Vydatná čočková polévka se zázvorem

Datum přidání: 6. 5. 2015

Vydatná čočková polévka se zázvorem

Dnes je třeba něco pro zahřátí, sluníčko se schovalo a tak se zahřejeme alespoň vnitřně :-) Čočka má vysoký obsah bílkovin a díky železu, které našemu tělu dodává, získáváme tolik potřebnou energii.  

Díky vláknině čistí organismus a zasytí bez vedlejšího efektu přibírání.

Účinky čočky ve spojení se zázvorem, který je nazýván přírodním všelékem získáte vše a ještě si pochutnáte :-)

Vydatná čočková polévka se zázvorem

1 lžíci olivového oleje

1 cibuli

4 stroužky česneku

3 lžíce zázvoru

1 lžičku mletého kmínu

2 lžičky kari

2 rajčata

250 g červené čočky

1 litr kuřecího vývaru

1 bobkový list

sůl a pepř

2 lžičky arašídového oleje

1 cm čerstvého zázvoru

125 ml hustého bílého jogurtu

Ve velkém, nejlépe litinovém hrnci rozpalte olivový olej, vsypte cibuli, česnek, zázvor, kmín a kari a opékejte asi 10 minut, vařečkou ze dna a boků odškrabujte přípečky. Snižte plamen a do hrnce přidejte rajčata a opékejte dalších 5 minut. Přidejte čočku, vlijte vývar a rovněž 1 litr vody, přidejte bobkový list a přiveďte k varu. Vařte asi 20–30 minut nebo dokud čočka nezměkne. Podle chuti osolte a opepřete a nechte polévku asi 10 minut stát.

Mezitím udělejte křupavý zázvor. Rozpalte arašídový olej a postupně na něm opečte nudličky zázvoru dokřupava. Opékejte je po částech, aby se na pánvi nepřekrývaly, a pak nechte vždy okapat na ubrousku.
Z polévky vyjměte bobkový list a rozmixujte ji. Zahřejte ji a poté rozdělte do talířů nebo misek. Ozdobte jogurtem a navrch dejte opečený zázvor.

Zdroj: http://www.zdrava5.cz/

Podobné články

Světlé a tmavé sádlovky. Cukroví naší babičky

Letos kromě klasických rohlíčků a lineckých koleček pečeme s dětmi tradiční babiččino oblíbené cukroví. Základem cukroví je sádlo, ale nebojte se, výsledná chuť je božská. Světlé se krásně rozplývají na jazyku a tmavé jsou plné kakaa, marmelády nebo mandlí. Celý článek

Zahřeje a zasytí. Krémová polévka z růžičkové kapusty

Nastává ideální období na horké, krémové a především husté polévky. Pro děti ideálně rozmixované do hustoty kaše a doplněné o opečené kostičky housky nebo v tomto případě slaniny. Věděli jste, že růžičková kapusta obsahuje spoustu vitamínů a zahání stres? Celý článek

Zdravé sušenky z červené řepy

Červená řepa je u nás v tomto období oblíbená surovina. Odšťavňujeme ji s jablíčky, mrkví, citrusy. Hodně vitamínů dodá za syrova salátům, ale i polévka z červené řepy je naprosto fantastická. My jsme vyzkoušeli sladkou variantu a upekli jsme s dětmi sušenky. Celý článek

Komentáře