříšky, kousky čokolády a nebo, pokud jim dovolíte hřešit, pak i lentilky, lze ji polít karamelovou polevou atd., fantazii a především chuti se meze nekladou.

Recept na smetanovou zmrzlinu

ingredience

  • 500 ml smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 vaječných žloutků
  • 100 g cukru

postup

Vyškrábaný vnitřek vanilkového lusku dejte do hrnce se smetanou a přiveďte k varu. Žloutky vyšlehejte s cukrem a poté přidejte k vařící se smetaně s vanilkou. Chvíli povařte a poté celou směs znovu našlehejte. Po vychladnutí směsi ji vlijte do zmrzlinovače, zmrzlinu přendejte do nádoby s víkem a dejte do mrazáku.

Výhodou domácí zmrzliny je fakt, že si znáte množství cukru, který je ve zmrzlině obsažen. A místo cukru můžete použít různé sirupy. Můžete tak z mlsání udělat poměrně "zdravou" záležitost.

Recept na smetanovou zmrzlinu

Pokud nemáte zmrzlinovač, nezoufejte, jde to i bez něj. Směs nalijte do uzavíratelné misky/krabičky a dejte do mrazáku. Během dvou hodin směs několikrát promíchejte (čím častěji, tím bude zmrzlina krémovější). Před servírováním zmrzlinu na chvíli vyndejte a nechte ji "povolit", pak se lépe servíruje.

A jako takový malý bonus vám prozradím recept na posypku z ovesných vloček, kterou můžete použít nejen na zmrzlinu. Stačí vám k tomu pouze ovesné vločky, oříšek másla, špetku skořice a špetku kardamomu. Na rozpálené pánvi opražíme ovesné vločky, přidáme máslo, skořici a kardamom. V pánvi promícháme a je hotovo.

Tak se do ní směle pusťte, jistě nebudete litovat. 

Ovocný sorbet 

Jde vlastně o tu nejjednodušší verzi zmrzliny. Minimum ingrediencí a maximální chuťový zážitek. Sorbet neobsahuje smetanu ani nic podobného. Jde vlastně o ovoce či ovocnou šťávu dochucenou cukrem.

Sorbet je vhodný i pro malé děti. Byl mi dokonce doporučen dětskou lékařkou jako skvělý pomocník při růstu zubů. Prostě se rozhodnete pro oblíbené ovoce vašeho dítěte, on pak ten studený sorbet té bolavé pusince od rostoucích zoubků krásně uleví. V takovém případě si můžete množství cukru ohlídat nebo nahradit vámi preferovaným sladidlem nebo úplně vynechat. Porce dáváme samozřejmě malé.

Já udělala sorbet z lesního ovoce a díky své lehké nakyslosti v horkém letním dni krásně osvěží.

Recept na ovocný sorbet

ingredience

  • 100  g cukr nebo jiné preferované sladidlo
  • 500  g ovoce (čerstvé, ale lze použít i mražené, v mém případě lesní směs)
  • 100 ml vody
  • 1 polévková lžíce bezinkového sirupu

postup

Ovoce rozmixujeme dohladka v pyré. Pokud jsou v ovoci pecičky a nechcete je mít v sorbetu, propasírujte pyré přes jemné sítko. Do hrnce vlijte vodu a vsypte cukr (či sladidlo) a lžíci bezinkové šťávy (ta tam být nemusí, ale dodá ovoci zajímavý chuťový šmrnc) a přiveďte k varu. Nechte vařit cca 5 minut, než vznikne cukrový rozvar. K tomuto rozvaru přidejte ovocnou směs. Nechte chvíli prohřát, po vychlazení dejte do zmrzlinovače. A už si jen užívejte tu úžasnou chuť.

Recept na ovocný sorbet

Aby děti ovocná zmrzlina bavila i očima, vyrobila jsem barevné kornoutky. Do sklenky jsem dala trochu vody a cukr v poměru 2:1, cukr mícháním ve vodě rozpustila. Poté jsem mašlovačkou nanášela cukrovou vodu na kornoutky na místa, kde jsem chtěla mít barevné sypání. Tato natřená místa jsem poté posypala barevným sypáním a nechala zaschnout.

Podobné články

Melounová limonáda

Láska prochází žaludkem a nejlepší dárek je ten, který vyrobíte a ještě bude chutnat. Připravte tatínkům ke DNI OTCŮ tuto úžasnou, zdravou přírodní limonádu z melounu a jahod. Pro děti bez a pro rodiče může být s kapkou něčeho ostřejšího. Krásný den taťkové. Celý článek

Čokoládové dortíky

Upečte si s dětmi naprosto úžasné čokoládové dortíčky. Muffiny nebo spíše suflé dortíky jsou uvnitř vláčné a plné čokolády, jen se po nich zapráší. Jednoduchý recept s dokonalým výsledkem, tak šup, šup… Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Citronový beránek

Bez beránka Velikonoce nejsou :) už máte svůj oblíbený recept? Vyzkoušejte tento prověřený, nejen na beránka dobrý. A zkuste beránka s polevou. Děti rády pomohou a beránka dozdobí vlastnoruční polevou – citronovou, pomerančovou nebo čokoládovou… Celý článek

Komentáře