Švestkový koláč a domácí švestková povidla

Datum přidání: 16. 9. 2016
Jana Duffková

Píše Jana Duffková

Švestky a jejich sezona je tu. Šťavnaté ovoce, které nejen že výborně chutná, ale také pomáhá. Po staletí známý, pro děti ideální „lék“, při zácpě :-). Konzumují se čerstvé plody, sušené nebo tepelně upravené na sladko i slano. Dnes přinášíme dva recepty na povidla a vynikají koláč, jako od babičky :-).

 

Švestkový koláč s drobenkou

Ingredience

  • švestky podle chuti cca 400 g
  •  pšeničná mouka polohrubá 300g do těsta + 50g na žmolenku
  • cukr krupice 200g do těsta + 50g na žmolenku
  • Hera 100g do těsta + 40g na žmolenku
  • mléko 200 ml
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

 

Video recept, jak na švestkový koláč najdete tu.

 

Švestková povidla


INGREDIENCE (asi na 6 skleniček):

  • 2 kg vypeckovaných švestek
  • 900 g cukru
  • 140 ml octa
  • 2 celé skořice
  • Rum (Tuzemák)

 

POSTUP:

  1. Vypeckované švestky pokrájejte a dejte je do hrnce spolu s cukrem a octem. Vše dobře promíchejte a nechte 24 hod odstát při pokojové teplotě.
  2. Po 24 hodinách přidejte skořici, postavte na sporák a na velkém plamenu vařte hodinu. Vařte včetně vody, kterou švestky pustily a octa, který jste přidali včera.
  3. Povidla často míchejte a po hodině vaření plamen snižte. Vařte další 2 hodiny.
  4. Do vyvařených sklenic nejprve přidejte trošku rumu a plňte je horkými povidly.
  5. Ještě švestková horká povidla ve sklenici zavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte stát do vychladnutí.

 

POZOR: Během vaření povidla prskají, obzvlášť při míchání, tak dávejte pozor, abyste se neopařili. Navic se skoro vždy připálí ke dnu, takže sváteční hrnce nechte stranou a počítejte s pár dny odmáčení (lehké připálení ale povidlům dodá na chuti). Zatím jsme nepřišli na to, jak nad tímto problémem vyzrát :)

 

Zdroj: chefblog.cz, autor: www.popecenicko.cz

Podobné články

Bára

Píše Bára

Nepečený tvarohový dort s třešňovým pyré

Ideální letní dort, který vás osvěží. Spojení tvarohu, sladkých třešní a sušenek... naprosto famózní a skvělá kombinace. Vyzkoušejte a nebudete chtít jiný. Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Komentáře