Vitamíny z přírody: pampeliškový a sedmikráskový med

Datum přidání: 27. 4. 2015

Bílé a žluté barvy je díky kvetoucím rostlinám v tomto období kolem nás plno. Ale nemusí tu být jen pro okrasu, můžeme je využít a krásu a zdraví nám přinesou. Pro děti bude zábava kytičky natrhat a později si je připravit k jídlu.

Pampeliška, smetanka lékařská, očista pro tělo

Květy na med, mladé lístky do salátů a kořen na odvar, ale jistě najdete i další možnosti užívání. A k čemu slouží?Detoxikuje organismus, podporuje metabolismus a trávení, pomáhá v období nachlazení. Jako sedmikráska zlepšuje pleť…

Pampeliškový med

200 – 250 pampeliškových květů, 1 l vody, 2 citrony a 1 pomeranč, 700 – 1000g cukru

Květy opláchneme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, povaříme 15 minut, odstavíme. Přidáme na plátky nakrájené citrusy a nechám přes noc louhovat. Přecedíme do kastrolu, přidáme cukr a pozvolna vaříme do podoby sirupu nebo medu (to většinou trvá o hodinu déle).

Sedmikráska = léčivka

Sedmikráska chudobka, sedmikráska obecná, drobná rostlinka s velkými léčivými účinky:

  • hojí, zklidňuje a posiluje horní cesty dýchací (usnadňuje vykašlávání)
  • léčí záněty v krku a dásní
  • uvolňuje křeče při menstruačních bolestech
  • posiluje látkovou výměnu v játrech
  • zevně léčí pleť – drobné ranky, vředy, akné, vyrážky
  • na jaře je vhodná do kuchyně, je plná vitamínů a hodí se do salátů, polévek…

Sbírají se květy, můžeme i se stonkem, ale ten by neměl být delší než cca 1 cm, za slunného, suchého počasí. Pro skladování je sušíme ve stínu při teplotě 35 °C.

Při nemoci horních cest dýchacích se doporučuje čaj pít 2x denně (na šálek 1 – 2 lžičky sušených květů). Je vhodné používat ve směsi bylin, sedmikráska samotná má dost trpkou chuť. Odvary louhujeme zhruba 5 minut. Odvar ze sedmikrásky se doporučuje kloktat po zápalu plic, při aftech a zánětech dásní.

Osvěžující koupele a obklady (odvar z květů) pomáhají unavené pleti, vstřebávání modřin…

Sedmikráskový sirup a med ocení nejen děti

50 g květů sedmikrásek, 1 – 2 citrony nebo limetky (1 kus nakrájený na kolečka, 1 vymačkaný), 500 – 750 g cukru, 0,75 l vody, bylinky dle chuti – máta, meduňka

Opláchnuté květy dáme do mísy a přelijeme vařící vodou, poté přidáme šťávu a plátky citronu, bylinky. Necháme louhovat min. 24 hodin, přecedíme do kastrolu, přidáme cukr (na sirup stačí 500g) a pozvolna vaříme do podoby sirupu nebo medu (to většinou trvá o hodinu déle). Pokud se na povrchu vytváří pěna, sbíráme ji malým cedníkem. Hotový sirup nebo med přelijeme do čistých sklenic.

Podobné články

Píše Michaela Kratochvílová

Jak vybrat dětské zábrany a na co si dát pozor?

Děti jsou radost, ale v momentě, kdy se začnou objevovat svět a nezůstanou na jednom místě, musíte myslet i na bezpečností prvky, které vaše dítka ochrání před každodenními nástrahami. Zábrany jsou praktickým pomocníkem. A zachránily už nejeden karambol. Celý článek

Rychlá pizza s domácím rajčatovým sugo

Pizzu děti milují, zvláště, když si mohou naporoučet s čím ji chtějí. Základem pizzy jsou kupované tortilly, odpadá příprava těsta a stačí jen vybrat ingredience. Na co čas potřebujete, je rajčatové sugo, bezkonkurenční domácí rajčatová omáčka nejen na pizzu. Celý článek

Bára

Píše Bára

Šťavnatý hruškový cheesecake s vločkovou drobenkou

Základem dnešních cheescaků je nepečená sušenková drobenka spojená máslem. Z dob minulých najdete těsto pečené. Co nesmí u cheescaků chybět je krém. Ovoce je poslední tečkou, které dotváří vynikající chuť tohoto sladkého dezertu. A pozor, dnes budeme i péct. Celý článek

Komentáře