Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Waldorfský (celerový) salát

Datum přidání: 5. 3. 2015

Waldorfský (celerový) salát

Celer, který se ve Evropě začal pěstovat až někdy po třicetileté válce, můžeme dnes koupit během celého roku, ale jeho hlavní sezona trvá od října do dubna. Pokud zní hlíza při poklepu dutě a je neúměrně lehká, jedná se o starý celer, který je uvnitř houbovitý.

Celer nejen ochutí naše jídlo, ale je i zdraví prospěšný. Obsahuje totiž vysoký podíl éterických olejů, které mu dodávají zajímavé aroma a chuť, ale mají i řadu léčivých účinků. Celerové silice fungují jako přírodní antibiotikum, léčí trávicí poruchy a posilují imunitu. Celer se úspěšně používá také jako podpůrný prostředek při chorobách ledvin a močového měchýře a kromě toho celkově odvodňuje organismus a pomáhá i při hubnutí.

Méně známé je použití celerového semínka: Celerová nať i semeno bývají součástí kořeninových směsí pro grilování.

V některých pokrmech se celer uplatní nejen jako ochutidlo, nýbrž jako hlavní, stěžejní ingredience. Jedním z takových pokrmů je oblíbený waldorfský salát.

Waldorfský salát

Suroviny: 400 g celeru, 2 jablka, 2 citrony, krabička krémovité smetany, 4 polévkové lžíce majonézy, sůl, pepř, špetka cukru, 3 cl brandy, 50 g půlených vlašských ořechů

Postup: Očištěný celer nakrájíme na tenké plátky a z těch potom krájíme tenoučké proužky. Oloupaná jablka zbavíme jader a také pokrájíme na tenké proužky. Proužky z celeru a jablek ihned pokapeme citronovou šťávou a v misce promícháme. Krémovitou smetanu ušleháme s majonézou do pěny, ochutíme solí, pepřem, cukrem a brandy. Lehce vmícháme do salátu a přidáme několik nasekaných vlašských jader.

Podobné články

Domácí jahodová marmeláda. Připravte si jahody, cukr a citron

Jahody jsou jedny z prvních plodů zrající na začátku léta. Pokud je nemáte na zahrádce, najděte si v okolí samosběr a směle na ně, i pro děti to bude příjemná zábava. Přinesete si domů plno vitamínů, jahody obsahují vitamíny A, B, C, E a minerály. Celý článek

Monika z U nás na kopečku

Píše Monika z U nás na kopečku

Skvostný nugátový dortík

Tento dort jsme často pekli před řádkou let a nyní jsme se k němu vrátili. Autorem je Emanuel Ridi. Určitě vyzkoušejte a budete mile překvapeni jednoduchostí, rychlou přípravou a famózním výsledkem. Celý článek

Křupavý domácí chléb. Jiný už chtít nebudete

Tento recept máme vyzkoušený na spoustu variant, jednoduchý chlebík, s bylinkami, s oříšky... vždy vyšel na jedničku. Příprava zabere pár minut, kynutí je už delší, ale stojí to za to a nebudete litovat. Celý článek

Komentáře