Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Datum přidání: 15. 6. 2016

Píše Jana

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Vůně ovocných knedlíků mi připomíná dětství. Každé léto jsem týden z prázdnin trávila se sestrou a bratrancem u babičky. Vyvařovala samé dobrůtky a sladké bylo pro nás děti to NEJ… 

Trochu jsem knedlíky přizpůsobila dnešní hektické době a urychlila přípravu :-) věřím, že se bude líbit. Na chuti je výsledek stále stejně dokonalý.

Jsou sladké, ale osvěžující a hlavně děsně dobré. Omáčku můžete připravit i studenou…

Co jste možná nevěděli: jahody snižují horečku, posilují metabolismus, obsahují vitamíny A, B, C a E.  Doporučují se při léčbě zánětů, obsahují veliké množství vody a vlákniny.

 

INGREDIENCE NA KNEDLÍČKY (pro 4 osoby):

  • Kůra z jednoho citronu
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 4 vejce

INGREDIENCE NA JAHODOVOU OMÁČKU:

  • 600 g jahod
  • 1 smetana (33%)
  • Pár lístků máty
  • Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

POSTUP:

  1. Všechny ingredience na knedlíčky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
  2. Hojně si pomoučněte val a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.
  3. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
  4. Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 knedlíčků.
  5. Až vyplavou na povrch, jsou hotové a dírkovanou naběračkou je můžete vyndat.
  6. Stejně pokračujte i s dalšími knedlíčky. (Nevaříme všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
  7. Než budou hotové knedlíčky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
  8. Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte knedlíčky a vše ozdobte čerstvou mátou.

TIP: K podávání tvarohových knedlíčků s jahodovou omáčkou se hodí také zakysaná smetana, jogurt, nebo mascarpone. Celé jídlo vám lahodně zjemní. Pokud neholdujete studeným ovocným omáčkám, můžete si připravit i horkou. Je to jednoduché. Stačí rozvařit jahody s troškou cukru a na závěr je zjemnit šlehačkou.

Podobné články

Bára

Píše Bára

Nepečený tvarohový dort s třešňovým pyré

Ideální letní dort, který vás osvěží. Spojení tvarohu, sladkých třešní a sušenek... naprosto famózní a skvělá kombinace. Vyzkoušejte a nebudete chtít jiný. Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Komentáře