Waldorfský (celerový) salát

Datum přidání: 5. 3. 2015

Waldorfský (celerový) salát

Celer, který se ve Evropě začal pěstovat až někdy po třicetileté válce, můžeme dnes koupit během celého roku, ale jeho hlavní sezona trvá od října do dubna. Pokud zní hlíza při poklepu dutě a je neúměrně lehká, jedná se o starý celer, který je uvnitř houbovitý.

Celer nejen ochutí naše jídlo, ale je i zdraví prospěšný. Obsahuje totiž vysoký podíl éterických olejů, které mu dodávají zajímavé aroma a chuť, ale mají i řadu léčivých účinků. Celerové silice fungují jako přírodní antibiotikum, léčí trávicí poruchy a posilují imunitu. Celer se úspěšně používá také jako podpůrný prostředek při chorobách ledvin a močového měchýře a kromě toho celkově odvodňuje organismus a pomáhá i při hubnutí.

Méně známé je použití celerového semínka: Celerová nať i semeno bývají součástí kořeninových směsí pro grilování.

V některých pokrmech se celer uplatní nejen jako ochutidlo, nýbrž jako hlavní, stěžejní ingredience. Jedním z takových pokrmů je oblíbený waldorfský salát.

Waldorfský salát

Suroviny: 400 g celeru, 2 jablka, 2 citrony, krabička krémovité smetany, 4 polévkové lžíce majonézy, sůl, pepř, špetka cukru, 3 cl brandy, 50 g půlených vlašských ořechů

Postup: Očištěný celer nakrájíme na tenké plátky a z těch potom krájíme tenoučké proužky. Oloupaná jablka zbavíme jader a také pokrájíme na tenké proužky. Proužky z celeru a jablek ihned pokapeme citronovou šťávou a v misce promícháme. Krémovitou smetanu ušleháme s majonézou do pěny, ochutíme solí, pepřem, cukrem a brandy. Lehce vmícháme do salátu a přidáme několik nasekaných vlašských jader.

Podobné články

Polévka s bylinkovými knedlíčky. Víte, jak udělat čirý vývar?

Už jste zkoušeli domácí vývar, ale ne jen vývar, ale ten čirý, ten co se dlouho táhne? My jsme v redakci zkoušeli a tak jme rovnou připravili recept na polévku s bylinkovými knedlíčky. Děti mají polévky rady, tak jim zkuste tuto uvařit. Celý článek

Zapečené batáty se špenátem. Dobrůtka pro mlsné jazýčky

Tahle dobrůtka nejen chutná úžasně, navíc i na řezu hezky vypadá. A jako bonus je plná vitamínů a to se v tomto počasí určitě hodí. Pro děti bude nasládlá chuť brambor příjemným překvapením. Vyzkoušejte tuto barevnou dobrotu. Celý článek

Domácí želé bonbony

Na internetu dnes člověk najde postup a recept snad na vše. Už několikrát jsme v redakci narazili na recept gumových medvídků. Tak nám to nedalo a dětmi oblíbená sladká pochoutka prošla i naší kuchyní. Celý článek

Komentáře