Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Vydatná čočková polévka se zázvorem

Datum přidání: 6. 5. 2015

Vydatná čočková polévka se zázvorem

Dnes je třeba něco pro zahřátí, sluníčko se schovalo a tak se zahřejeme alespoň vnitřně :-) Čočka má vysoký obsah bílkovin a díky železu, které našemu tělu dodává, získáváme tolik potřebnou energii.  

Díky vláknině čistí organismus a zasytí bez vedlejšího efektu přibírání.

Účinky čočky ve spojení se zázvorem, který je nazýván přírodním všelékem získáte vše a ještě si pochutnáte :-)

Vydatná čočková polévka se zázvorem

1 lžíci olivového oleje

1 cibuli

4 stroužky česneku

3 lžíce zázvoru

1 lžičku mletého kmínu

2 lžičky kari

2 rajčata

250 g červené čočky

1 litr kuřecího vývaru

1 bobkový list

sůl a pepř

2 lžičky arašídového oleje

1 cm čerstvého zázvoru

125 ml hustého bílého jogurtu

Ve velkém, nejlépe litinovém hrnci rozpalte olivový olej, vsypte cibuli, česnek, zázvor, kmín a kari a opékejte asi 10 minut, vařečkou ze dna a boků odškrabujte přípečky. Snižte plamen a do hrnce přidejte rajčata a opékejte dalších 5 minut. Přidejte čočku, vlijte vývar a rovněž 1 litr vody, přidejte bobkový list a přiveďte k varu. Vařte asi 20–30 minut nebo dokud čočka nezměkne. Podle chuti osolte a opepřete a nechte polévku asi 10 minut stát.

Mezitím udělejte křupavý zázvor. Rozpalte arašídový olej a postupně na něm opečte nudličky zázvoru dokřupava. Opékejte je po částech, aby se na pánvi nepřekrývaly, a pak nechte vždy okapat na ubrousku.
Z polévky vyjměte bobkový list a rozmixujte ji. Zahřejte ji a poté rozdělte do talířů nebo misek. Ozdobte jogurtem a navrch dejte opečený zázvor.

Zdroj: http://www.zdrava5.cz/

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Pečená dýně s kuřecím masem na bylinkách

Dýně jsou v posledních letech jednoznačně jedním z hlavních symbolů podzimu. Nepochybuji, že jste nevyzkoušeli minimálně dýňovou polévku. Já pro vás mám jinou úpravu. Dýni smícháme s kuřecím masem, provoníme bylinkami a vše dáme péct do trouby. Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Sladká bezlepková svačinka

Máte doma někoho, kdo nemůže lepek? Nebo přijdou dětem na návštěvu přátelé a mezi nimi je někdo, komu lepek vadí? Nebo chcete zkusit jednoduše "něco jinak"? Pak pro vás mám vynikající recept na bezlepkové muffiny. Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Smetanová zrmzlina a ovocný sorbet

Naprosto univerzální zmrzlina a navíc chutná. Smetanová zmrzlina potěší snad každého milovníka sametové chutě. Oproti tomu sorbet neobsahuje smetanu ani nic podobného. Jde o tu nejjednodušší verzi zmrzliny s úžasnou chutí. Sorbet je vhodný i pro malé děti. Celý článek

Komentáře