V hlavní roli jablíčka a recepty z jablek

Datum přidání: 8. 10. 2015

Jablka jsou ovoce, které v kuchyni můžeme pestře využít. Přímá konzumace, do sladkých dezertů, „omáčky“ k slaným pokrmům (chutney), do čaje na kašel, odšťavněná – jablečný mošt, sušená….

Jablka mají vysoký obsah vlákniny, jsou výtečným zdrojem vitamínu C, přírodního cukru, pektinů, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Posilují imunitní systém, čistí střeva, posilují dásně.

A znáte přísloví „One aplle a day, keep doctors away“, ...

Jablečné chutney

  • 4 pokrájená jablka
  • 1 nasekaná cibule
  • šťáva z 1 citronu
  • 50 – 100 g cukru dle chuti
  • sůl, pepř
  • 6 lžic octa, ale opět se řiďte dle své chuti

Do „klasického“ pikantního chutney patří: česnek 5 větších stroužků, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, chilli papričky (asi 3 kusy – opět dle chuti), hřebíček 3 kusy, rozinky.

Všechny ingredience dáme do hrnce a vaříme do změknutí, poté rozmixujeme a plníme do skleniček.

Jablečné chutney

Cibulový čaj s jablkem proti kašli a rýmě

0,5 litru vody, 2 cibule, 2 jablka, hrst majoránky, med  může dráždit, pak tedy použijeme cukr, citrusy k dochucení

Do vody přidáme cibuli a jablka,  přivedeme k varu a na mírném pohni povaříme cca 5 – 10 minut. Stáhneme a vhodíme hrst majoránky, kterou necháme louhovat 10 minut. Poté scedíme, přidáme med a šťávu z citrusů. Na rýme je vhodné čaj nejen pít, ale i inhalovat.

Smoothie s jablíčkem a hruškou

250 ml jablečného džusu z čerstvých jablek, hruška, hrst kadeřávku (druh kapusty), čerstvá máta podle chuti, 250 ml vody.
Hrušku, kadeřávek, mátu vhoďte do mixéru, zalijte vodou a čerstvým jablečným džusem a dobře rozmixujte.

Smoothie špenátové s jablkem

2 jablka - můžeme použít čerstvou jabvlečnou šťávu, 2 hrsti baby špenátu, 1 hruška, 2 hrsti hroznového vína, 1⁄2 salátové okurky, 1 řapík celeru, 150 - 200 ml vody.
Veškeré ingredience vhoďte do mixéru, zalijte vodou a dobře rozmixujte.

Výborná je i ryba s jablečným pyré a lokši.

Podobné články

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Štědrovečerní rybka pečená v krustě s bramborovým pyré

Už se to blíží, děti odpočítávají... přípravy vrcholí. Dárečky už máme pod střechou, cukroví napečené a poslední tečkou bude štědrovečerní večeře. Hledáte inspiraci nebo máte klasiku a rádi byste malou změnu? Nemusíte se bát ryby, vyberte bez kostí a bez vůně. Celý článek

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem cukroví je sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí. Celý článek

Komentáře