Waldorfský (celerový) salát

Datum přidání: 5. 3. 2015

Waldorfský (celerový) salát

Celer, který se ve Evropě začal pěstovat až někdy po třicetileté válce, můžeme dnes koupit během celého roku, ale jeho hlavní sezona trvá od října do dubna. Pokud zní hlíza při poklepu dutě a je neúměrně lehká, jedná se o starý celer, který je uvnitř houbovitý.

Celer nejen ochutí naše jídlo, ale je i zdraví prospěšný. Obsahuje totiž vysoký podíl éterických olejů, které mu dodávají zajímavé aroma a chuť, ale mají i řadu léčivých účinků. Celerové silice fungují jako přírodní antibiotikum, léčí trávicí poruchy a posilují imunitu. Celer se úspěšně používá také jako podpůrný prostředek při chorobách ledvin a močového měchýře a kromě toho celkově odvodňuje organismus a pomáhá i při hubnutí.

Méně známé je použití celerového semínka: Celerová nať i semeno bývají součástí kořeninových směsí pro grilování.

V některých pokrmech se celer uplatní nejen jako ochutidlo, nýbrž jako hlavní, stěžejní ingredience. Jedním z takových pokrmů je oblíbený waldorfský salát.

Waldorfský salát

Suroviny: 400 g celeru, 2 jablka, 2 citrony, krabička krémovité smetany, 4 polévkové lžíce majonézy, sůl, pepř, špetka cukru, 3 cl brandy, 50 g půlených vlašských ořechů

Postup: Očištěný celer nakrájíme na tenké plátky a z těch potom krájíme tenoučké proužky. Oloupaná jablka zbavíme jader a také pokrájíme na tenké proužky. Proužky z celeru a jablek ihned pokapeme citronovou šťávou a v misce promícháme. Krémovitou smetanu ušleháme s majonézou do pěny, ochutíme solí, pepřem, cukrem a brandy. Lehce vmícháme do salátu a přidáme několik nasekaných vlašských jader.

Podobné články

Rychlá pizza s domácím rajčatovým sugo

Pizzu děti milují, zvláště, když si mohou naporoučet s čím ji chtějí. Základem pizzy jsou kupované tortilly, odpadá příprava těsta a stačí jen vybrat ingredience. Na co čas potřebujete, je rajčatové sugo, bezkonkurenční domácí rajčatová omáčka nejen na pizzu. Celý článek

Bára

Píše Bára

Šťavnatý hruškový cheesecake s vločkovou drobenkou

Základem dnešních cheescaků je nepečená sušenková drobenka spojená máslem. Z dob minulých najdete těsto pečené. Co nesmí u cheescaků chybět je krém. Ovoce je poslední tečkou, které dotváří vynikající chuť tohoto sladkého dezertu. A pozor, dnes budeme i péct. Celý článek

Grilované kuřecí špízy

Grilovací sezóna ještě nekončí. Babí léto má být teplé a slunečné, budeme venku a venku chutná nejlépe. Naložené kuřecí masíčko upravené na grilu budou milovat děti i rodiče a jak nádherně voní. Celý článek

Komentáře