Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Střevní potíže dokážou potrápit. Jak se jim vyhnout?

Datum přidání: 11. 7. 2017

Průjem může někdy potkat každého z nás. Nemusí jít hned o nemoc, přesto je to vždy velmi nepříjemná záležitost jak po zdravotní stránce, tak i z hlediska společenského, protože nás prakticky vyřadí z jakékoli zábavy. Na co si dát pozor teď v létě, kdy jsou střevní obtíže častější než jindy a jak ochránit děti?

To, že nejrůznější střevní potíže řešíme nejčastěji v létě, má jednoduchý důvod. Vlastně jich je více, ale často spolu souvisejí. To co nesvědčí nám dospělým, mnohonásobně nesvědčí dětem.

 

Je horko a to potravinám nesvědčí

V teple se potraviny zkrátka kazí rychleji. A to i ty trvanlivé nebo takové, které běžně nepotřebují být skladovány vyloženě v chladu. Nicméně je opravdu rozdíl, jestli nakupujete ovoce a zeleninu, natož třeba sýry či uzeniny, na farmářském trhu na jaře, nebo v létě. Obzvlášť stánkový prodej je v tomto ošidný, zboží může ležet celý den na sluníčku a hnilobné procesy se rozjedou naplno.

Samostatnou kapitolou jsou pak potraviny, které podléhají zkáze rychle i za normálních okolností. Třeba nejrůznější pochoutkové saláty, chlebíčky s majonézou, další produkty s vejci. Těm se v létě zkuste nejlépe úplně vyhnout. Kupříkladu salmonela, nemoc, pro kteoru je průjem typický, mívá často původ právě v těchto potravinách.

 

Je sezóna zmrzliny a nápojů s ledem

Zmrzlina se sice vyrábí denně čerstvá, ale jestli to tak opravdu je, jestli jsou použitá vejce kvalitní a především jestli jsou všechny přístroje na její výrobu dokonale čisté, to u stánku na ulici nezjistíte. Nejlepší je chodit k prověřenému zmrzlináři a nebo si nekupovat zmrzlinu, ale mražené nanuky.

Problémem bývá také led v nápojích. V létě ho ve většině restaurací přidají do sklenice takřka automaticky. Lepší je ale požádat o nápoj vychlazený pouze v lednici a led odmítnout. Ve zmrzlé vodě bakterie přežívají dlouho a nikdy nevíte, odkud voda pochází, kde byl led skladován, kolikrát roztál a opět zmrzl.

 

Grilujeme a pořádáme jeden večírek za druhým

Léto je sezóna grilování a zahradních party. S tím se pojí dvě potenciální rizika. Jednak maso, které nakládáme a marinujeme. Je potřeba, aby bylo čerstvé, uložené opravdu v chladu (což třeba na chatě s miniaturní ledničkou někdo řeší tím, že dá mísu s masem na verandu, a to opravdu nestačí!) a grilované do druhého dne. Rozmyslete si také nákup v supermarketu, kde nabízejí maso již naložené v marinádě a připravené na gril. Kontroly České potravinářské inspekce už nejednou odhalily, že jde o nejčastější trik prodejců, jak se zbavit prošlého či zkaženého masa. Raději si kupte opravdu čerstvé kvalitní maso od lokálního řezníka a zpracujete si ho sami.

Druhým rizikem je pak samotný fakt, že na večerních posezeních se toho sní a vypije mnoho. Kombinace bývají někdy doslova "vražedné" a následná nevolnost, ať už žaludeční, nebo střevní, je jen logickou reakcí organismu, který nedokáže takové množství a pelmel pochutin dostatečně strávit. Naštěstí takovýto průjem bývá jednorázový, tělo se pročistí a o žádný zdravotní problém se nejedná.

 

Je čas dovolených - a v cizině sníme leccos

Snad nejčastěji nás ovšem střevní potíže potrápí na dovolené. "Faraonova pomsta" přitom nepotkává jen návštěvníky Egypta, ale všechny turisty bez rozdílu destinace. Důvod je jednoduchý. Čím exotičtější místo dovolené, tím větší rozdíly ve stravě. Naše zažívání není zvyklé na odlišné potraviny, někdy i jejich úpravu, ostrost koření.

