Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Datum přidání: 8. 12. 2018

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem tohoto cukroví je samozřejmě sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí.

Světlé šlehačkové sádlovky

Ingredience

  • 20 dkg sádla
  • 1 smetana (smetana na šlehání nebo 12% smetana)
  • 30 dkg hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • cukr moučka a s vanilkou na obalení

 

Světlé šlehačkové sádlovky

Postup

Ze sádla (pokojové teploty), smetany a mouky vypracujeme nelepivé těsto, dle potřeby můžeme přidat mouku nebo naopak trochu sádla. Necháme 30 minut odpočinout. Na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku, při pečení nabude a vykrajujeme tvary. Přendáme na pečící papír, pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 7 minut. Teplé obalíme v cukru.

Kakaové sádlovky

Ingredience

  • 15 dkg sádla
  • 18 dkg hladké mouky
  • 8 dkg kakaa
  • 10 dkg cukru moučky
  • rybízová nebo jiná marmeláda
  • mandle

Kakaové sádlovky

Postup

Z mouky, sádla (pokojové teploty), kakaa a cukru vytvoříme hladké nelepivé těsto, které necháme min. 30 minut, lépe do druhého dne, v lednici odpočinout (těsto dáme do potravinové folie, pytlíku). Z těsta děláme kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a pomocí vařečky (druhou stranou) děláme do středu důlky. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut. Necháme vychladnout a plníme marmeládou.

Pokud budete dávat mandle, ty nejdříve oloupejte a zapíchejte do kuliček, poté pečte. 

Podobné články

Bára mamapocket

Píše Bára mamapocket

Do čeho zabalit svačinku a recept na domácí kokosové mléko

Svačinky si teď vozíme v krásné SKIP HOP krabičce se zvířátkem. Krabička je velká tak akorát na dětský oběd, nebo velkou svačinu. Je v ní schovaná ještě jedna menší krabička, to se určitě hodí. Celý článek

Věděli jste, že čekanka je plná vitamínů? Vyzkoušejte recept na zapečenou čekanku

Zelenina, která se právě v zimních měsících dá koupit snad v každém obchodě. Jen ji dost často míjíme, protože nevíme…, ale to je chyba. Čekanka obsahuje mnoho potřebných látek pro náš organismus. Celý článek

Spolupracujeme s Máma v kuchyni

Šťavnatá hovězí sekaná s čočkou (od 8 měsíců)

Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Celý článek

Komentáře