Štědrovečerní rybka pečená v krustě s bramborovým pyré

Datum přidání: 19. 12. 2018

Už se to blíží, děti odpočítávají... přípravy vrcholí. Dárečky už máme pod střechou, cukroví napečené a poslední tečkou bude štědrovečerní večeře. Hledáte inspiraci nebo máte klasiku a rádi byste malou změnu? Nemusíte se bát ryby, vyberte bez kostí a bez vůně.

Nechali jsme si poradit v jedné pražské rybárně. Na doporučení jsme si odnesli lososa, lososovitého pstruha, halibuta a tresku. Ale klidně můžete vyzloušet i sumečka afrického nebo okouna nislkého. Stačí zajít tam, kde tomu rozumí a všichni si pochutnají.

Rybí filet v krustě s bramborovým pyré

Rybí filet v krustě

  • rybí filety (losos, lososovitý pstruh, treska, halibut)
  • strouhanku (na každý filet menší hrstičku)
  • česnek (množství podle chuti)
  • citronovou šťávu
  • máslo
  • bylinky (dle chuti, pro děti lépe méně aromatické, hladkolistá petrželka, pažitka)
  • cibuli (může být červená nebo méně štiplavá šalotka)
  • sůl, pepř (na ryby je dobrý citronový pepř)
  • případně koření dle chuti

Bramborové pyré

  • brambory
  • brokolici
  • máslo
  • kysaná smetana nebo jogurt
  • dle potřeby mléko
  • sůl, pepř

Pokud se bojíte, že brokolice u vás doma neprojde, použijte hrášek.

 

Rybí filet v krustě s bramborovým pyré

Postup

Dáme vařit oloupané brambory a brokolici.

Rybí filety omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a okořeníme. Připravíme si pekáček, na dno dáme máslo, na to pokrájenou cibuli (na proužky nebo kolečka) a naskládáme rybu.

Strouhanku smícháme spolu s nasekanými bylinkami a utřeným česnekem. Touto směsí "přikryjeme" každý filet, stačí v tenké vrstvě, aby strouhanka vytvořila křupavou krustu. Rozpustíme máslo a tím přelijeme postupně každou rybu. Pekáček zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut (můžeme dle potřeby podlévat vodou), poté odklopíme a dopečeme křupavou kůrčičku. Čas se odvíjí od druhu ryby a velikosti.

Brambory s brokolicí umixujeme do hladka, přidáme jogurt, sůl, pepř, máslo. Mléko přidáváme jen minimálně, aby pyré bylo spíše hutnější, spíše kašovité. My jsme část brambor a brokolici jen rozšťouchali. 

Teď už jen nazdobíme na talíři a dobrou chuť.

Vyzkoušeli jsme všechny uvedené ryby a ani jedné nelze nic vytknout. Každá měla něco do sebe, jemné masíčko, spolu s křupavou strouhankou ovouněnou bylinkami. Rybu skvěle doplňuje příloha s trošičku nakyslou chutí. Moc dobré.

Podobné články

Mirka z LITTLE DESIGN

Píše Mirka z LITTLE DESIGN

2 v 1. Sourozenci v 1 dětském pokoji

Při plánování dětského pokoje pro dva nebo více sourozenců řešíme vnitřní dispozici z vícero hledisek. Základem zůstává společný herní prostor, který je velmi důležitý. Spací koutek naopak skýtá potřebné osobní soukromí, ať už se jedná o mladšího a staršího,.. Celý článek

Píše redakce VYLETY-ZABAVA.CZ

Jarní výlety na zříceniny hradů

Přichází jaro a to je ideální čas navštívit některou z mnoha volně přístupných zřícenin v Česku. Díky tomu, že stromy ještě nejsou obalené listím, tak jsou mnohé zříceniny lépe viditelné než v létě. Celý článek

Banánové lívance bez mouky

Lívance nebo palačinky se zmrzlinou, ovocem, čokoládou... Pro děti jedno z oblíbených jídel, které mohou stále. Vyzkoušejte zdravější alternativu a společně si připravte banánové lívance, stačí 3 základní ingredience a pochoutku máte na světě. Celý článek

Komentáře