Tradice: linecké, kapr a bramborový salát

Datum přidání: 16. 12. 2015

Píše Zuzana Komůrková

Tradice: linecké, kapr a bramborový salát

Linecké cukroví je tradice, která stejně jako ryba a bramborový salát patří k Vánocům. Víte jak nejen linecké skladovat? Kapr, ryba, ne všemi oblíbená a pro děti je někdy lepší zvolit „voňavější“ alternativu nebo máme radu, jak kapra provonět. Kdo by nemiloval bramborový salát, vyzkoušejte ke klasice i zdravější variantu :-)

Jak skladovat cukroví?

  • Vše, co je vyrobeno z čokolády nebo má čokoládovou polevu dejte do sucha a chladu. Nejlépe do uzavřené nádoby do lednice.
  • Linecké (neplněné), sušenky a vanilkové rohlíčky patří do sucha! Skladujte je v krabicích – papírových nebo plastových.
  • Plněné a slepované cukroví uchovávejte v chladu, uložte je do papírových krabic, které postavte na balkon nebo na verandu.
  • Veškeré cukroví dejte dál od ostatních potravin a dobře je izolujte hlavně od sýrů a uzenin.

Linecké cukroví

  • 440 g prosáté hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 300 g změklého másla
  • 1 vejce
  • Jemně nastrouhaná kůra z citronu
  • Moučkový cukr na poprášení
  • Zavařenina

Pracovní postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte cukr, máslo, citron a kůru z citronu. Zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do folie a uložte na hodinu do lednice. Těsto postupně rozvalujte na plát tenký 2 mm a vykrajujte tvary.  Do poloviny z nich vypíchněte menším vykrajovátkem středy aby při slepení byla vidět náplň. Dejte tvary na plechy s pečícím papírem. Rozehřejte troubu na 175 ° C a pečte do růžova zhruba 10 minut. Nechte zchladnout na plechu. Slepujte náplní a zlehka pocukrujte moučkovým cukrem.

Co udělat pro to, aby kapr nebyl cítit rybinou?

Dětem kapr moc nechutná, protože nevoní. Jak to udělat, aby ryba nebyla tak cítit?

  • Kapra, kterého jste stáhli a zbavili šupin naložte hned ráno na Štědrý den do voňavého nálevu: nakrájejte mrkev, petržel, celer a cibuli, přidejte pepř, bobkový list a nové koření, zakápněte citronem a octem, nálev svařte, nechte vychladnout a poté do něj vložte rybí porce. Nechte několik hodin odpočívat.
    A kdo přeci jen raději volí jinou rybku, zkuste naše recepty na pstruha nebo lososa.

Pstruh na rozmarýnu

2 pstruzi, citronová šťáva, 50 g másla, sůl, mletý bílý pepř, petrželová nať, pažitka, rozmarýn

Vykuchané pstruhy omyjte, pokapejte citronovou šťávou, potřete máslem smíchaným se solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Nechejte odstát v chladu asi půl hodiny. Pak pstruhy vložte do pekáče a pečte je ve vyhřáté troubě.

Losos na citronovém pepři

Filety lososa okořeňte citronovým pepřem a nechejte aspoň půl hodiny odpočinout. Poté dejte na pánev rozpustit kousek másla a lososa na něm orestujte.

K lososu se výborně hodí bramborovo-celerová kaše s kurkumou

5 velkých brambor, 1 menší celer, máslo, mléko, kurkuma, limetka. Oškrabejte brambory, celer a povařte do měkka. Poté vše rozmačkejte s máslem, přidejte nasekanou pažitku, kurkumu, teplé mléko a udělejte kaši. Předtím než budete jídlo servírovat, přelijte ještě lososa máslem.

Zdroj: restaurace-menu.cz a rybarnypraha.cz

Bramborový salát s červenou čočkou

Brambory, červená čočka, řapíkatý celer, červená cibule, jablko, jablečný ocet, petrželka, sůl, pepř, Dobrá nálada – směs koření a květů od Sonnentor, olej

Brambory uvaříme ve slupce, slijeme, nakrájíme na kostičky. Jablko také nakrájíme na malé kostičky a řapíkatý celer na plátky. Červenou čočku uvaříme – cca 15 minut postačí. Zálivku připravíme smícháním lžíce oleje, lžíce jablečného octa, soli, pepře a nakrájené petrželky. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli nakrájenou na větší proužky, brambory na něm opečeme dozlatova, pak přidáme čočku a promícháme. Do mísy dáme směs brambor a čočky z pánve, přidáme jablko, celer a zalijeme zálivkou. Můžeme podávat teplé i vychlazené.

 

Podobné články

Bára

Píše Bára

Nepečený tvarohový dort s třešňovým pyré

Ideální letní dort, který vás osvěží. Spojení tvarohu, sladkých třešní a sušenek... naprosto famózní a skvělá kombinace. Vyzkoušejte a nebudete chtít jiný. Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Komentáře