Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Štědrovečerní rybka pečená v krustě s bramborovým pyré

Datum přidání: 19. 12. 2018

Už se to blíží, děti odpočítávají... přípravy vrcholí. Dárečky už máme pod střechou, cukroví napečené a poslední tečkou bude štědrovečerní večeře. Hledáte inspiraci nebo máte klasiku a rádi byste malou změnu? Nemusíte se bát ryby, vyberte bez kostí a bez vůně.

Nechali jsme si poradit v jedné pražské rybárně. Na doporučení jsme si odnesli lososa, lososovitého pstruha, halibuta a tresku. Ale klidně můžete vyzloušet i sumečka afrického nebo okouna nislkého. Stačí zajít tam, kde tomu rozumí a všichni si pochutnají.

Rybí filet v krustě s bramborovým pyré

Rybí filet v krustě

  • rybí filety (losos, lososovitý pstruh, treska, halibut)
  • strouhanku (na každý filet menší hrstičku)
  • česnek (množství podle chuti)
  • citronovou šťávu
  • máslo
  • bylinky (dle chuti, pro děti lépe méně aromatické, hladkolistá petrželka, pažitka)
  • cibuli (může být červená nebo méně štiplavá šalotka)
  • sůl, pepř (na ryby je dobrý citronový pepř)
  • případně koření dle chuti

Bramborové pyré

  • brambory
  • brokolici
  • máslo
  • kysaná smetana nebo jogurt
  • dle potřeby mléko
  • sůl, pepř

Pokud se bojíte, že brokolice u vás doma neprojde, použijte hrášek.

 

Rybí filet v krustě s bramborovým pyré

Postup

Dáme vařit oloupané brambory a brokolici.

Rybí filety omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a okořeníme. Připravíme si pekáček, na dno dáme máslo, na to pokrájenou cibuli (na proužky nebo kolečka) a naskládáme rybu.

Strouhanku smícháme spolu s nasekanými bylinkami a utřeným česnekem. Touto směsí "přikryjeme" každý filet, stačí v tenké vrstvě, aby strouhanka vytvořila křupavou krustu. Rozpustíme máslo a tím přelijeme postupně každou rybu. Pekáček zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut (můžeme dle potřeby podlévat vodou), poté odklopíme a dopečeme křupavou kůrčičku. Čas se odvíjí od druhu ryby a velikosti.

Brambory s brokolicí umixujeme do hladka, přidáme jogurt, sůl, pepř, máslo. Mléko přidáváme jen minimálně, aby pyré bylo spíše hutnější, spíše kašovité. My jsme část brambor a brokolici jen rozšťouchali. 

Teď už jen nazdobíme na talíři a dobrou chuť.

Vyzkoušeli jsme všechny uvedené ryby a ani jedné nelze nic vytknout. Každá měla něco do sebe, jemné masíčko, spolu s křupavou strouhankou ovouněnou bylinkami. Rybu skvěle doplňuje příloha s trošičku nakyslou chutí. Moc dobré.

Podobné články

Venku není nuda a dětem prospívá. Proč je vytáhnout do přírody?

Vzpomínáte si ještě, jak vypadaly dny, když jste byli malí? Velmi pravděpodobně jste běhali před domem, hráli si na hřišti a lezli po stromech. A teď si sáhněte do svědomí – jak tráví čas venku vaše děti? Nejsou náhodou více času doma než v přírodě? Celý článek

Melounové hranolky a okurková polévka

Letní hodování by mělo být určitě osvěžující, a to tyto dvě mňamky splňují na 100 %. Plánujete grilování a chcete doplnit o svěží zobání a předkrm? Pak určitě vyzkoušejte dnešní recepty. Celý článek

S dětmi pod stan? Žádný problém, jen nezapomeňte na dobré vybavení

Pokud jste dobrodružnější povahy a rádi byste vyrazili pod stan i s malými dětmi, nemusíte se bát. Jen je třeba dodržovat určité zásady a na výlet se připravit. Celý článek

Komentáře