Vývoj miminka 5. měsíc: Období komunikace je tady, miminko vnímá už i detaily | Blog Mall.cz
Vývoj miminka 5. měsíc: Období komunikace je tady, miminko vnímá už i detaily

Vývoj miminka 5. měsíc: Období komunikace je tady, miminko vnímá už i detaily

Pátý měsíc se nese ve znamení pronikání do světa. Miminko je už pěkně čilé, neustále se pohybuje, umí se překulit na záda, a pokud mu nabídnete hračku, natáhne se pro ni.

Možná vám přijde neuvěřitelné, jak rychle vám miminko roste. Z nevinného ležícího drobečka se klube pěkný rošťák, který je každým dnem aktivnější. V tomto období miminko může začít preferovat určité hračky před jinými. Také je rádo, když s ním komunikujete a dokáže ho rozesmát hra na „kuku“ nebo „bubu“ či „baf“, nejlépe když si u toho zakryjete dlaněmi oči.

Miminko je už je s vámi v přímé interakci. Když se zatváří kysele a vy se pokusíte jeho výraz napodobit, s největší pravděpodobností ho velmi rozesmějete. Nechávejte přes den děťátko ležet na bříšku, posílí tím své zádové svaly.

První příkrmy – začít můžete, ale ještě nemusíte

V tomto období můžete už pomalu přicházet na příkrmy. Zavádění nemléčných porcí je doporučováno v době od konce 4. – 6. měsíce věku. Začít byste měli zeleninovým příkrmem. Nejčastěji se začíná mrkví, která bývá mezi dětmi nejvděčnější. Dítě ji dostává před polední dávkou mléka. Začít můžete jen několika lžičkami, pak dokrmte mlékem (tím je myšleno i kojení). Postupně množství zvyšujte, až se podaří celou polední dávku nahradit jen příkrmem. Jeden druh zeleniny se zavádí z důvodu vyloučení případné alergie.

Fyzický a duševní vývoj v 5. měsíci

  • Většina miminek se už umí překulit z bříška na záda. Na břiše se některé děti otáčejí ze strany na stranu.
  • Většina dětí se také natáhne po předmětu a sevře ho nad hlavou. Umí k sobě také přiblížit obě ruce a držet chrastítko, hračku si umí předat z jedné ruky do druhé.
  • Když držíte miminko vzpřímeně, umí zvednout hlavu a držet ji pevně.
  • Pětiměsíční dítě už umí rozlišit složitější zvuky a rozpozná jednotlivé hlasy.
  • Začíná věnovat pozornost malým předmětům, vnímá detaily. Na radost i smutek umí zareagovat.
  • Když vidí, že se chystáte kojit nebo mu připravujete jídlo, začíná být netrpělivé. Některé děti napodobují zvuky, vykřikují radostí a komunikují.
  • Miminko se může rozplakat, když uvidí cizího člověka.

Kolik toho naspí pětiměsíční miminko?

V noci může miminko spát klidně už deset hodin, ale samozřejmě nemusí. Převážně kojená miminka se v noci stále často budí na noční krmení. Během dne už spí kratší dobu, a to několikrát v rozmezí od jedné do dvou hodin. V době, kdy je miminko aktivní, se mu snažte co nejvíce věnovat, komunikujte s ním a hrajte si společně. Uvidíte, že to ocení.