Tradice: linecké cukroví, kapr nebo jiná rybka...

Datum přidání: 16. 12. 2015
bistrosezona.blogspot.com
bistrosezona.blogspot.com

Linecké cukroví je tradice, která stejně jako ryba a bramborový salát patří k Vánocům. Víte jak nejen linecké skladovat? Kapr, ryba, ne všemi oblíbená a pro děti je někdy lepší zvolit „voňavější“ alternativu nebo máme radu, jak kapra provonět. Kdo by nemiloval bramborový salát, vyzkoušejte ke klasice i zdravější variantu :-)

Jak skladovat cukroví?

  • Vše, co je vyrobeno z čokolády nebo má čokoládovou polevu dejte do sucha a chladu. Nejlépe do uzavřené nádoby do lednice.
  • Linecké (neplněné), sušenky a vanilkové rohlíčky patří do sucha! Skladujte je v krabicích – papírových nebo plastových.
  • Plněné a slepované cukroví uchovávejte v chladu, uložte je do papírových krabic, které postavte na balkon nebo na verandu.
  • Veškeré cukroví dejte dál od ostatních potravin a dobře je izolujte hlavně od sýrů a uzenin.

Linecké cukroví

  • 440 g prosáté hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 300 g změklého másla
  • 1 vejce
  • Jemně nastrouhaná kůra z citronu
  • Moučkový cukr na poprášení
  • Zavařenina

Pracovní postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte cukr, máslo, citron a kůru z citronu. Zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do folie a uložte na hodinu do lednice. Těsto postupně rozvalujte na plát tenký 2 mm a vykrajujte tvary.  Do poloviny z nich vypíchněte menším vykrajovátkem středy aby při slepení byla vidět náplň. Dejte tvary na plechy s pečícím papírem. Rozehřejte troubu na 175 ° C a pečte do růžova zhruba 10 minut. Nechte zchladnout na plechu. Slepujte náplní a zlehka pocukrujte moučkovým cukrem.

Co udělat pro to, aby kapr nebyl cítit rybinou?

Dětem kapr moc nechutná, protože nevoní. Jak to udělat, aby ryba nebyla tak cítit?

  • Kapra, kterého jste stáhli a zbavili šupin naložte hned ráno na Štědrý den do voňavého nálevu: nakrájejte mrkev, petržel, celer a cibuli, přidejte pepř, bobkový list a nové koření, zakápněte citronem a octem, nálev svařte, nechte vychladnout a poté do něj vložte rybí porce. Nechte několik hodin odpočívat.
    A kdo přeci jen raději volí jinou rybku, zkuste naše recepty na pstruha nebo lososa.


Pstruh na rozmarýnu

2 pstruzi, citronová šťáva, 50 g másla, sůl, mletý bílý pepř, petrželová nať, pažitka, rozmarýn

Vykuchané pstruhy omyjte, pokapejte citronovou šťávou, potřete máslem smíchaným se solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Nechejte odstát v chladu asi půl hodiny. Pak pstruhy vložte do pekáče a pečte je ve vyhřáté troubě.

Losos na citronovém pepři

Filety lososa okořeňte citronovým pepřem a nechejte aspoň půl hodiny odpočinout. Poté dejte na pánev rozpustit kousek másla a lososa na něm orestujte.

K lososu se výborně hodí bramborovo-celerová kaše s kurkumou

5 velkých brambor, 1 menší celer, máslo, mléko, kurkuma, limetka. Oškrabejte brambory, celer a povařte do měkka. Poté vše rozmačkejte s máslem, přidejte nasekanou pažitku, kurkumu, teplé mléko a udělejte kaši. Předtím než budete jídlo servírovat, přelijte ještě lososa máslem.

Zdroj: restaurace-menu.cz a rybarnypraha.cz

Podobné články

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Štědrovečerní rybka pečená v krustě s bramborovým pyré

Už se to blíží, děti odpočítávají... přípravy vrcholí. Dárečky už máme pod střechou, cukroví napečené a poslední tečkou bude štědrovečerní večeře. Hledáte inspiraci nebo máte klasiku a rádi byste malou změnu? Nemusíte se bát ryby, vyberte bez kostí a bez vůně. Celý článek

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem cukroví je sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí. Celý článek

Komentáře