Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Zdraví z dýně a skvělý dýňový koláč

Datum přidání: 10. 9. 2015

Zdraví z dýně a skvělý dýňový koláč

Dýně je dobíječ energie, chrání kůži, zlepšuje zrak, bojuje proti rakovině a snižuje krevní tlak. Pro děti je vynikající jak ve sladké, tak i slané variantě. Dýně je typickým podzimním plodem. Doporučuje se díky velkému obsahu vody a vláknině při hubnutí.

Obsahuje provitamín A (betakaroten), vitamín C, D a E, dále draslík, vápník, hořčík, železo a proteiny.  Působí močopudně a pečuje o sliznici žaludku.

A pokud máte raději slané a děti milují polévky, které se budou v tomto období hodit, vyzkoušejte vynikající dýňovou polévku.

Dýňový koláč

Na 16 porcí – velká forma „na pizzu“ (pokud máte menší formu, úměrně uberte ingrediencí)

Na těsto:

150 g pšeničné celozrnné mouky

150 g pšeničné hladké mouky

50 g studeného másla

30 g řepkového oleje

150 ml studené vody

lžíce cukru

troška soli

Na náplň:

700 g dýně (máslová – viz foto, ale může být i jiná)

100 g Gervais original

100 g zakysané smetany

3 vejce

70g cukru moučka

60g másla

lžíce vanilkového extraktu

lžíce skořice, kus zázvoru, špetka soli

Na ozdobu: zakysaná smetana, skořice, vlašské ořechy

Nejprve si připravte těsto. Vařečkou smíchejte oba druhy mouky, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, olej, cukr, sůl a část vody. Poté těsto krátce prohněťte rukama a dejte chladit do lednice zabalené v igelitu.

Mezitím si připravte dýni. rozčtvrťe ji, zabalte do alobalu a cca 30 minut pečte na 180 °C. Poté ji nechte vychladnout, oloupejte a vydlabejte z ní semínka.

Vyndejte těsto z lednice, vytlačte ho do formy a dejte péct na 180 °C na 10 minut

Smíchejte Gervais, 100g zakysané smetany, dýni a vše rozmixujte.

Rozmixujte 3 žloutky s moučkovým cukrem a máslem, přidejte ke směsi, přidejte skořici, nastrouhaný zázvor, vanilkový extrakt a špetku soli a smíchejte mixérem.

Ušlehejte bílky a opatrně je vmíchejte.

Vyndejte těsto z trouby, vlijte do něj směs a pečte 45 minut na 180 °C.

Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany, skořicí a ořechem. Podle chuti pocukrujte.

Zdroj: nehladu.cz

Mohlo by vás zajímat:

Podobné články

Gabriela Bartošovská

Píše Gabriela Bartošovská

Pečená dýně s kuřecím masem na bylinkách

Dýně jsou v posledních letech jednoznačně jedním z hlavních symbolů podzimu. Nepochybuji, že jste nevyzkoušeli minimálně dýňovou polévku. Já pro vás mám jinou úpravu. Dýni smícháme s kuřecím masem, provoníme bylinkami a vše dáme péct do trouby. Celý článek

Vytvořte dětem bezpečný domov. Pomůcky, které v domácnosti oceníte

Na permanentní dohled dětí by snad nestačila ani profesionální „security“ služba, děti prostě chvilku neposedí. Vše musí prozkoumat na vlastní pěst a svět chtějí poznávat všemi smysly – tedy nejen hmatem a zrakem, ale dost často i chutí. Celý článek

„Po nočním kojení je dobré dětem zoubky otřít,“ radí zubní lékař

Kdy začít dětem čistit zuby? Už od prvního zoubku nebo až později? A jak je to s čištěním zubů po kojení? Používat nebo nepoužívat zubní pastu? To jsme zjišťovali za vás. Celý článek

Komentáře