Zapečené batáty se špenátem. Dobrůtka pro mlsné jazýčky

Datum přidání: 24. 1. 2019

Tahle dobrůtka nejen chutná úžasně, navíc i na řezu hezky vypadá. A jako bonus je plná vitamínů a to se v tomto počasí určitě hodí. Pro děti bude nasládlá chuť brambor příjemným překvapením. Vyzkoušejte tuto barevnou dobrotu.

Sladké brambory obsahují rozpustnou vlákninu – pektinu, který váže cholesterol. Působí protizánětlivě, udržují zdravou pokožku, zrak i vlasy. Pomáhají se zažíváním, posilují imunitu/obranyschopnost. Obsahují vitamín A, C, E, B6, betakaroten, sacharidy...

Při přípravě batáty nemusíte loupat, se slupkou dostanete více betakarotenu a nerozpustné vlákniny.

Zapečené batáty se špenátem

  • Batáty
  • Baby špenát
  • Česnek podle chuti
  • Ricotta
  • Mozarella nebo jiný sýr
  • Šalotka
  • Vejce
  • Muškátový oříšek
  • Pepř
  • Sůl

Zapečené batáty se špenátem

Postup

Batáty omyjeme, můžeme oloupat a nakrájíme na tenká kolečka. Na olivovém oleji zpěníme cibulku, po chvilce přidáme česnek a nakonec pokrájené špenátové lístky. Špenát necháme jne ovadnout, poté stáhneme. Okořeníme, přidáme ricottu a vejce.

Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olivovým olejem. Na dno naskládáme kolečka brambor, pak špenátovou směs a střídáme, končíme bramborovou vrstvou. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 - 25 minut. Posypeme sýrem a zapečeme.

Co se týče množství, na tyto dvě malé zapékací misky (14 cm) nám stačila jedna velká sladká brambora, 1 kelímek ricotty, 1 vejce, 1 balení baby špenátu z Lidlu.

Podobné články

Salát s čerstvým fenyklem a avokádem

Jedněmi milovaný, druhými zatracovaný, ale všichni se s ním setkáváme již v dětství. Fenykl je bylina využívaná od stvolu po semínka. Semínka se používají do čajů, při zavařování, do likérů. Stvol/bulva fenyklu je v našich podmínkách využívaná již méně. Celý článek

Píše redakce VYLETY-ZABAVA.CZ

Kam s dětmi na kole

Přišlo jaro a je čas vytáhnout kola a vyrazit na výlet! Přinášíme vám několik tipů na cyklostezky, kde se můžete bezpečně projet s celou rodinou. Celý článek

Masové rizoto s hráškem

Rizoto má spoustu možností přípravy a použitých ingrediencí. My jsme připravili takové, které mohou mít děti od 8 měsíců a pochutnají si i tatínkové. Celý článek

Komentáře