Tradice: linecké cukroví, kapr nebo jiná rybka...

Datum přidání: 16. 12. 2015
bistrosezona.blogspot.com
bistrosezona.blogspot.com

Linecké cukroví je tradice, která stejně jako ryba a bramborový salát patří k Vánocům. Víte jak nejen linecké skladovat? Kapr, ryba, ne všemi oblíbená a pro děti je někdy lepší zvolit „voňavější“ alternativu nebo máme radu, jak kapra provonět. Kdo by nemiloval bramborový salát, vyzkoušejte ke klasice i zdravější variantu :-)

Jak skladovat cukroví?

  • Vše, co je vyrobeno z čokolády nebo má čokoládovou polevu dejte do sucha a chladu. Nejlépe do uzavřené nádoby do lednice.
  • Linecké (neplněné), sušenky a vanilkové rohlíčky patří do sucha! Skladujte je v krabicích – papírových nebo plastových.
  • Plněné a slepované cukroví uchovávejte v chladu, uložte je do papírových krabic, které postavte na balkon nebo na verandu.
  • Veškeré cukroví dejte dál od ostatních potravin a dobře je izolujte hlavně od sýrů a uzenin.

Linecké cukroví

  • 440 g prosáté hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 300 g změklého másla
  • 1 vejce
  • Jemně nastrouhaná kůra z citronu
  • Moučkový cukr na poprášení
  • Zavařenina

Pracovní postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte cukr, máslo, citron a kůru z citronu. Zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do folie a uložte na hodinu do lednice. Těsto postupně rozvalujte na plát tenký 2 mm a vykrajujte tvary.  Do poloviny z nich vypíchněte menším vykrajovátkem středy aby při slepení byla vidět náplň. Dejte tvary na plechy s pečícím papírem. Rozehřejte troubu na 175 ° C a pečte do růžova zhruba 10 minut. Nechte zchladnout na plechu. Slepujte náplní a zlehka pocukrujte moučkovým cukrem.

Co udělat pro to, aby kapr nebyl cítit rybinou?

Dětem kapr moc nechutná, protože nevoní. Jak to udělat, aby ryba nebyla tak cítit?

  • Kapra, kterého jste stáhli a zbavili šupin naložte hned ráno na Štědrý den do voňavého nálevu: nakrájejte mrkev, petržel, celer a cibuli, přidejte pepř, bobkový list a nové koření, zakápněte citronem a octem, nálev svařte, nechte vychladnout a poté do něj vložte rybí porce. Nechte několik hodin odpočívat.
    A kdo přeci jen raději volí jinou rybku, zkuste naše recepty na pstruha nebo lososa.


Pstruh na rozmarýnu

2 pstruzi, citronová šťáva, 50 g másla, sůl, mletý bílý pepř, petrželová nať, pažitka, rozmarýn

Vykuchané pstruhy omyjte, pokapejte citronovou šťávou, potřete máslem smíchaným se solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Nechejte odstát v chladu asi půl hodiny. Pak pstruhy vložte do pekáče a pečte je ve vyhřáté troubě.

Losos na citronovém pepři

Filety lososa okořeňte citronovým pepřem a nechejte aspoň půl hodiny odpočinout. Poté dejte na pánev rozpustit kousek másla a lososa na něm orestujte.

K lososu se výborně hodí bramborovo-celerová kaše s kurkumou

5 velkých brambor, 1 menší celer, máslo, mléko, kurkuma, limetka. Oškrabejte brambory, celer a povařte do měkka. Poté vše rozmačkejte s máslem, přidejte nasekanou pažitku, kurkumu, teplé mléko a udělejte kaši. Předtím než budete jídlo servírovat, přelijte ještě lososa máslem.

Zdroj: restaurace-menu.cz a rybarnypraha.cz

Podobné články

Kinder mléčné řezy bez mouky

Rychlá, sladká dobrota, kterou vykouzlíte opravdu během chviličky. Je to zdravější varianta kinder mléčného řezu. Děti ji budou zbožňovat. Obměňovat můžete náplň přidáním banánu, místo šlehačky dát zakysanou smetanu nebo přidat maliny... Celý článek

4 letní zeleninové drinky, které si děti zamilují

Pokud hledáte zdravé osvěžení pro děti, zkuste místo přeslazených ovocných limonád dát přednost domácím zeleninovým nápojům. Na rozdíl od ovoce totiž neobsahují tak velké množství fruktózy, a navíc do dětí dostanete i zeleninu, kterou by normálně nesnědly. Celý článek

Domácí špagety s "červenou" omáčkou, ricottou a kuřecím masíčkem

Také se vám stalo, že jste svým dětičkám slíbili špagety a ejhle, ve spíži nejsou, tak... Tak se vezmou jiné těstoviny, vždyť to není problém a vynikající omáčka vše doladí. U nás doma to problém byl a velký a tak jsem se vrhla na rychlo domácí špagety Celý článek

Komentáře