Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Švestkový koláč a domácí švestková povidla

Datum přidání: 16. 9. 2016
Jana Duffková

Píše Jana Duffková

Švestky a jejich sezona je tu. Šťavnaté ovoce, které nejen že výborně chutná, ale také pomáhá. Po staletí známý, pro děti ideální „lék“, při zácpě :-). Konzumují se čerstvé plody, sušené nebo tepelně upravené na sladko i slano. Dnes přinášíme dva recepty na povidla a vynikají koláč, jako od babičky :-).

 

Švestkový koláč s drobenkou

Ingredience

  • švestky podle chuti cca 400 g
  •  pšeničná mouka polohrubá 300g do těsta + 50g na žmolenku
  • cukr krupice 200g do těsta + 50g na žmolenku
  • Hera 100g do těsta + 40g na žmolenku
  • mléko 200 ml
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

 

Video recept, jak na švestkový koláč najdete tu.

 

Švestková povidla


INGREDIENCE (asi na 6 skleniček):

  • 2 kg vypeckovaných švestek
  • 900 g cukru
  • 140 ml octa
  • 2 celé skořice
  • Rum (Tuzemák)

 

POSTUP:

  1. Vypeckované švestky pokrájejte a dejte je do hrnce spolu s cukrem a octem. Vše dobře promíchejte a nechte 24 hod odstát při pokojové teplotě.
  2. Po 24 hodinách přidejte skořici, postavte na sporák a na velkém plamenu vařte hodinu. Vařte včetně vody, kterou švestky pustily a octa, který jste přidali včera.
  3. Povidla často míchejte a po hodině vaření plamen snižte. Vařte další 2 hodiny.
  4. Do vyvařených sklenic nejprve přidejte trošku rumu a plňte je horkými povidly.
  5. Ještě švestková horká povidla ve sklenici zavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte stát do vychladnutí.

 

POZOR: Během vaření povidla prskají, obzvlášť při míchání, tak dávejte pozor, abyste se neopařili. Navic se skoro vždy připálí ke dnu, takže sváteční hrnce nechte stranou a počítejte s pár dny odmáčení (lehké připálení ale povidlům dodá na chuti). Zatím jsme nepřišli na to, jak nad tímto problémem vyzrát :)

 

Zdroj: chefblog.cz, autor: www.popecenicko.cz

Podobné články

Kinder mléčné řezy bez mouky

Rychlá, sladká dobrota, kterou vykouzlíte opravdu během chviličky. Je to zdravější varianta kinder mléčného řezu. Děti ji budou zbožňovat. Obměňovat můžete náplň přidáním banánu, místo šlehačky dát zakysanou smetanu nebo přidat maliny... Celý článek

4 letní zeleninové drinky, které si děti zamilují

Pokud hledáte zdravé osvěžení pro děti, zkuste místo přeslazených ovocných limonád dát přednost domácím zeleninovým nápojům. Na rozdíl od ovoce totiž neobsahují tak velké množství fruktózy, a navíc do dětí dostanete i zeleninu, kterou by normálně nesnědly. Celý článek

Domácí špagety s "červenou" omáčkou, ricottou a kuřecím masíčkem

Také se vám stalo, že jste svým dětičkám slíbili špagety a ejhle, ve spíži nejsou, tak... Tak se vezmou jiné těstoviny, vždyť to není problém a vynikající omáčka vše doladí. U nás doma to problém byl a velký a tak jsem se vrhla na rychlo domácí špagety Celý článek

Komentáře