Vydatná čočková polévka se zázvorem

Datum přidání: 6. 5. 2015

Vydatná čočková polévka se zázvorem

Dnes je třeba něco pro zahřátí, sluníčko se schovalo a tak se zahřejeme alespoň vnitřně :-) Čočka má vysoký obsah bílkovin a díky železu, které našemu tělu dodává, získáváme tolik potřebnou energii.  

Díky vláknině čistí organismus a zasytí bez vedlejšího efektu přibírání.

Účinky čočky ve spojení se zázvorem, který je nazýván přírodním všelékem získáte vše a ještě si pochutnáte :-)

Vydatná čočková polévka se zázvorem

1 lžíci olivového oleje

1 cibuli

4 stroužky česneku

3 lžíce zázvoru

1 lžičku mletého kmínu

2 lžičky kari

2 rajčata

250 g červené čočky

1 litr kuřecího vývaru

1 bobkový list

sůl a pepř

2 lžičky arašídového oleje

1 cm čerstvého zázvoru

125 ml hustého bílého jogurtu

Ve velkém, nejlépe litinovém hrnci rozpalte olivový olej, vsypte cibuli, česnek, zázvor, kmín a kari a opékejte asi 10 minut, vařečkou ze dna a boků odškrabujte přípečky. Snižte plamen a do hrnce přidejte rajčata a opékejte dalších 5 minut. Přidejte čočku, vlijte vývar a rovněž 1 litr vody, přidejte bobkový list a přiveďte k varu. Vařte asi 20–30 minut nebo dokud čočka nezměkne. Podle chuti osolte a opepřete a nechte polévku asi 10 minut stát.

Mezitím udělejte křupavý zázvor. Rozpalte arašídový olej a postupně na něm opečte nudličky zázvoru dokřupava. Opékejte je po částech, aby se na pánvi nepřekrývaly, a pak nechte vždy okapat na ubrousku.
Z polévky vyjměte bobkový list a rozmixujte ji. Zahřejte ji a poté rozdělte do talířů nebo misek. Ozdobte jogurtem a navrch dejte opečený zázvor.

Zdroj: http://www.zdrava5.cz/

Podobné články

Bára

Píše Bára

Nepečený tvarohový dort s třešňovým pyré

Ideální letní dort, který vás osvěží. Spojení tvarohu, sladkých třešní a sušenek... naprosto famózní a skvělá kombinace. Vyzkoušejte a nebudete chtít jiný. Celý článek

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Slaný chřestový koláč

Koláče ve všech různých variantách u nás doma vedou. Je jedno zda sladké, slané, vždy jsou během mžiku pryč. Slané koláče mají jedno velké plus, jsou plné šťavnaté „nádivky“, do které můžete schovat skoro vše, a i dětem pak bude chutnat. Celý článek

Jemná smetanová cibulačka

"Polévka je grunt, kdo ji nejí, to je špunt," kdo by neznal toto pořekadlo. Babička nám to říkala snad pokaždé. Základem pro dobrou polévku je domácí vývar, může být zeleninový, kuřecí, hovězí... u této dobrůtky je třeba i čas. Vhodné pro děti od 1 roku. Celý článek

Komentáře