Vitamíny z přírody: pampeliškový a sedmikráskový med

Datum přidání: 27. 4. 2015

Bílé a žluté barvy je díky kvetoucím rostlinám v tomto období kolem nás plno. Ale nemusí tu být jen pro okrasu, můžeme je využít a krásu a zdraví nám přinesou. Pro děti bude zábava kytičky natrhat a později si je připravit k jídlu.

Pampeliška, smetanka lékařská, očista pro tělo

Květy na med, mladé lístky do salátů a kořen na odvar, ale jistě najdete i další možnosti užívání. A k čemu slouží?Detoxikuje organismus, podporuje metabolismus a trávení, pomáhá v období nachlazení. Jako sedmikráska zlepšuje pleť…

Pampeliškový med

200 – 250 pampeliškových květů, 1 l vody, 2 citrony a 1 pomeranč, 700 – 1000g cukru

Květy opláchneme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, povaříme 15 minut, odstavíme. Přidáme na plátky nakrájené citrusy a nechám přes noc louhovat. Přecedíme do kastrolu, přidáme cukr a pozvolna vaříme do podoby sirupu nebo medu (to většinou trvá o hodinu déle).

Sedmikráska = léčivka

Sedmikráska chudobka, sedmikráska obecná, drobná rostlinka s velkými léčivými účinky:

  • hojí, zklidňuje a posiluje horní cesty dýchací (usnadňuje vykašlávání)
  • léčí záněty v krku a dásní
  • uvolňuje křeče při menstruačních bolestech
  • posiluje látkovou výměnu v játrech
  • zevně léčí pleť – drobné ranky, vředy, akné, vyrážky
  • na jaře je vhodná do kuchyně, je plná vitamínů a hodí se do salátů, polévek…

Sbírají se květy, můžeme i se stonkem, ale ten by neměl být delší než cca 1 cm, za slunného, suchého počasí. Pro skladování je sušíme ve stínu při teplotě 35 °C.

Při nemoci horních cest dýchacích se doporučuje čaj pít 2x denně (na šálek 1 – 2 lžičky sušených květů). Je vhodné používat ve směsi bylin, sedmikráska samotná má dost trpkou chuť. Odvary louhujeme zhruba 5 minut. Odvar ze sedmikrásky se doporučuje kloktat po zápalu plic, při aftech a zánětech dásní.

Osvěžující koupele a obklady (odvar z květů) pomáhají unavené pleti, vstřebávání modřin…

Sedmikráskový sirup a med ocení nejen děti

50 g květů sedmikrásek, 1 – 2 citrony nebo limetky (1 kus nakrájený na kolečka, 1 vymačkaný), 500 – 750 g cukru, 0,75 l vody, bylinky dle chuti – máta, meduňka

Opláchnuté květy dáme do mísy a přelijeme vařící vodou, poté přidáme šťávu a plátky citronu, bylinky. Necháme louhovat min. 24 hodin, přecedíme do kastrolu, přidáme cukr (na sirup stačí 500g) a pozvolna vaříme do podoby sirupu nebo medu (to většinou trvá o hodinu déle). Pokud se na povrchu vytváří pěna, sbíráme ji malým cedníkem. Hotový sirup nebo med přelijeme do čistých sklenic.

Podobné články

Samovyšetření. Rutina, která může zachránit život

Zhoubná onemocnění patří mezi strašáky naší společnosti. Rakovinou prsu onemocní každý rok přes sedm tisíc českých žen. Přestože každý rok stoupá počet žen s rakovinou prsu, mezi dobré zprávy jednoznačně patří, že počet úmrtí díky včasným diagnostikám klesá. Celý článek

Jak zatočit s povánočními kily a vypadat skvěle

A je to za námi, ale... Také jste neodolali cukroví, vínečku a jiným lákadlům, která jsou o svátcích na každém kroku? Že by stejně jako u nás pár kilo navíc? Tak jako tak, ať jsou kila z Vánoc nebo jiná, víme, jak na ně a hned na začátku se můžete cítit sexy. Celý článek

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Komentáře