Zajímavosti a novinky pro děti i rodiče

Kojení z jednoho prsa

Dotaz od: Iva
Datum přidání: 16. 10. 2015

Dobrý den Hani,

obracím se na Vás kvůli bojkotu kojení z jednoho prsa. První dítě jsem kojila téměř do roka a syn se odstavil sám. Takže naprosto ideální stav. Nyní mám desetiměsíční holčičku a již více jak měsíc odmítá pít z jednoho prsa. V současné době kojím 3x denně a vždy z pravého. Z levého většinou ani nechce ochutnat. Zkoušela jsem nabízet neoblíbené prso jako první, dále jsem ho zkoušela nabídnout v půlce kojení, v polospánku…. vždy vydrží maximálně minutu a to tak jednou z pěti pokusů. Když je hodně hladová nebo unavená tak se ani nepokouším jí provokovat neoblíbeným prsem, neboť pak odmítá i to oblíbené a trvá zbytečně dlouho ji dokojit. Od narození pila krásně z obou prsů. Občas nějaký bojkot proběhl, ale vše jsme ustály a popravdě nevím kdy a hlavně proč to vše začalo. Plánuji kojit tak do roka – roka a půl, ale nejsem si jistá zda je v pořádku když pije pouze z jednoho. Prso mě nijak nebolí. Předem děkuji za Váš čas a odpověď, Iva

Odpověď odborníka

Hana Hutlová

Hana Hutlová

Dobrý den Ivo, občas se stává, že dítě jeden prs odmítá, doporučuje se pak začít kojit vždy z prsa oblíbeného a pak dokojit z prsa méně oblíbeného, ale já znám děti, které to dělají od začátku kojení, ne až tak pozdě jako Vaše holčička.
U Vás bych viděla „výhodu“ v tom, že už je miminko 10měsíční, tudíž kojení 3x za den by ji mohlo – mělo stačit, protože už baští příkrmy. Myslím si, že byste mohla v pohodě kojit, jak jste si předsevzala do roku, ev. déle. Také záleží na dcerce, jestli si to neurčí jinak, když si v 10 měsících zvolila jen jedno prso, určitě to má nějaký důvod – třeba to levé prso má spojené s nějakým nepříjemným vjemem – hluk, bolest…
Ivo, pokud budete nadále kojit jen z prsa pravého, bude tam asymetrie, ale to nevadí, ta se pak po kojení srovná a pokud je holčička opravdu u jednoho prsa nespokojená, nenutila bych ji ho, můžete to zkusit jak jsem popsala výše. Určitě se v levém prsu bude tvořit mléka méně, protože nebude tak frekventované jako pravé, ale měla byste to v pohodě „ukojit“při počtu kojení, které máte a které jsou v tomto období dostačující.
Přeji hezký víkend!

Přidat odpověď

Mohlo by vám pomoct

Mgr. Kateřina Neubauerová

Píše Mgr. Kateřina Neubauerová

Úvazy vhodné pro nošení novorozence v šátku

Uvažujete o nošení miminka v šátku, ale nejste si jistá, jaký úvaz je do začátku nejvhodnější? Vznikají různé varianty úvazů, závislé od doby, jak dlouho miminko v šátku je. Ovládat všechny by bylo na úkor kvality nošení. Představíme vám základní úvaz... Celý článek

Bezplenková metoda funguje. „Ale nemusí vyhovovat každému,“ říká zkušená maminka

Bezplenková komunikační metoda neboli BKM je jeden z mnoha trendů „návratu ke kořenům“, které jsou v posledních letech mezi maminkami populární. Ty, které ji vyzkoušely, na ni obvykle nedají dopustit. Řada jiných ji však odsuzuje, často jen kvůli neznalosti. Celý článek

Vývoj miminka 3. měsíc: Zábava začíná! Těšte se na první společnou komunikaci

Konečně máte za sebou šestinedělí, hladina hormonů se ustálila a vy si můžete naplno užívat mateřských radostí. Miminko ve třetím měsíci se má čile k světu a začíná s vámi komunikovat. Celý článek

Potřebujete pomoci?

Přidat dotaz
Hana Hutlová

Na vaše dotazy odpovídá Hana Hutlová

Mám více než 20 let zkušeností s poradenstvím a péčí o děti. Působila jsem 1 rok na porodnickém oddělení, 5 let na ambulanci dětské neurologie, 7 let na novorozeneckém oddělenní, 22 let pediatrie na obvodě, 15 let laktační poradenství (v průběhu praxe na pediatrii), 6 let on-line poradna laktačního a výživového poradenství pro děti do 3. let (v průběhu praxe na pediatrii) a vedla jsem semináře pro nastávající maminky při Mateřském centru Chrudim.