Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Zdraví z dýně a skvělý dýňový koláč

Datum přidání: 10. 9. 2015

Dýně je dobíječ energie, chrání kůži, zlepšuje zrak, bojuje proti rakovině a snižuje krevní tlak. Pro děti je vynikající jak ve sladké, tak i slané variantě. Dýně je typickým podzimním plodem. Doporučuje se díky velkému obsahu vody a vláknině při hubnutí.

Obsahuje provitamín A (betakaroten), vitamín C, D a E, dále draslík, vápník, hořčík, železo a proteiny.  Působí močopudně a pečuje o sliznici žaludku.

A pokud máte raději slané a děti milují polévky, které se budou v tomto období hodit, vyzkoušejte vynikající dýňovou polévku.

Dýňový koláč

Na 16 porcí – velká forma „na pizzu“ (pokud máte menší formu, úměrně uberte ingrediencí)

Na těsto:

  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g studeného másla
  • 30 g řepkového oleje
  • 150 ml studené vody
  • lžíce cukru
  • troška soli

Na náplň:

  • 700 g dýně (máslová – viz foto, ale může být i jiná)
  • 100 g Gervais original
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 70g cukru moučka
  • 60g másla
  • lžíce vanilkového extraktu
  • lžíce skořice, kus zázvoru, špetka soli

Na ozdobu: zakysaná smetana, skořice, vlašské ořechy

Nejprve si připravte těsto. Vařečkou smíchejte oba druhy mouky, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, olej, cukr, sůl a část vody. Poté těsto krátce prohněťte rukama a dejte chladit do lednice zabalené v igelitu.

Mezitím si připravte dýni. rozčtvrťe ji, zabalte do alobalu a cca 30 minut pečte na 180 °C. Poté ji nechte vychladnout, oloupejte a vydlabejte z ní semínka.

Vyndejte těsto z lednice, vytlačte ho do formy a dejte péct na 180 °C na 10 minut

Smíchejte Gervais, 100g zakysané smetany, dýni a vše rozmixujte.

Rozmixujte 3 žloutky s moučkovým cukrem a máslem, přidejte ke směsi, přidejte skořici, nastrouhaný zázvor, vanilkový extrakt a špetku soli a smíchejte mixérem.

Ušlehejte bílky a opatrně je vmíchejte.

Vyndejte těsto z trouby, vlijte do něj směs a pečte 45 minut na 180 °C.

Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany, skořicí a ořechem. Podle chuti pocukrujte.

Zdroj: nehladu.cz

Podobné články

TOP 6 receptů na svačinky pro děti do 1 roku

Ať už je vaše miminko kojené nebo ne, od ukončeného 6. měsíce by se mělo začít seznamovat s prvními chutěmi. Období prvních příkrmů většinou tolik neuspokojuje výživové potřeby miminka, jako spíš vede k osvojení nových chutí a také motorických schopností. Celý článek

Krémová hrášková polévka s krutonky

Mňam, mňam, mňam... Ani chvilku neváhejte a pokud jste ještě nevyzkoušeli, tak honem do toho. Hrášková polévka nebo také hráškový krém bude chutnat dětem díky své nasládlé chuti mladého hrášku. Díky své hutnosti zasytí i velké jedlíky. Celý článek

Domácí sirup z bezových plodů

Už přišel čas na další domácí sirup. Doma milujeme bezový sirup z květů, děláme i med, který používáme do čaje. Pomalu dozrávají plody bezinky, a tak nám nedalo a vyzkoušeli jsme sirup z plodů. Celý článek

Komentáře