Zároveň si ale dost často nedokážeme poručit střídmost, chceme všechno ochutnat, tláskáme doslova páté přes deváté v kombinacích, nad kterými domorodec kroutí hlavou. A nemusí to být jen pouliční lahůdky v chudých uličkách Indie. Průjem snad ještě častěji potká návštěvníky luxusních pětihvězdičkových hotelů, kteří nedokážou odolat prohýbajícím se stolům plným jídla a v rámci programu all inclusive do sebe ládují vše, co jim přijde pod ruku.

Známou radou cestovatelům však také je, aby si důsledně hlídali pití místní vody a raději se mu vyhnuli. Nezřídka bývá kontaminovaná a nebo je sice zdravotně nezávadná, ale její složení je jiné, než na jaké je středoevropské zažívání zvyklé. Jistotou je pít pouze balenou vodu a i v restauraci objednávat pouze originálně zabalené nápoje v láhvi, nic rozlévaného.

Vyhýbat se místní vodě znamená také čistit si zuby vodou z láhve, nikoli tou tekoucí z kohoutku v hotelu. A v neposlední řadě myslete na to, že ovoce a zeleninu, které se k vám dostanou třeba v salátovém bufetu, kuchaři myli pod vodou. I tady hrozí riziko. Zlatá poučka zní - z ovoce a zeleniny jez jen to, co jde oloupat.

Jak se tedy průjmu pokud možno vyhnout?

  • Jezte střídmě a jednoduše. Nekombinujte příliš mnoho jídel najendou
  • Hlídejte si zdroj potravin a jejich správné skladování
  • Upřednostňujte mražené nanuky před zmrzlinou
  • Vyhýbejte se ledu v nápojích
  • Dbejte na zvýšenou hygienu před každým jídlem, noste u sebe například dezinfekční gel na ruce
  • V zahraničí se přesvědčte o zdravotní nezávadnosti místní vody, v případě pochybností konzumujte pouze balenou a nejezte ovoce a zeleninu, které se musí mýt

Jaké léky pomohou?

Základem je staré dobré živočišné uhlí, které na sebe váže všechny škodliviny ve střevech. Průjmu vás sice nezbaví, nebo aspoň ne hned, ale úlevu přece jen přinese a především pomáhá střeva čistit a léčit. Můžete ho užívat dle potřeby bez ohledu na původ průjmu.

Endiaron se nasazuje u infekčního průjmu a měl by rychle pomoci. Je potřeba dodržovat přesné dávkování.

Pokud neznáte přesnou příčinu střevních potíží, nebo jste si jistí, že jde jen o následek většího hodování, a především potřebujte průjem rychle zarazit, sáhnete pravděpodobně po imodiu, loperonu nebo smectě. Ty průjem neléčí, zastavují však příznaky a měly by přinést velmi rychlou úlevu. Pokud se však průjem po odeznění jejich účinku vrátí, zvažte návštěvu lékaře.

Průjem může být potenciálně nebezpečný hlavně kvůli hrozbě dehydratace (zejména u dětí!). Nezapomínejte proto dostatečně pít, například slazený čaj, minerálky či iontové nápoje pro doplnění potřebných minerálů.  

Podobné články

Mgr. Eva Kolesová

Píše Mgr. Eva Kolesová

Jak pomoci dítěti s procvičováním správné výslovnosti hlásek CSZ A ČŠŽ

Správná výslovnost hlásek CSZ a ČŠŽ se vyvíjí mezi čtvrtým a pátým rokem věku. Když se výslovnost hlásek vyvíjí podle normy, naučí se dítě nejdříve vyslovovat ČŠŽ. Až potom se se spontánně tvoří CSZ. Celý článek

Biomatky jsou ženy, které chtějí zdravou rodinu i domácnost. Co všechno se snaží změnit

Trend zdravého životního stylu je stále na vzestupu. Ve zdravém duchu, v co nejvíce přírodním, přirozeném, se snaží žít i současné maminky dětí. V různých oblastech života se vrací k dřívějším technikám…Co vše mění a kde se přizpůsobují přírodnímu životu? Celý článek

Vlasta Polách

Píše Vlasta Polách

Moje dítě se mnou není v bezpečí. Víte, jak na první pomoc u dětí

Často se na mě obrací maminky malých dětí a s hrůzou v očích mi vypráví svůj příběh. Jak Péťa vběhl pro míč na silnici, jak Lucinka spadla z houpačky, jak Saša našla nezamčenou skříňku s léky... Co mají všechny hrůzné zážitky společné? Celý článek

Komentáře