Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Zdraví z dýně a skvělý dýňový koláč

Datum přidání: 10. 9. 2015

Dýně je dobíječ energie, chrání kůži, zlepšuje zrak, bojuje proti rakovině a snižuje krevní tlak. Pro děti je vynikající jak ve sladké, tak i slané variantě. Dýně je typickým podzimním plodem. Doporučuje se díky velkému obsahu vody a vláknině při hubnutí.

Obsahuje provitamín A (betakaroten), vitamín C, D a E, dále draslík, vápník, hořčík, železo a proteiny.  Působí močopudně a pečuje o sliznici žaludku.

A pokud máte raději slané a děti milují polévky, které se budou v tomto období hodit, vyzkoušejte vynikající dýňovou polévku.

Dýňový koláč

Na 16 porcí – velká forma „na pizzu“ (pokud máte menší formu, úměrně uberte ingrediencí)

Na těsto:

  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g studeného másla
  • 30 g řepkového oleje
  • 150 ml studené vody
  • lžíce cukru
  • troška soli

Na náplň:

  • 700 g dýně (máslová – viz foto, ale může být i jiná)
  • 100 g Gervais original
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 70g cukru moučka
  • 60g másla
  • lžíce vanilkového extraktu
  • lžíce skořice, kus zázvoru, špetka soli

Na ozdobu: zakysaná smetana, skořice, vlašské ořechy

Nejprve si připravte těsto. Vařečkou smíchejte oba druhy mouky, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, olej, cukr, sůl a část vody. Poté těsto krátce prohněťte rukama a dejte chladit do lednice zabalené v igelitu.

Mezitím si připravte dýni. rozčtvrťe ji, zabalte do alobalu a cca 30 minut pečte na 180 °C. Poté ji nechte vychladnout, oloupejte a vydlabejte z ní semínka.

Vyndejte těsto z lednice, vytlačte ho do formy a dejte péct na 180 °C na 10 minut

Smíchejte Gervais, 100g zakysané smetany, dýni a vše rozmixujte.

Rozmixujte 3 žloutky s moučkovým cukrem a máslem, přidejte ke směsi, přidejte skořici, nastrouhaný zázvor, vanilkový extrakt a špetku soli a smíchejte mixérem.

Ušlehejte bílky a opatrně je vmíchejte.

Vyndejte těsto z trouby, vlijte do něj směs a pečte 45 minut na 180 °C.

Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany, skořicí a ořechem. Podle chuti pocukrujte.

Zdroj: nehladu.cz

Podobné články

Monika z U nás na kopečku

Píše Monika z U nás na kopečku

Skvostný nugátový dortík

Tento dort jsme často pekli před řádkou let a nyní jsme se k němu vrátili. Autorem je Emanuel Ridi. Určitě vyzkoušejte a budete mile překvapeni jednoduchostí, rychlou přípravou a famózním výsledkem. Celý článek

Křupavý domácí chléb. Jiný už chtít nebudete

Tento recept máme vyzkoušený na spoustu variant, jednoduchý chlebík, s bylinkami, s oříšky... vždy vyšel na jedničku. Příprava zabere pár minut, kynutí je už delší, ale stojí to za to a nebudete litovat. Celý článek

Bára mamapocket

Píše Bára mamapocket

Do čeho zabalit svačinku a recept na domácí kokosové mléko

Svačinky si teď vozíme v krásné SKIP HOP krabičce se zvířátkem. Krabička je velká tak akorát na dětský oběd, nebo velkou svačinu. Je v ní schovaná ještě jedna menší krabička, to se určitě hodí. Celý článek

Komentáře