V hlavní roli jablíčka a recepty z jablek

Datum přidání: 8. 10. 2015

Jablka jsou ovoce, které v kuchyni můžeme pestře využít. Přímá konzumace, do sladkých dezertů, „omáčky“ k slaným pokrmům (chutney), do čaje na kašel, odšťavněná – jablečný mošt, sušená….

Jablka mají vysoký obsah vlákniny, jsou výtečným zdrojem vitamínu C, přírodního cukru, pektinů, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Posilují imunitní systém, čistí střeva, posilují dásně.

A znáte přísloví „One aplle a day, keep doctors away“, ...

Jablečné chutney

  • 4 pokrájená jablka
  • 1 nasekaná cibule
  • šťáva z 1 citronu
  • 50 – 100 g cukru dle chuti
  • sůl, pepř
  • 6 lžic octa, ale opět se řiďte dle své chuti

Do „klasického“ pikantního chutney patří: česnek 5 větších stroužků, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, chilli papričky (asi 3 kusy – opět dle chuti), hřebíček 3 kusy, rozinky.

Všechny ingredience dáme do hrnce a vaříme do změknutí, poté rozmixujeme a plníme do skleniček.

Jablečné chutney

Cibulový čaj s jablkem proti kašli a rýmě

0,5 litru vody, 2 cibule, 2 jablka, hrst majoránky, med  může dráždit, pak tedy použijeme cukr, citrusy k dochucení

Do vody přidáme cibuli a jablka,  přivedeme k varu a na mírném pohni povaříme cca 5 – 10 minut. Stáhneme a vhodíme hrst majoránky, kterou necháme louhovat 10 minut. Poté scedíme, přidáme med a šťávu z citrusů. Na rýme je vhodné čaj nejen pít, ale i inhalovat.

Smoothie s jablíčkem a hruškou

250 ml jablečného džusu z čerstvých jablek, hruška, hrst kadeřávku (druh kapusty), čerstvá máta podle chuti, 250 ml vody.
Hrušku, kadeřávek, mátu vhoďte do mixéru, zalijte vodou a čerstvým jablečným džusem a dobře rozmixujte.

Smoothie špenátové s jablkem

2 jablka - můžeme použít čerstvou jabvlečnou šťávu, 2 hrsti baby špenátu, 1 hruška, 2 hrsti hroznového vína, 1⁄2 salátové okurky, 1 řapík celeru, 150 - 200 ml vody.
Veškeré ingredience vhoďte do mixéru, zalijte vodou a dobře rozmixujte.

Výborná je i ryba s jablečným pyré a lokši.

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Hovězí páj s kedlubnou

Vařit pro všechny je někdy obtíž, pro děti nesolené, bez výrazných chutí, tatínek zase rád něco ostřejšího... a maminka, ta se přizpůsobí. Nemusíte vařit několik jídel, stačí mít dobrý recept a je vyhráno. Tento recept je vhodný pro děti od 7 měsíců. Celý článek

Komentáře