Waldorfský (celerový) salát

Datum přidání: 5. 3. 2015

Waldorfský (celerový) salát

Celer, který se ve Evropě začal pěstovat až někdy po třicetileté válce, můžeme dnes koupit během celého roku, ale jeho hlavní sezona trvá od října do dubna. Pokud zní hlíza při poklepu dutě a je neúměrně lehká, jedná se o starý celer, který je uvnitř houbovitý.

Celer nejen ochutí naše jídlo, ale je i zdraví prospěšný. Obsahuje totiž vysoký podíl éterických olejů, které mu dodávají zajímavé aroma a chuť, ale mají i řadu léčivých účinků. Celerové silice fungují jako přírodní antibiotikum, léčí trávicí poruchy a posilují imunitu. Celer se úspěšně používá také jako podpůrný prostředek při chorobách ledvin a močového měchýře a kromě toho celkově odvodňuje organismus a pomáhá i při hubnutí.

Méně známé je použití celerového semínka: Celerová nať i semeno bývají součástí kořeninových směsí pro grilování.

V některých pokrmech se celer uplatní nejen jako ochutidlo, nýbrž jako hlavní, stěžejní ingredience. Jedním z takových pokrmů je oblíbený waldorfský salát.

Waldorfský salát

Suroviny: 400 g celeru, 2 jablka, 2 citrony, krabička krémovité smetany, 4 polévkové lžíce majonézy, sůl, pepř, špetka cukru, 3 cl brandy, 50 g půlených vlašských ořechů

Postup: Očištěný celer nakrájíme na tenké plátky a z těch potom krájíme tenoučké proužky. Oloupaná jablka zbavíme jader a také pokrájíme na tenké proužky. Proužky z celeru a jablek ihned pokapeme citronovou šťávou a v misce promícháme. Krémovitou smetanu ušleháme s majonézou do pěny, ochutíme solí, pepřem, cukrem a brandy. Lehce vmícháme do salátu a přidáme několik nasekaných vlašských jader.

Podobné články

Bára

Píše Bára

Velikonoční mrkvový dort z pohankové mouky s domácí marmeládou

Velikonoční mrkvový dort je sladká tečka, která by neměla chybět na velikonočním stole a je ideální varianta po beránkovi nebo mazanci. Vyzkoušejte letos něco nového a pusťte se do našeho receptu. Jako bonus získáte recept na skvělou mrkvovou marmeládu. Celý článek

Domácí ovocné přesnídávky

Ovocné přesnídávky jsou na denním jídelníčku našich nejmenších. V dnešním článku představíme pár receptů na vynikající domácí přesnídávky. Druh ovoce je jen na vás, pak už stačí vybrat variantu s cukrem, bez cukru, s pudinkem… Celý článek

Proprepiaf

Píše Proprepiaf

Vynikající zelňačka s klobáskou

Polévka, která zahřeje a skvěle zasytí. U nás doma zelňačku milujeme, její kyslou chuť, hutnou konzistenci. V zimě je to polévka číslo jedna s gulášovou, ta vám také dodá plno síly... a děti ji mají moc rády. Celý článek

Komentáře