Švestkový koláč a domácí švestková povidla

Datum přidání: 16. 9. 2016
Jana Duffková

Píše Jana Duffková

Švestky a jejich sezona je tu. Šťavnaté ovoce, které nejen že výborně chutná, ale také pomáhá. Po staletí známý, pro děti ideální „lék“, při zácpě :-). Konzumují se čerstvé plody, sušené nebo tepelně upravené na sladko i slano. Dnes přinášíme dva recepty na povidla a vynikají koláč, jako od babičky :-).

 

Švestkový koláč s drobenkou

Ingredience

  • švestky podle chuti cca 400 g
  •  pšeničná mouka polohrubá 300g do těsta + 50g na žmolenku
  • cukr krupice 200g do těsta + 50g na žmolenku
  • Hera 100g do těsta + 40g na žmolenku
  • mléko 200 ml
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

 

Video recept, jak na švestkový koláč najdete tu.

 

Švestková povidla


INGREDIENCE (asi na 6 skleniček):

  • 2 kg vypeckovaných švestek
  • 900 g cukru
  • 140 ml octa
  • 2 celé skořice
  • Rum (Tuzemák)

 

POSTUP:

  1. Vypeckované švestky pokrájejte a dejte je do hrnce spolu s cukrem a octem. Vše dobře promíchejte a nechte 24 hod odstát při pokojové teplotě.
  2. Po 24 hodinách přidejte skořici, postavte na sporák a na velkém plamenu vařte hodinu. Vařte včetně vody, kterou švestky pustily a octa, který jste přidali včera.
  3. Povidla často míchejte a po hodině vaření plamen snižte. Vařte další 2 hodiny.
  4. Do vyvařených sklenic nejprve přidejte trošku rumu a plňte je horkými povidly.
  5. Ještě švestková horká povidla ve sklenici zavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte stát do vychladnutí.

 

POZOR: Během vaření povidla prskají, obzvlášť při míchání, tak dávejte pozor, abyste se neopařili. Navic se skoro vždy připálí ke dnu, takže sváteční hrnce nechte stranou a počítejte s pár dny odmáčení (lehké připálení ale povidlům dodá na chuti). Zatím jsme nepřišli na to, jak nad tímto problémem vyzrát :)

 

Zdroj: chefblog.cz, autor: www.popecenicko.cz

Podobné články

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem cukroví je sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí. Celý článek

Zahřeje a zasytí. Krémová polévka z růžičkové kapusty

Nastává ideální období na horké, krémové a především husté polévky. Pro děti ideálně rozmixované do hustoty kaše a doplněné o opečené kostičky housky nebo v tomto případě slaniny. Věděli jste, že růžičková kapusta obsahuje spoustu vitamínů a zahání stres? Celý článek

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Komentáře