Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

TOP 6 receptů na svačinky pro děti do 1 roku

Datum přidání: 26. 9. 2019

Ať už je vaše miminko kojené nebo ne, od ukončeného 6. měsíce by se mělo začít seznamovat s prvními chutěmi. Dostat do dětí první příkrmy nebývá však úplně jednoduché, a tak si vůbec nemusíte dělat hlavu z toho, že jednou sní dítě určenou porci celou a jindy ochutná tak maximálně první lžičku a tu ještě celou vyplivne. Období prvních příkrmů většinou tolik neuspokojuje výživové potřeby miminka, jako spíš vede k osvojení nových chutí a také motorických schopností.

Od ukončeného šestého měsíce můžete začít mixovat různé druhy ovoce a zeleniny, přidávat obiloviny a bílkoviny. Zatímco chutě dospělých už jsou zvyklé na určité kombinace, děti si stravovací návyky teprve tvoří, proto se nebojte podávat netradiční chuťové kombinace, které však dodají potřebné živiny. V následující části připojujeme 6 kombinací na chutná a pestrá jídla.

Červené pyré z řepy a borůvek

Dejte do kastrůlku vařit vodu, přidejte 1 menší oloupanou a nakrájenou řepu a vařte, dokud řepa nezměkne. Poté přidejte ještě jeden až dva nakrájené banány a hrnek čerstvých nebo i mražených borůvek. Spolu ještě chvíli povařte, následně tuhou část rozmixujte na hladké pyré. Směs můžete případně naředit vodou z kastrůlku či mateřským mlékem.

Sladká rýže s mrkví a jogurtem

V kastrůlcích vařte zhruba deset minut 2 nakrájené mrkve a půl hrnku hnědé, případně bílé rýže do měkka (dle návodu). V mixéru následně smíchejte rýži, mrkev, 100 g bílého jogurtu řeckého typu, lžíci rozinek a špetku skořice a kmínu.

Pyré z lososa a kapusty

Asi 15 minut pečte na plechu 100 g lososa s kůží dolů, po upečení kůži odstraňte. Mezitím si namočte lžíci rozinek do vroucí vody a nechte odstát. V kastrůlku povařte dva hrnky nakrájených kapustových listů. Všechny uvedené suroviny pak mixujte spolu s trochou řeckého jogurtu, přidat můžete také špetku sušeného kopru.

Pyré z ananasu, manga a ovesných vloček

Smíchejte a rozmixujte menší hrnek vařených ovesných vloček, 100 g řeckého jogurtu, hrst nakrájeného čerstvého ananasu a stejné množství oloupaného manga.

Směs z jahod, řepy a avokáda

Menší uvařenou řepu mixujte s oloupaným avokádem a hrnkem očištěných jahod.

Krůtí maso s dýní a broskví

Povařte do změknutí dvě hrsti dýně hokkaido (nemusíte ji loupat, ale nakrájejte ji na menší kostky). V pánvi ohřejte olivový olej, přidejte 100 g krůtího masa a trochu vodu, maso uvařte do změknutí. V mixéru následně smíchejte dýni, maso, půlku čerstvé neloupané broskve a špetku skořice a zázvoru.

Všechny výše uvedené recepty by dětem měly vystačit na 1-3 porce, množství, které nesní můžete uchovat do druhého dne v lednici, případně je zmrazte na jednotlivé porce až na tři měsíce.

Podobné články

Učíme se poznávat barvy. Jak a kdy začít s učením barev?

Poznávání barev patří mezi dovednosti, které se děti učí zvládnout velmi brzy. U předškoláků se pak předpokládá, že poznají širokou škálu barev a často z toho bývají například u zápisu do první třídy děti zkoušeny. Jak a kdy tedy začít s učením barev? Celý článek

Křupavý domácí chléb. Jiný už chtít nebudete

Tento recept máme vyzkoušený na spoustu variant, jednoduchý chlebík, s bylinkami, s oříšky... vždy vyšel na jedničku. Příprava zabere pár minut, kynutí je už delší, ale stojí to za to a nebudete litovat. Celý článek

Jakou zdravou svačinku vzít pro děti na výlet a co dalšího by nemělo chybět

Nakrájet jablíčko, banán, připravit mandarinku, meloun, papriku, okurku… výčet by byl velký, co vše můžeme dětem vzít jako svačinku. Ale kam s tím, aby se z ovoce nebo zeleniny nestala kaše? Celý článek

Komentáře