Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Šťavnatá hovězí sekaná s čočkou (od 8 měsíců)

Datum přidání: 10. 1. 2020

Spolupracujeme s Máma v kuchyni

Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority.

Naopak, vše, co jde při servírování omatlat v kečupu, děti milují, proto si myslím, že pokud do sekané zakamuflujete trošku té luštěniny, nesáhnete vedle po stránce výživové ani chuťové.

Na 1 bochánek sekané

  • 500 g hovězího mletého masa (určitě může být i mix)
  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce hladké mouky (může být špaldová)
  • 1 vejce
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • majoránka a sůl dle chuti

Na 1 bochánek sekané

Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte naopak najemno. Obojí dejte do velké mísy a přijdete mleté maso, syrovou červenou čočku, vejce a mouku. Dle chuti dolaďte solí a kořením a poté prohnětejte v kompaktní hmotu. Tu uplácejte do tvaru šišky a položte na pečící papír nebo vymazaný plech. Pečte v troubě na 180°C přibližně hodinu – dle zkušeností s vlastní troubou,  aby se vám sekaná nevysušila.

Do této sekané nedávám strouhanku a jen malé množství mouky. Jednak proto, že hovězí maso je samo o sobě méně šťavnaté, a druhak také proto, že část tekutiny nasaje i červená čočka. Dle libosti můžete sekanou dochutit třeba ještě červenou cibulí, česnekem, hořčicí, zelenými bylinkami nebo čímkoliv dalším. Já jsem se ale snažila o co nejvíce osekanou verzi, kterou budete moci dát i nejmenším dětem.

EDIT RECEPTU: Část maminek, která recept zkoušela, mi psala zpětnou vazbu s tím, že mají čočku v sekané částečně či úplně tvrdou. Může to nejspíše být různou tučností masa (tzn. kolik pak pustí šťávy), rozdíl možná může být i v jednotlivých druzích či značkách čočky (některé jsou možná měkčí a vaří se kratší dobu). Pokud si nejste jistá, doporučuju před použitím čočku spařit a nechat v horké vodě krátce stát. Pomoci by mělo i přikrytí pekáče víkem a podlití troškou vody, aby se sekaná pekla „v páře“. Budu ráda, když i přes tento trabl na recept nezanevřete, protože by to byla škoda. 😉 

Dětská specifika:

  • Červená čočka je vhodná od 8 měsíců, stejně tak i zavedení lepku doporučujeme někdy v tomto období. Recept tedy řadím právě proto do kategorie od 8 měsíců.
  • Pozor na cibuli, je hůře stravitelná a může nadýmat, nedávejte ji tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
  • Dětem do 1 roku samozřejmě nesolíme a šetříme i s kořením.

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Podzimní polévka z červené řepy

Na podzim je potřeba se jídlem pořádně zahřát! Ať už přijdete s dětmi o víkendu z procházky, hrabání listí, sbírání kaštanů, nebo prostě jen máte chuť na chutnou polévku, tak vám tato zeleninová vzpruha přijde vhod. Celý článek

Zdravé svačinky pro naše nejmenší

Ať už plánujeme jídelníček dětí dopředu nebo daný den, nesmíme zapomenout na svačiny. Svačina by měla být pestrá, zdravá a plná živin a samozřejmě také musí dětem chutnat, což nám děti umí pěkně ztížit. Celý článek

Tvarohové šátečky a koláčky bez kynutí plněné jablíčky

Nic moc počasí, ven se dostaneme málo, v lednici pár popadaných jablíček. Tak jsme se pustili do pečení. Základ byla dušená jablíčka ala povidla. Nejdřív jsme udělaly zdravější variantu šátečků z tvarohového těsta a jelikož nám ala povidla Celý článek

Komentáře