Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Waldorfský (celerový) salát

Datum přidání: 5. 3. 2015

Waldorfský (celerový) salát

Celer, který se ve Evropě začal pěstovat až někdy po třicetileté válce, můžeme dnes koupit během celého roku, ale jeho hlavní sezona trvá od října do dubna. Pokud zní hlíza při poklepu dutě a je neúměrně lehká, jedná se o starý celer, který je uvnitř houbovitý.

Celer nejen ochutí naše jídlo, ale je i zdraví prospěšný. Obsahuje totiž vysoký podíl éterických olejů, které mu dodávají zajímavé aroma a chuť, ale mají i řadu léčivých účinků. Celerové silice fungují jako přírodní antibiotikum, léčí trávicí poruchy a posilují imunitu. Celer se úspěšně používá také jako podpůrný prostředek při chorobách ledvin a močového měchýře a kromě toho celkově odvodňuje organismus a pomáhá i při hubnutí.

Méně známé je použití celerového semínka: Celerová nať i semeno bývají součástí kořeninových směsí pro grilování.

V některých pokrmech se celer uplatní nejen jako ochutidlo, nýbrž jako hlavní, stěžejní ingredience. Jedním z takových pokrmů je oblíbený waldorfský salát.

Waldorfský salát

Suroviny: 400 g celeru, 2 jablka, 2 citrony, krabička krémovité smetany, 4 polévkové lžíce majonézy, sůl, pepř, špetka cukru, 3 cl brandy, 50 g půlených vlašských ořechů

Postup: Očištěný celer nakrájíme na tenké plátky a z těch potom krájíme tenoučké proužky. Oloupaná jablka zbavíme jader a také pokrájíme na tenké proužky. Proužky z celeru a jablek ihned pokapeme citronovou šťávou a v misce promícháme. Krémovitou smetanu ušleháme s majonézou do pěny, ochutíme solí, pepřem, cukrem a brandy. Lehce vmícháme do salátu a přidáme několik nasekaných vlašských jader.

Podobné články

Uzená polévka z máslové dýně. Budete ji zbožňovat

Čas dýní je v plném proudu. A tak i u nás došlo na recept s touto sezonní plodinou. Pro děti jsou dýně především zábava, ale jsou i jako pěkná dekorace a v neposlední řadě pochoutka. Naše uzená dýňová polévka, doladěná bylinkami je TOP, vyzkoušejte. Celý článek

Ty nejlepší kremrole od tetičky

Tak jsme se do nich s holkami a dětmi také pustily. Recept je odzkoušený několikrát, ano je s tím trochu piplačka, ale ta dobrota. Rozplývají se na jazyku, ani nevíte... a snad se i tu lahodu bojíte spolknout. Celý článek

TOP 6 receptů na svačinky pro děti do 1 roku

Ať už je vaše miminko kojené nebo ne, od ukončeného 6. měsíce by se mělo začít seznamovat s prvními chutěmi. Období prvních příkrmů většinou tolik neuspokojuje výživové potřeby miminka, jako spíš vede k osvojení nových chutí a také motorických schopností. Celý článek

Komentáře