Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Šťavnatá hovězí sekaná s čočkou (od 8 měsíců)

Datum přidání: 10. 1. 2020

Spolupracujeme s Máma v kuchyni

Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority.

Naopak, vše, co jde při servírování omatlat v kečupu, děti milují, proto si myslím, že pokud do sekané zakamuflujete trošku té luštěniny, nesáhnete vedle po stránce výživové ani chuťové.

Na 1 bochánek sekané

  • 500 g hovězího mletého masa (určitě může být i mix)
  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce hladké mouky (může být špaldová)
  • 1 vejce
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • majoránka a sůl dle chuti

Na 1 bochánek sekané

Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte naopak najemno. Obojí dejte do velké mísy a přijdete mleté maso, syrovou červenou čočku, vejce a mouku. Dle chuti dolaďte solí a kořením a poté prohnětejte v kompaktní hmotu. Tu uplácejte do tvaru šišky a položte na pečící papír nebo vymazaný plech. Pečte v troubě na 180°C přibližně hodinu – dle zkušeností s vlastní troubou,  aby se vám sekaná nevysušila.

Do této sekané nedávám strouhanku a jen malé množství mouky. Jednak proto, že hovězí maso je samo o sobě méně šťavnaté, a druhak také proto, že část tekutiny nasaje i červená čočka. Dle libosti můžete sekanou dochutit třeba ještě červenou cibulí, česnekem, hořčicí, zelenými bylinkami nebo čímkoliv dalším. Já jsem se ale snažila o co nejvíce osekanou verzi, kterou budete moci dát i nejmenším dětem.

EDIT RECEPTU: Část maminek, která recept zkoušela, mi psala zpětnou vazbu s tím, že mají čočku v sekané částečně či úplně tvrdou. Může to nejspíše být různou tučností masa (tzn. kolik pak pustí šťávy), rozdíl možná může být i v jednotlivých druzích či značkách čočky (některé jsou možná měkčí a vaří se kratší dobu). Pokud si nejste jistá, doporučuju před použitím čočku spařit a nechat v horké vodě krátce stát. Pomoci by mělo i přikrytí pekáče víkem a podlití troškou vody, aby se sekaná pekla „v páře“. Budu ráda, když i přes tento trabl na recept nezanevřete, protože by to byla škoda. 😉 

Dětská specifika:

  • Červená čočka je vhodná od 8 měsíců, stejně tak i zavedení lepku doporučujeme někdy v tomto období. Recept tedy řadím právě proto do kategorie od 8 měsíců.
  • Pozor na cibuli, je hůře stravitelná a může nadýmat, nedávejte ji tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
  • Dětem do 1 roku samozřejmě nesolíme a šetříme i s kořením.

Podobné články

Domácí lenošení občas neuškodí aneb odpočíváme pohodlně

V životě mohou nastat situace, kdy doma strávíme více času než obvykle. Nejčastěji nás z běžného životního tempa vyřadí onemocnění, ale může klidně jít jen o naše rozhodnutí prolenošit den bez nějakých valných aktivit. Celý článek

Vyrobte si doma dezinfekční gel na ruce

Díky koronaviru je nejen nedostatek roušek a respirátorů, ale také desinfekčních prostředků. A jak už to většinou bývá, co nelze sehnat v obchodě, snažíme se vyrobit svépomocí. Je to možné i v případě zmiňovaného dezinfekčního gelu k mytí rukou. Celý článek

Křupavý domácí chléb. Jiný už chtít nebudete

Tento recept máme vyzkoušený na spoustu variant, jednoduchý chlebík, s bylinkami, s oříšky... vždy vyšel na jedničku. Příprava zabere pár minut, kynutí je už delší, ale stojí to za to a nebudete litovat. Celý článek

Komentáře